Аграрний тиждень. Україна
» » » Лікопін і… жовток
» » » Лікопін і… жовток

    Лікопін і… жовток


    Серед біологічно активних добавок, що їх використовують під час вирощування перепелів, перспективними є препарати природного походження, дозволені для використання в органічному виробництві. До таких препаратів належать каротиноїди біомаси гриба Blakeslea trisporaβ-каротин, фітоїн, лікопін тощо.
    Важливим напрямом застосування каротиноїдів, зокрема лікопіну, в птахівництві є виробництво харчових яєць і м’яса птиці із заданими функціональними властивостями, зокрема збагачених вітамінами А, Е, селеном, йодом, каротиноїдами. При цьому особливий інтерес становлять компоненти харчових яєць, що позитивно впливають на здоров’я людей і компенсують нестачу вітамінів, мікроелементів та каротиноїдів у їхньому організмі.
    В умовах промислового виробництва харчових яєць важливого значення набуває вміст каротиноїдів у жовтках, які визначають товарну привабливість продукту, а у разі одержання інкубаційних яєць – впливають на виводимість молодняка. Здатність каротиноїдів депонуватися в жовтку яєць важлива з позиції одержання харчових яєць, збагачених каротиноїдами, що користуються підвищеним попитом. 
    Однак β-каротин не впливає на колір жовтка, бо найбільш виражене забарвлення жовтка дають ксантофіли. Пігментація жовтка яєць і шкіри тушки птиці може бути непрямим показником стану забезпеченості організму певними біологічно активними речовинами та їхніми попередниками, стану печінки і кровотворних органів.
    Каротиноїди – найпоширеніший клас пігментів, які містяться у клітинах мікроорганізмів, рослин, тварин і людини. Каротиноїди застосовують у кормовиробництві, харчовій, фармацевтичній та інших промисловостях для забезпечення провітамінної активності, антиоксидантного ефекту, стимуляції неспецифічного імунітету та репродуктивної здатності організму, антиканцерогенної дії, а також для забезпечення привабливого товарного вигляду продуктів харчування тваринного походження (жовтки харчових яєць, забарвлення шкіри і підшкірного жиру тварин).
    У деяких країнах у рамках національних стандартів контролюють комбікорми для птиці на вміст каротиноїдів, рівень яких має бути 11-15 г/тонна. Це дозволяє одержувати високоякісні харчові яйця з насиченим забарвленням жовтка і оптимальним вмістом у них каротиноїдів. За даними зарубіжних авторів, лікопін на відміну від β-каротину має здатність впливати на інтенсивність забарвлення жовтків яєць.
    Метою наших досліджень було: встановити вплив лікопінової біомаси гриба Blakeslea trispora на інтенсивність забарвлення жовтків яєць перепелів.
    Біомаса гриба Blakeslea trispora – це продукт глибинної ферментації лікопіносинтезуючих штамів ЛК1 (+) та ЛК1 () мікроскопічного гриба Blakeslea trispora, яка є природним джерелом лікопіну.
    Лікопінова біомаса гриба В1akeslea trispora, за звичайних умов, – це розсипчастий порошок червоно-коричневого кольору із специфічним запахом, який не розчиняється у воді. Вона добре змішується з комбікормами, рівномірно розподіляючись в їхньому об’ємі за рахунок однакового розміру його частинок. При цьому фізичні властивості біомаси не змінюються.
    Дослідженнями встановлено, що лікопінова біомаса гриба В1akeslea trispora характеризується високим умістом сухої речовини (90,9-91,23%) та низьким показником вологості, який не перевищує 10%, що створює сприятливі умови для її тривалого зберігання; також містить сирий жир (56,34-67,63%), сиру клітковину (3,59-5,92%), сирий протеїн (17,88-18,79%), практично всі незамінні амінокислоти, сиру золу (5,67-7,20%) та у значній кількості - лікопін, токоферол і рибофлавін.
    Для досліду було відібрано 400 голів японських перепелів віком 120 діб, живою масою 276 г, з яких за принципом груп-аналогів сформували 4 групи: контрольну та 3 дослідних по 100 голів у кожній. Лікопінову біомасу гриба В1akeslea trispora додавали до основного корму протягом усього досліду, що тривав 90 діб. Для аналізу відбирали перепелині яйця методом випадкової вибірки, по десять штук з кожної групи.
    Існують різні уявлення про те, яке забарвлення найкраще, утім перевагу віддають яскраво зафарбованим жовткам – від насиченого-жовтого до помаранчевого кольорів. Дослідження інтенсивності забарвлення жовтків яєць перепелів контрольної та дослідних груп за шкалою BASF показало, що застосування в годівлі перепелів лікопінової біомаси в дозі 1,3 та 5 г на 1 кг комбікорму протягом 3-х місяців підвищувало інтенсивність забарвлення жовтків яєць птиці першої дослідної групи на 2,0-2,3 бали, другої - на 4,9-6,0 балів, а третьої - на 6,3-6,9 балів відповідно до контролю (табл. 1). Крім того, лікопінова біомаса створювала стабільне забарвлення жовтків яєць у перепелів дослідних груп.
    Табл. 1. Інтенсивність забарвлення жовтків яєць перепелів за згодовування лікопінової біомаси гриба Blakeslea trispora, бали, М±m, n=10
    Період досліду, місяць Група
    Контрольна         дослідна
    1        2       3
    1       1,8±0,1        4,1±0,2*    7,8±0,1*     8,7±0,2*
    2       2,2±0,2       4,3±0,3*     7,1±0,2*     8,5±0,2*
    3       2,2±0,1       4,2±0,2*     7,2±0,2*     8,6±0,2*
    * р ≤0,05 порівняно з контролем
    Оцінюючи інтенсивність пігментації яєчного жовтка, слід сказати, що цей показник у птиці всіх дослідних груп був вищий, ніж у контролі. Проте найінтенсивніше забарвлення мали жовтки яєць перепелів третьої дослідної групи, яким згодовували біомасу гриба Blakeslea trispora в дозі 5 г/кг комбікорму, що відповідало 300 мг лікопіну на 1 кг комбікорму. Звертає на себе увагу той факт, що підвищення дози лікопінової біомаси в комбікормі для перепелів третьої дослідної групи в 5 разів порівняно з першою дослідною групою збільшує забарвлення жовтків трохи більше ніж удвічі. Одержані результати вказують на існування ефекту насичення лікопіном жовтків яєць перепелів.
    Отже, завдяки своїм біологічним властивостям лікопін має особливе значення серед інших каротиноїдів, який організм тварин не здатний синтезувати, а отримує тільки з кормом. Окрім того, лікопін впливає на колір яєчних жовтків птиці, що є найважливішим показником якості харчових продуктів, характеризуючи їхні поживні властивості. Проведеними дослідженнями встановлено: згодовування перепелам лікопінової біомаси гриба Blakeslea trispora підвищує інтенсивність забарвлення жовтків яєць залежно від дози лікопінової біомаси в комбікормі.

