Аграрний тиждень. Україна
» » При долині кущ калини....
» » При долині кущ калини....

    При долині кущ калини....


    З давніх-давен вважалося за гордість мати біля господи кущ калини, яка не лише прикрашала подвір'я, а й була незамінним оберегом від лиха та хвороби. 


    altЗдавна в українців існувало повір'я, що калина - символ вічного життя. І якщо зозуля кувала з куща калини, що ріс на подвір'ї, де нещодавно померла людина, казали про неї: вона сповіщає про благополучне проходження невинною душею всіх митарств.

             Калина... Як виглядає? Де росте? Сьогодні її знають навіть малюки. Популярний кущ, іноді до 5 м заввишки. Листки супротивні, три-, п'ятилапатеві, великозубчасті, зісподу пухнасті. Квітки білі, зібрані в зонтики, п'ятипелюсткові. Плоди - яскраво-червоні овальні ягоди. Смак терпкувато-кислий. Цвіте з кінця травня по червень.

             На нашій планеті росте понад двісті видів калини. В Україні найпоширеніші два: звичайна і цілолиста. Вона росте в чагарниках, заростях, заплавах річок, по схилах, ярах, тінистих лісах, дібровах, узліссях, галявинах.

    Кущі висаджують в парках, в садках, біля хат, криниць. Гарна калина в усі пори року. Навесні - ніжно-зелене суцвіття. Наприкінці серпня - рум'яніють, наливаються гірким соком її плоди. Взимку не боїться ані снігу, ані морозу. Стоїть, радіє, пишається своїм намистом.

    На думку вчених, назва „калина" пов'язана зі слов'янським «мокра земля, болото, драговина", бо ця рослина вологолюбна і поширена у болотистих місцевостях. Інші дослідники, зокрема М. Фасмер, виводять це слово із слов'янського "гартувати, розжарювати" на тій підставі, що червоні плоди калини подібні за кольором до розпеченого заліза.

    Чому так названо рослину? Чому саме вона стала символом України? Вважається, що завдяки своїм незвичним плодам. Можливо, наших пращурів вражало те, що серед лютої завії гордо палахкотіли вогнисті, блискучі кетяги. Ніякий мороз не міг здолати калину, як і потяг народу до волі. Білі віночки - квіти калини - асоціювались із чистотою і незайманістю. Ними прикрашали гільце молодої, весільний каравай, оселю.

    Не було помічніших ліків у давнину, ніж калина. Нею лікували застуду, гіпертонію, кровотечі, ангіну. Мабуть, у калині, більш altніж у будь-якій рослині, поєдналися красиве і корисне.

             З лікувальною метою використовують її кору, квіти та ягоди. Кору калини збирають рано навесні. Її висушують на відкритому повітрі, доки вона не стане ламкою. Кора містить в собі лимонну, мурашину, каприлову кислоти, фітостерол, смолу тощо. З неї готується екстракт та узвар, який приймається внутрішньо. Плоди та кора рослини заспокійливо діють на нервову систему (валеріанова кислота). В народній медицині водний настій кори використовують при лікуванні деяких шкірних захворювань (15-20 грамів сухої кори калини кип'ятять у склянці води протягом 10 хвилин, охолоджують і п'ють по ложці три рази на день).

    Ягоди калини можуть побороти вірус грипу, якщо постійно пити чай з них. А ще вони мають кровоспинну дію - їх корисно вживати жінкам, які страждають від менструальної кровотечі. Калина заспокоює, зміцнює капіляри, поліпшує обмін речовин і регулює кровообіг серцевого м'яза. Тож доцільно вживати ягоди калини при стенокардії, підвищеному артеріальному тиску, для профілактики інфаркту міокарда.

    Тим, хто хворіє на гастрит, варто пити сік калини з медом (на 1 столову ложку соку 0,5 ст. ложки меду), щоб уникнути небезпеки виникнення раку шлунка. Жінкам у разі мастопатії теж знадобиться така суміш соку з медом: компреси з неї слід прикладати до грудей (на ніч) впродовж тривалого часу - до зникнення симптомів захворювання.

    Чай з плодів калини корисний при фурункульозі, висипах на шкірі різного походження. Загальнозміцнюючі властивості такого чаю відомі, як кажуть, усім - від старого до малого. Тому слід пити його після застуди і під час несприятливого перебігу ГРВІ. Хоча найліпше зайнятися профілактикою застудних захворювань. І в цьому калина стане вашим надійним помічником.

    altНадворі жовтень... Отже, пора зрізати кетяги калини. Сушити їх, готувати лікувальні настої та наливки до святкового столу. Головне встигнути до перших заморозків, щоб ягоди не померзли. А якщо хтось захотів посадити чудодійний кущ біля домівки, то ось кілька рекомендацій.

             Потрібно придбати 2-3-річні саджанці. Найкраще висаджувати їх восени, до перших заморозків. Ділянку слід удобрити перегноєм. Ямки викопати як і для плодових дерев - на штик лопати. Якщо підземні води близько, то вони швидко приймуться. В іншому випадку, потрібно щедро полити та накрити торфом, щоб краще збереглася волога. Навесні слід удобрити саджанці нітроамофоскою. Добриво містить азот, фосфор і калій. Щоб кущі добре плодоносили, мінеральні добрива вносять щовесни, а органічні - кожні два роки восени, щоб підживити коріння перед зимою. У калини плодоносять молоді пагінці. Тому старе гілля щороку потрібно зрізати, бо воно лише тягне поживні речовини, а користі від того жодної. 

             Тож не гаймо час, навітамінізовуймось за допомогою красуні-калини, щоб взимку не хворіти!

