Аграрний тиждень. Україна
» Красуня пыдземелля
» Красуня пыдземелля

    Красуня пыдземелля


    До змикання рядків міжряддя 4-6 разів розпушують, найкраще після випадання дощу або поливання. У вологі роки глибина розпушування більша, ніж у посушливі. Одночасно з цим знищують бур'яни і в рядках. У південних районах України моркву поливають 4-6 разів, у Лісостепу - 2-3, а на Поліссі та в західних областях - 1-2 рази за-лежно від погодних умов. У першій половині вегетації на 10 м2 площі витрачають 300-400, а в другій - 400-500 л води. Поливати посіви треба у вечірні години. Слід зазначити, що нерівномірне зволоження ґрунту призводить до масового розтріскування коренеплодів, особливо коли після короткочасної посухи випадає дощ або посіви поливають. Щоб зменшити розтріскування коренеплодів, особливо в роки з надмірною кількістю опадів, слід додержувати оптимальної густоти рослин (30-40 шт. на 1 м за широкорядної сівби і 60-70 шт. - широкосмугової), а також рівномірно зволожувати ґрунт під час поливання і систематично розпушувати його у міжряддях.altНа пучкову продукцію моркву використовують тоді, коли діаметр коренеплодів досягнув 1,5 сантиметри. Восени їх збирають до приморозків. Рослини спочатку підкопують, вибирають з ґрунту, відразу очищають від гички і, сортируючи, стежать, щоб до товарних не потрапляли розтріскані та загнилі коренеплоди. До зниження температури до 2-4оС відсортовану моркву слід зберігати в тимчасових купах або ямах, які прикопують шаром ґрунту 15-20 сантиметрів. За цей час коренеплоди поступово охолоджуються, в них сповільнюються процеси дихання і заживлюються подряпини (ранки), які утворилися під час збирання врожаю. Для тимчасового зберігання коренеплоди можна вкривати шаром ґрунту 15-20 сантиметрів. Зберігають моркву в овоче-сховищах і підвалах насипом, у штабелях, пірамідах, ящиках і поліетиленових мішках, а також у ямах і траншеях. При цьому підтримують температуру в межах 1-2оС й відносну вологість 90-95%. Коренеплоди доцільно складати в штабелі або піраміди головками назовні. Кожний ряд їх рекомендується пересипати вологим річковим піском (при стисканні в руці з піску не повинна виділятися волога, а при розстискуванні він не повин ен розсипатися) шаром 1-2 сантиметри. Висота штабеля (піраміди) - 80-100 см (15-20 рядків).Якщо моркву зберігають в овочесховищі, вона часто зверху мокріє і загниває. Тому овочесховища потрібно систематично провітрювати або вкривати коренеплоди мішковиною, матами. При низькій відносній вологості коренеплоди швидко в'януть. Щоб запобігти цьому, в овоче-сховищі ставлять посудину з водою і час від часу поливають нею проходи для підвищення відносної вологості повітря. Для зберігання моркви в ящиках на їх дно насипають вологий пісок (2-3 см), на нього укладають коренеплоди у кілька шарів і пересипають їх піском. Добре зберігається морква в поліетиленових мішках масою 20-25 кілограмів. Мішки не зав'язують, щоб у них не концентрувався вуглекислий газ і не підвищувалася відносна вологість повітря.Обробка сметаноподібним розчином глини також поліпшує зберігання коренеплодів. Після підсихання їх вкладають у штабелі чи ящики. Добре зберігаються коренеплоди моркви в ямах і траншеях (глибина і ширина 50-60 см), коли їх перешарувати вологим піском або ґрунтом. Траншеї і ями копають у місцях, які не затоплюються весняними водами. Коренеплоди в них вкривають гілками хвої (це запобігає прониканню мишей), а також землею шаром 15-20 см так, щоб насип над ними становив 7-10 сантиметрів. При похолоданні шар ґрунту над коренеплодами збільшують до 50 сантиметрів.Одним із основних напрямків селекції столової моркви є виведення сортів і гібридів, придатних до механізованого вирощування й збирання, високих смакових і товарних властивостей. Важливим резервом підвищення врожайності є зменшення трудових витрат по догляду за рослинами.