Аграрний тиждень. Україна
» » Знайомий незнайомець
» » Знайомий незнайомець

    Знайомий незнайомець


    Буряк на пучкову продукцію висівають під зиму або рано навесні. Норма висіву багатострокового насіння при підзимній сівбі - 16-20, а однострокового - 11 кг/гектар. Глибина загортання 1-2 сантиметри. Збирають буряк з гичкою, коли діаметр коренеплодів досягає 3-3,5 сантиметри. Запізнюватися із збиранням рослин підземних посівів не слід, бо вони швидко стрілкуються і втрачають якість. Після збирання рослини миють, в'яжуть у пучки, затарюють і відправляють на реалізацію. При зберіганні коренеплодів в умовах виробництва їх втрати досягають 20-25%. Це пояснюється тим, що на зберігання надходить понад 30% нестандартної та бракованої продукції, яку взагалі не можна закладати в сховища на тривале зберігання. altТому браковану продукцію треба відразу використовувати на кормові цілі, а нестандартну - закладати на короткочасне зберігання. Для тривалого зберігання столові буряки сіють наприкінці травня. Коренеплоди найкраще ростуть на ґрунтах легкого гранулометричного складу, що добре забезпечений поживними речовинами (без надлишку азоту), з невисоким рівнем підґрунтових вод і рівномірним забезпеченням вологою протягом вегетації. Вирощену продукцію збирають при настанні технічної стиглості комбайнами брального або небрального типу. Потім продукцію сортують. На зберігання відбирають здорові (певних розмірів) коренеплоди. Столові буряки доброї лежкості вирощують на ґрунтах, достатньо забезпечених поживними речовинами та вологою, з легким підґрунтям і з нейтральною реакцією ґрунтового розчину. При настанні технічної стиглості врожай треба збирати протягом 10-15 днів, оскільки плоди мають тенденцію до розтріскування і при зберіганні рано проростають. Після збирання буряки сортують, вибраковуючи сильно ушкоджені. Найкраще зберігаються коренеплоди діаметром 8-14 см при температурі 0°С і відносній вологості повітря 80-85%. Одним із основних напрямків селекції столових буряків є виведення сортів і гібридів, придатних до механізованого вирощування й збирання, високих смакових і товарних властивостей. Важливим резервом підвищення врожайності є зменшення трудових витрат по догляду за рослинами, створення й впровадження у виробництво одно- та двонасінних сортів. Існує велика кількість сортів і гібридів, що відрізняються за посухостійкістю, солестійкістю, імунітетом. Господарчо-ботанічні сорти столового буряку відрізняються формою, забарвленням і будовою м'якушу, скоростиглістю, сприйнятливістю до старіння. Сорти належать до п'яти сортотипів (Єгипетський плоский, Єгипетський округлий, Бордо, Екліпс і Ерфуртський), кожний з яких об'єднує кілька господарсько-ботанічних сортів. На полях овочевих господарств, на присадибних ділянках можна зустріти до 20 сортів буряку. Вони відрізняються за формою коренеплоду (кулястий, плоский, витягнутий), інтенсивністю забарвлення, лежкістю коренеплоду, скоростиглістю та іншими ознаками. В Україні районовано 40 сортів і гібридів столового буряку. На насіннєвому ринку України в теперішній час набувають поширення і користуються попитом серед населення нові сорти, що почали розповсюджуватись в останні роки. Серед них можна виділити найбільш перспективні. Атаман. altСередньопізній (поліпшений сорт Циліндра). Вегетаційний період - 115-125 днів. Коренеплід циліндричної форми, масою 230-300 г, темно-червоного кольору, ніжний, солодкий, без світлих кілець. Рекомендується для зберігання, переробки та вживання в свіжому вигляді. Болівар. Високоврожайний сорт столового буряку. Ранньостиглий. Вегетаційний період 85-105 днів. Універсальний сорт. Висів - березень - червень, збір урожаю - травень-жовтень. Великі коренеплоди округлої форми. М'якуш рівномірного темно-червоного кольору, без концентричних кілець. Придатний для використання у свіжому вигляді, зберігання і переробки. Генерал. Середньоранній сорт. Вегетаційний період 90-100 днів. Коренеплоди округло-плоскої форми, темно-червоного забарвлення. Сорт придатний для зберігання та переробки. Кадет. Ранній (поліпшений сорт Детройт). Вегетаційний період 85-105 днів. Коренеплід округлий, м'якоть темно-червона, без концентричних кілець. Ніжний, солодкий. Високотоварний. Універсального використання. Моноколь. Одноростковий середньоранній сорт. Вегетаційний період 90-100 днів. Коренеплоди вирівняні, з високими товарними якостями м'якушу темно-червоного забарвлення. Сорт універсального призначення, добре зберігається. Форма коренеплоду округла. Таким чином, столовий буряк є цінним харчовим продуктом, що містить значну кількість цукрів, містить полісахариди - пектинові речовини і клітковину, органічні кислоти, білки, амінокислоти, бетаїн і бетанін, мінеральні речовини, пігменти. Багатий буряк і вітамінами, а за вмістом йоду входить у число овочів, найбільш забезпечених цим елементом. Складний комплекс хімічних сполук, що містяться в буряку, дозволяє вважати його цінним лікувально-дієтичним продуктом. Він широко використовується в лікувальному харчуванні.                                                                                                                                                    