     

    Людмила РУДЯК





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

При долині кущ калини....


З давніх-давен вважалося за гордість мати біля господи кущ калини, яка не лише прикрашала подвір'я, а й була незамінним оберегом від лиха та хвороби. 


altЗдавна в українців існувало повір'я, що калина - символ вічного життя. І якщо зозуля кувала з куща калини, що ріс на подвір'ї, де нещодавно померла людина, казали про неї: вона сповіщає про благополучне проходження невинною душею всіх митарств.

         Калина... Як виглядає? Де росте? Сьогодні її знають навіть малюки. Популярний кущ, іноді до 5 м заввишки. Листки супротивні, три-, п'ятилапатеві, великозубчасті, зісподу пухнасті. Квітки білі, зібрані в зонтики, п'ятипелюсткові. Плоди - яскраво-червоні овальні ягоди. Смак терпкувато-кислий. Цвіте з кінця травня по червень.

         На нашій планеті росте понад двісті видів калини. В Україні найпоширеніші два: звичайна і цілолиста. Вона росте в чагарниках, заростях, заплавах річок, по схилах, ярах, тінистих лісах, дібровах, узліссях, галявинах.

Кущі висаджують в парках, в садках, біля хат, криниць. Гарна калина в усі пори року. Навесні - ніжно-зелене суцвіття. Наприкінці серпня - рум'яніють, наливаються гірким соком її плоди. Взимку не боїться ані снігу, ані морозу. Стоїть, радіє, пишається своїм намистом.

На думку вчених, назва „калина" пов'язана зі слов'янським «мокра земля, болото, драговина", бо ця рослина вологолюбна і поширена у болотистих місцевостях. Інші дослідники, зокрема М. Фасмер, виводять це слово із слов'янського "гартувати, розжарювати" на тій підставі, що червоні плоди калини подібні за кольором до розпеченого заліза.

Чому так названо рослину? Чому саме вона стала символом України? Вважається, що завдяки своїм незвичним плодам. Можливо, наших пращурів вражало те, що серед лютої завії гордо палахкотіли вогнисті, блискучі кетяги. Ніякий мороз не міг здолати калину, як і потяг народу до волі. Білі віночки - квіти калини - асоціювались із чистотою і незайманістю. Ними прикрашали гільце молодої, весільний каравай, оселю.

Не було помічніших ліків у давнину, ніж калина. Нею лікували застуду, гіпертонію, кровотечі, ангіну. Мабуть, у калині, більш altніж у будь-якій рослині, поєдналися красиве і корисне.

         З лікувальною метою використовують її кору, квіти та ягоди. Кору калини збирають рано навесні. Її висушують на відкритому повітрі, доки вона не стане ламкою. Кора містить в собі лимонну, мурашину, каприлову кислоти, фітостерол, смолу тощо. З неї готується екстракт та узвар, який приймається внутрішньо. Плоди та кора рослини заспокійливо діють на нервову систему (валеріанова кислота). В народній медицині водний настій кори використовують при лікуванні деяких шкірних захворювань (15-20 грамів сухої кори калини кип'ятять у склянці води протягом 10 хвилин, охолоджують і п'ють по ложці три рази на день).

Ягоди калини можуть побороти вірус грипу, якщо постійно пити чай з них. А ще вони мають кровоспинну дію - їх корисно вживати жінкам, які страждають від менструальної кровотечі. Калина заспокоює, зміцнює капіляри, поліпшує обмін речовин і регулює кровообіг серцевого м'яза. Тож доцільно вживати ягоди калини при стенокардії, підвищеному артеріальному тиску, для профілактики інфаркту міокарда.

Тим, хто хворіє на гастрит, варто пити сік калини з медом (на 1 столову ложку соку 0,5 ст. ложки меду), щоб уникнути небезпеки виникнення раку шлунка. Жінкам у разі мастопатії теж знадобиться така суміш соку з медом: компреси з неї слід прикладати до грудей (на ніч) впродовж тривалого часу - до зникнення симптомів захворювання.

Чай з плодів калини корисний при фурункульозі, висипах на шкірі різного походження. Загальнозміцнюючі властивості такого чаю відомі, як кажуть, усім - від старого до малого. Тому слід пити його після застуди і під час несприятливого перебігу ГРВІ. Хоча найліпше зайнятися профілактикою застудних захворювань. І в цьому калина стане вашим надійним помічником.

altНадворі жовтень... Отже, пора зрізати кетяги калини. Сушити їх, готувати лікувальні настої та наливки до святкового столу. Головне встигнути до перших заморозків, щоб ягоди не померзли. А якщо хтось захотів посадити чудодійний кущ біля домівки, то ось кілька рекомендацій.

         Потрібно придбати 2-3-річні саджанці. Найкраще висаджувати їх восени, до перших заморозків. Ділянку слід удобрити перегноєм. Ямки викопати як і для плодових дерев - на штик лопати. Якщо підземні води близько, то вони швидко приймуться. В іншому випадку, потрібно щедро полити та накрити торфом, щоб краще збереглася волога. Навесні слід удобрити саджанці нітроамофоскою. Добриво містить азот, фосфор і калій. Щоб кущі добре плодоносили, мінеральні добрива вносять щовесни, а органічні - кожні два роки восени, щоб підживити коріння перед зимою. У калини плодоносять молоді пагінці. Тому старе гілля щороку потрібно зрізати, бо воно лише тягне поживні речовини, а користі від того жодної. 

         Тож не гаймо час, навітамінізовуймось за допомогою красуні-калини, щоб взимку не хворіти!

 

Людмила РУДЯК





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.