На полях овочевих господарств, на присадибних ділянках можна зустріти до 35 сортів моркви. Вони відрізняються формою коренеплоду, інтенсивністю забарвлення, лежкістю коренеплоду, скоростиглістю та іншими ознаками. В Україні районовано 82 сорти і гібриди столової моркви.На насіннєвому ринку України нині набувають поширення і користуються попитом серед населення нові сучасні сорти. Серед них виділяються найбільш перспективні.Велес F1. Пізньостиглий сорт, до технічної стиглості 135-155 днів. Коренеплід конічної форми, завдовжки до 30 см, масою 110-180 грамів. М'якуш яскраво-оранжевого кольору, з високим вмістом каротину. Сорт придатний для споживання у свіжому вигляді, переробки та тривалого зберігання.Голландка. Ранньостиглий сорт, до технічної стиглості - близько 85-95 днів. Коренеплід циліндричної форми з тупим кінчиком, гладенький, соковитий, завдовжки 13-17 см, масою 80-100 грамів. Смакові якості високі. Використовують для споживання у літньо-осінній період. Карлена. Пізньостиглий сорт. До технічної стиглості 130 днів. Високоврожайний. Найкращий сорт для тривалого зберігання. Коренеплід циліндричний завдовжки 17-20 см, інтенсивно-червоний, гладенький. М'якуш яскраво червоний, солодкий, хрумкий, соковитий.Карнавіт F1. Надранній гібрид. Вегетаційний період 80 днів. Коренеплід циліндричний, яскраво-оранжевий, масою 100-120 грамів, завдовжки до 20 сантиметрів. М'якуш соковитий, солодкий. Серцевина маленька. Рекомендується для споживання у свіжому вигляді в літньо-осінній період.Осіння королева. Пізньостиглий сорт, до технічної стиглості 110-120 днів. Коренеплід циліндричний з тупим кінчиком, завдовжки до 25 см, масою 90-180 грамів. М'якуш яскраво-оранжевого кольору, з високим вмістом каротину. Сорт придатний для споживання у свіжому вигляді, переробки та зберігання.Флайові. Новий пізньостиглий сорт. Високоврожайний. Вегетаційний період близько 155-175 днів. Формує вирівняні коренеплоди циліндричної форми, інтенсивного оранжевого забарвлення, довжиною 20-25 см та масою 150-200 грамів. М'якуш надзвичайно соковитий. Містить велику кількість каротину. altПридатний для тривалого зберігання.Морква має велику цінність завдяки високому вмісту поживних речовин і можливості використання її у свіжому й переробленому вигляді протягом цілого року. Морква є основним джерелом каротину. Вона має підвищену цукристість (5-8%), значну кількість вітамінів (В1, В 2, В 6, С, Е, К, РР), ефірну олію, пектинові речовини, мінеральні солі: кальцій, фосфор, залізо, йод тощо. За даними Науково-дослідного інституту харчування, річна потреба коренеплодів овочевих культур на душу населення становить 24,1 кг, у тому числі 15,5 кг моркви. Добову потребу дорослої людини у вітаміні А можна задовольнити при споживанні 18-20 г сирої моркви. Також морква має широкий спектр лікувальних властивостей. Каротин попереджує тканинну гіпоксію (кисневу недостатність), сприяє накопиченню в організмі кисню, що важливо при кисневому голодуванні серцевого м'яза, яке виникає при інфаркті міокарда, прискоренню загоєння ран, опіків, лікуванню фурункульозу, екземи. Каротину надається також велике фізіологічне значення у зв'язку з його роллю в утворенні гормону кори надниркової залози, у зміцненні зору, підвищенні імунітету, у боротьбі з онкологічними захворюваннями. Ефірна олія насіння моркви застосовується у виробництві парфумів, лікерів, у медицині. З насіння моркви отримують даукарін - речовину, що застосовується для лікування стенокардії. Пектинові речовини рослини, до складу яких входять солі кальцію, здатні адсорбувати екзо- та ендогенні токсини, важкі й радіоактивні метали, тому мають токсино- та променезахисну дію.
    Володимир РОЄНКО,
    директор ТОВ «АгрофірмаЕлітсортнасіння»,
    кандидат с.-г. наук 