    В. КУЧЕР, канд. вет. наук, головний спеціаліст Сектору організації професійного навчання Держспоживслужби України,
    Л. ШЕВЧЕНКО, д-р вет. наук, професор, 
    В. МИХАЛЬСЬКА, канд. вет. наук, доцент, 
    Національний університет біоресурсів і природокористування України





    Схожі новини
  • Виробництво яєць скоротилось майже на 10%
  • Виробництво яєць скоротилося на 23%
  • Україна святкує 50-й ювілей організації промислового птахівництва
  • Коли криза не завада: в Україні збільшилось виробництво яєць
  • Сучасний спосіб підвищення продуктивності курей

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фотозвіти
Новини техніки
Рослинництво
Тваринництво
Відео

Лікопін і… жовток


Серед біологічно активних добавок, що їх використовують під час вирощування перепелів, перспективними є препарати природного походження, дозволені для використання в органічному виробництві. До таких препаратів належать каротиноїди біомаси гриба Blakeslea trisporaβ-каротин, фітоїн, лікопін тощо.
Важливим напрямом застосування каротиноїдів, зокрема лікопіну, в птахівництві є виробництво харчових яєць і м’яса птиці із заданими функціональними властивостями, зокрема збагачених вітамінами А, Е, селеном, йодом, каротиноїдами. При цьому особливий інтерес становлять компоненти харчових яєць, що позитивно впливають на здоров’я людей і компенсують нестачу вітамінів, мікроелементів та каротиноїдів у їхньому організмі.
В умовах промислового виробництва харчових яєць важливого значення набуває вміст каротиноїдів у жовтках, які визначають товарну привабливість продукту, а у разі одержання інкубаційних яєць – впливають на виводимість молодняка. Здатність каротиноїдів депонуватися в жовтку яєць важлива з позиції одержання харчових яєць, збагачених каротиноїдами, що користуються підвищеним попитом. 
Однак β-каротин не впливає на колір жовтка, бо найбільш виражене забарвлення жовтка дають ксантофіли. Пігментація жовтка яєць і шкіри тушки птиці може бути непрямим показником стану забезпеченості організму певними біологічно активними речовинами та їхніми попередниками, стану печінки і кровотворних органів.
Каротиноїди – найпоширеніший клас пігментів, які містяться у клітинах мікроорганізмів, рослин, тварин і людини. Каротиноїди застосовують у кормовиробництві, харчовій, фармацевтичній та інших промисловостях для забезпечення провітамінної активності, антиоксидантного ефекту, стимуляції неспецифічного імунітету та репродуктивної здатності організму, антиканцерогенної дії, а також для забезпечення привабливого товарного вигляду продуктів харчування тваринного походження (жовтки харчових яєць, забарвлення шкіри і підшкірного жиру тварин).
У деяких країнах у рамках національних стандартів контролюють комбікорми для птиці на вміст каротиноїдів, рівень яких має бути 11-15 г/тонна. Це дозволяє одержувати високоякісні харчові яйця з насиченим забарвленням жовтка і оптимальним вмістом у них каротиноїдів. За даними зарубіжних авторів, лікопін на відміну від β-каротину має здатність впливати на інтенсивність забарвлення жовтків яєць.
Метою наших досліджень було: встановити вплив лікопінової біомаси гриба Blakeslea trispora на інтенсивність забарвлення жовтків яєць перепелів.
Біомаса гриба Blakeslea trispora – це продукт глибинної ферментації лікопіносинтезуючих штамів ЛК1 (+) та ЛК1 () мікроскопічного гриба Blakeslea trispora, яка є природним джерелом лікопіну.
Лікопінова біомаса гриба В1akeslea trispora, за звичайних умов, – це розсипчастий порошок червоно-коричневого кольору із специфічним запахом, який не розчиняється у воді. Вона добре змішується з комбікормами, рівномірно розподіляючись в їхньому об’ємі за рахунок однакового розміру його частинок. При цьому фізичні властивості біомаси не змінюються.