    Схожі новини
  • Лідер за врожайністю
  • Фермери Польщі відзначають цінову стабільність на плодоовочевому ринку
  • Красуня підземелля
  • Знайомий незнайомець
  • Знайомий незнайомець

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Красуня пыдземелля


До змикання рядків міжряддя 4-6 разів розпушують, найкраще після випадання дощу або поливання. У вологі роки глибина розпушування більша, ніж у посушливі. Одночасно з цим знищують бур'яни і в рядках. У південних районах України моркву поливають 4-6 разів, у Лісостепу - 2-3, а на Поліссі та в західних областях - 1-2 рази за-лежно від погодних умов. У першій половині вегетації на 10 м2 площі витрачають 300-400, а в другій - 400-500 л води. Поливати посіви треба у вечірні години. Слід зазначити, що нерівномірне зволоження ґрунту призводить до масового розтріскування коренеплодів, особливо коли після короткочасної посухи випадає дощ або посіви поливають. Щоб зменшити розтріскування коренеплодів, особливо в роки з надмірною кількістю опадів, слід додержувати оптимальної густоти рослин (30-40 шт. на 1 м за широкорядної сівби і 60-70 шт. - широкосмугової), а також рівномірно зволожувати ґрунт під час поливання і систематично розпушувати його у міжряддях.altНа пучкову продукцію моркву використовують тоді, коли діаметр коренеплодів досягнув 1,5 сантиметри. Восени їх збирають до приморозків. Рослини спочатку підкопують, вибирають з ґрунту, відразу очищають від гички і, сортируючи, стежать, щоб до товарних не потрапляли розтріскані та загнилі коренеплоди. До зниження температури до 2-4оС відсортовану моркву слід зберігати в тимчасових купах або ямах, які прикопують шаром ґрунту 15-20 сантиметрів. За цей час коренеплоди поступово охолоджуються, в них сповільнюються процеси дихання і заживлюються подряпини (ранки), які утворилися під час збирання врожаю. Для тимчасового зберігання коренеплоди можна вкривати шаром ґрунту 15-20 сантиметрів. Зберігають моркву в овоче-сховищах і підвалах насипом, у штабелях, пірамідах, ящиках і поліетиленових мішках, а також у ямах і траншеях. При цьому підтримують температуру в межах 1-2оС й відносну вологість 90-95%. Коренеплоди доцільно складати в штабелі або піраміди головками назовні. Кожний ряд їх рекомендується пересипати вологим річковим піском (при стисканні в руці з піску не повинна виділятися волога, а при розстискуванні він не повин ен розсипатися) шаром 1-2 сантиметри. Висота штабеля (піраміди) - 80-100 см (15-20 рядків).Якщо моркву зберігають в овочесховищі, вона часто зверху мокріє і загниває. Тому овочесховища потрібно систематично провітрювати або вкривати коренеплоди мішковиною, матами. При низькій відносній вологості коренеплоди швидко в'януть. Щоб запобігти цьому, в овоче-сховищі ставлять посудину з водою і час від часу поливають нею проходи для підвищення відносної вологості повітря. Для зберігання моркви в ящиках на їх дно насипають вологий пісок (2-3 см), на нього укладають коренеплоди у кілька шарів і пересипають їх піском. Добре зберігається морква в поліетиленових мішках масою 20-25 кілограмів. Мішки не зав'язують, щоб у них не концентрувався вуглекислий газ і не підвищувалася відносна вологість повітря.Обробка сметаноподібним розчином глини також поліпшує зберігання коренеплодів. Після підсихання їх вкладають у штабелі чи ящики. Добре зберігаються коренеплоди моркви в ямах і траншеях (глибина і ширина 50-60 см), коли їх перешарувати вологим піском або ґрунтом. Траншеї і ями копають у місцях, які не затоплюються весняними водами. Коренеплоди в них вкривають гілками хвої (це запобігає прониканню мишей), а також землею шаром 15-20 см так, щоб насип над ними становив 7-10 сантиметрів. При похолоданні шар ґрунту над коренеплодами збільшують до 50 сантиметрів.Одним із основних напрямків селекції столової моркви є виведення сортів і гібридів, придатних до механізованого вирощування й збирання, високих смакових і товарних властивостей. Важливим резервом підвищення врожайності є зменшення трудових витрат по догляду за рослинами.На полях овочевих господарств, на присадибних ділянках можна зустріти до 35 сортів моркви. Вони відрізняються формою коренеплоду, інтенсивністю забарвлення, лежкістю коренеплоду, скоростиглістю та іншими ознаками. В Україні районовано 82 сорти і гібриди столової моркви.На насіннєвому ринку України нині набувають поширення і користуються попитом серед населення нові сучасні сорти. Серед них виділяються найбільш перспективні.Велес F1. Пізньостиглий сорт, до технічної стиглості 135-155 днів. Коренеплід конічної форми, завдовжки до 30 см, масою 110-180 грамів. М'якуш яскраво-оранжевого кольору, з високим вмістом каротину. Сорт придатний для споживання у свіжому вигляді, переробки та тривалого зберігання.Голландка. Ранньостиглий сорт, до технічної стиглості - близько 85-95 днів. Коренеплід циліндричної форми з тупим кінчиком, гладенький, соковитий, завдовжки 13-17 см, масою 80-100 грамів. Смакові якості високі. Використовують для споживання у літньо-осінній період. Карлена. Пізньостиглий сорт. До технічної стиглості 130 днів. Високоврожайний. Найкращий сорт для тривалого зберігання. Коренеплід циліндричний завдовжки 17-20 см, інтенсивно-червоний, гладенький. М'якуш яскраво червоний, солодкий, хрумкий, соковитий.Карнавіт F1. Надранній гібрид. Вегетаційний період 80 днів. Коренеплід циліндричний, яскраво-оранжевий, масою 100-120 грамів, завдовжки до 20 сантиметрів. М'якуш соковитий, солодкий. Серцевина маленька. Рекомендується для споживання у свіжому вигляді в літньо-осінній період.Осіння королева. Пізньостиглий сорт, до технічної стиглості 110-120 днів. Коренеплід циліндричний з тупим кінчиком, завдовжки до 25 см, масою 90-180 грамів. М'якуш яскраво-оранжевого кольору, з високим вмістом каротину. Сорт придатний для споживання у свіжому вигляді, переробки та зберігання.Флайові. Новий пізньостиглий сорт. Високоврожайний. Вегетаційний період близько 155-175 днів. Формує вирівняні коренеплоди циліндричної форми, інтенсивного оранжевого забарвлення, довжиною 20-25 см та масою 150-200 грамів. М'якуш надзвичайно соковитий. Містить велику кількість каротину. altПридатний для тривалого зберігання.Морква має велику цінність завдяки високому вмісту поживних речовин і можливості використання її у свіжому й переробленому вигляді протягом цілого року. Морква є основним джерелом каротину. Вона має підвищену цукристість (5-8%), значну кількість вітамінів (В1, В 2, В 6, С, Е, К, РР), ефірну олію, пектинові речовини, мінеральні солі: кальцій, фосфор, залізо, йод тощо. За даними Науково-дослідного інституту харчування, річна потреба коренеплодів овочевих культур на душу населення становить 24,1 кг, у тому числі 15,5 кг моркви. Добову потребу дорослої людини у вітаміні А можна задовольнити при споживанні 18-20 г сирої моркви. Також морква має широкий спектр лікувальних властивостей. Каротин попереджує тканинну гіпоксію (кисневу недостатність), сприяє накопиченню в організмі кисню, що важливо при кисневому голодуванні серцевого м'яза, яке виникає при інфаркті міокарда, прискоренню загоєння ран, опіків, лікуванню фурункульозу, екземи. Каротину надається також велике фізіологічне значення у зв'язку з його роллю в утворенні гормону кори надниркової залози, у зміцненні зору, підвищенні імунітету, у боротьбі з онкологічними захворюваннями. Ефірна олія насіння моркви застосовується у виробництві парфумів, лікерів, у медицині. З насіння моркви отримують даукарін - речовину, що застосовується для лікування стенокардії. Пектинові речовини рослини, до складу яких входять солі кальцію, здатні адсорбувати екзо- та ендогенні токсини, важкі й радіоактивні метали, тому мають токсино- та променезахисну дію.
Володимир РОЄНКО,
директор ТОВ «АгрофірмаЕлітсортнасіння»,
кандидат с.-г. наук 





Схожі новини
  • Лідер за врожайністю
  • Фермери Польщі відзначають цінову стабільність на плодоовочевому ринку
  • Красуня підземелля
  • Знайомий незнайомець
  • Знайомий незнайомець

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.