Дослідженнями встановлено, що лікопінова біомаса гриба В1akeslea trispora характеризується високим умістом сухої речовини (90,9-91,23%) та низьким показником вологості, який не перевищує 10%, що створює сприятливі умови для її тривалого зберігання; також містить сирий жир (56,34-67,63%), сиру клітковину (3,59-5,92%), сирий протеїн (17,88-18,79%), практично всі незамінні амінокислоти, сиру золу (5,67-7,20%) та у значній кількості - лікопін, токоферол і рибофлавін.
Для досліду було відібрано 400 голів японських перепелів віком 120 діб, живою масою 276 г, з яких за принципом груп-аналогів сформували 4 групи: контрольну та 3 дослідних по 100 голів у кожній. Лікопінову біомасу гриба В1akeslea trispora додавали до основного корму протягом усього досліду, що тривав 90 діб. Для аналізу відбирали перепелині яйця методом випадкової вибірки, по десять штук з кожної групи.
Існують різні уявлення про те, яке забарвлення найкраще, утім перевагу віддають яскраво зафарбованим жовткам – від насиченого-жовтого до помаранчевого кольорів. Дослідження інтенсивності забарвлення жовтків яєць перепелів контрольної та дослідних груп за шкалою BASF показало, що застосування в годівлі перепелів лікопінової біомаси в дозі 1,3 та 5 г на 1 кг комбікорму протягом 3-х місяців підвищувало інтенсивність забарвлення жовтків яєць птиці першої дослідної групи на 2,0-2,3 бали, другої - на 4,9-6,0 балів, а третьої - на 6,3-6,9 балів відповідно до контролю (табл. 1). Крім того, лікопінова біомаса створювала стабільне забарвлення жовтків яєць у перепелів дослідних груп.
Табл. 1. Інтенсивність забарвлення жовтків яєць перепелів за згодовування лікопінової біомаси гриба Blakeslea trispora, бали, М±m, n=10
Період досліду, місяць Група
Контрольна         дослідна
1        2       3
1       1,8±0,1        4,1±0,2*    7,8±0,1*     8,7±0,2*
2       2,2±0,2       4,3±0,3*     7,1±0,2*     8,5±0,2*
3       2,2±0,1       4,2±0,2*     7,2±0,2*     8,6±0,2*
* р ≤0,05 порівняно з контролем
Оцінюючи інтенсивність пігментації яєчного жовтка, слід сказати, що цей показник у птиці всіх дослідних груп був вищий, ніж у контролі. Проте найінтенсивніше забарвлення мали жовтки яєць перепелів третьої дослідної групи, яким згодовували біомасу гриба Blakeslea trispora в дозі 5 г/кг комбікорму, що відповідало 300 мг лікопіну на 1 кг комбікорму. Звертає на себе увагу той факт, що підвищення дози лікопінової біомаси в комбікормі для перепелів третьої дослідної групи в 5 разів порівняно з першою дослідною групою збільшує забарвлення жовтків трохи більше ніж удвічі. Одержані результати вказують на існування ефекту насичення лікопіном жовтків яєць перепелів.
Отже, завдяки своїм біологічним властивостям лікопін має особливе значення серед інших каротиноїдів, який організм тварин не здатний синтезувати, а отримує тільки з кормом. Окрім того, лікопін впливає на колір яєчних жовтків птиці, що є найважливішим показником якості харчових продуктів, характеризуючи їхні поживні властивості. Проведеними дослідженнями встановлено: згодовування перепелам лікопінової біомаси гриба Blakeslea trispora підвищує інтенсивність забарвлення жовтків яєць залежно від дози лікопінової біомаси в комбікормі.

В. КУЧЕР, канд. вет. наук, головний спеціаліст Сектору організації професійного навчання Держспоживслужби України,
Л. ШЕВЧЕНКО, д-р вет. наук, професор, 
В. МИХАЛЬСЬКА, канд. вет. наук, доцент, 
Національний університет біоресурсів і природокористування України





Схожі новини
  • Виробництво яєць скоротилось майже на 10%
  • Виробництво яєць скоротилося на 23%
  • Україна святкує 50-й ювілей організації промислового птахівництва
  • Коли криза не завада: в Україні збільшилось виробництво яєць
  • Сучасний спосіб підвищення продуктивності курей

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.