    Володимир РОЄНКО,
    директор ТОВ „Агрофірма Елітсортнасіння",
    кандидат с.-г. наук





    Схожі новини
  • Персики селекції Нікітського ботсаду
  • Сорти рису вітчизняної селекції займають в Україні понад 80% площ
  • Красуня пыдземелля
  • Красуня підземелля
  • Знайомий незнайомець

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Знайомий незнайомець


Буряк на пучкову продукцію висівають під зиму або рано навесні. Норма висіву багатострокового насіння при підзимній сівбі - 16-20, а однострокового - 11 кг/гектар. Глибина загортання 1-2 сантиметри. Збирають буряк з гичкою, коли діаметр коренеплодів досягає 3-3,5 сантиметри. Запізнюватися із збиранням рослин підземних посівів не слід, бо вони швидко стрілкуються і втрачають якість. Після збирання рослини миють, в'яжуть у пучки, затарюють і відправляють на реалізацію. При зберіганні коренеплодів в умовах виробництва їх втрати досягають 20-25%. Це пояснюється тим, що на зберігання надходить понад 30% нестандартної та бракованої продукції, яку взагалі не можна закладати в сховища на тривале зберігання. altТому браковану продукцію треба відразу використовувати на кормові цілі, а нестандартну - закладати на короткочасне зберігання. Для тривалого зберігання столові буряки сіють наприкінці травня. Коренеплоди найкраще ростуть на ґрунтах легкого гранулометричного складу, що добре забезпечений поживними речовинами (без надлишку азоту), з невисоким рівнем підґрунтових вод і рівномірним забезпеченням вологою протягом вегетації. Вирощену продукцію збирають при настанні технічної стиглості комбайнами брального або небрального типу. Потім продукцію сортують. На зберігання відбирають здорові (певних розмірів) коренеплоди. Столові буряки доброї лежкості вирощують на ґрунтах, достатньо забезпечених поживними речовинами та вологою, з легким підґрунтям і з нейтральною реакцією ґрунтового розчину. При настанні технічної стиглості врожай треба збирати протягом 10-15 днів, оскільки плоди мають тенденцію до розтріскування і при зберіганні рано проростають. Після збирання буряки сортують, вибраковуючи сильно ушкоджені. Найкраще зберігаються коренеплоди діаметром 8-14 см при температурі 0°С і відносній вологості повітря 80-85%. Одним із основних напрямків селекції столових буряків є виведення сортів і гібридів, придатних до механізованого вирощування й збирання, високих смакових і товарних властивостей. Важливим резервом підвищення врожайності є зменшення трудових витрат по догляду за рослинами, створення й впровадження у виробництво одно- та двонасінних сортів. Існує велика кількість сортів і гібридів, що відрізняються за посухостійкістю, солестійкістю, імунітетом. Господарчо-ботанічні сорти столового буряку відрізняються формою, забарвленням і будовою м'якушу, скоростиглістю, сприйнятливістю до старіння. Сорти належать до п'яти сортотипів (Єгипетський плоский, Єгипетський округлий, Бордо, Екліпс і Ерфуртський), кожний з яких об'єднує кілька господарсько-ботанічних сортів. На полях овочевих господарств, на присадибних ділянках можна зустріти до 20 сортів буряку. Вони відрізняються за формою коренеплоду (кулястий, плоский, витягнутий), інтенсивністю забарвлення, лежкістю коренеплоду, скоростиглістю та іншими ознаками. В Україні районовано 40 сортів і гібридів столового буряку. На насіннєвому ринку України в теперішній час набувають поширення і користуються попитом серед населення нові сорти, що почали розповсюджуватись в останні роки. Серед них можна виділити найбільш перспективні. Атаман. altСередньопізній (поліпшений сорт Циліндра). Вегетаційний період - 115-125 днів. Коренеплід циліндричної форми, масою 230-300 г, темно-червоного кольору, ніжний, солодкий, без світлих кілець. Рекомендується для зберігання, переробки та вживання в свіжому вигляді. Болівар. Високоврожайний сорт столового буряку. Ранньостиглий. Вегетаційний період 85-105 днів. Універсальний сорт. Висів - березень - червень, збір урожаю - травень-жовтень. Великі коренеплоди округлої форми. М'якуш рівномірного темно-червоного кольору, без концентричних кілець. Придатний для використання у свіжому вигляді, зберігання і переробки. Генерал. Середньоранній сорт. Вегетаційний період 90-100 днів. Коренеплоди округло-плоскої форми, темно-червоного забарвлення. Сорт придатний для зберігання та переробки. Кадет. Ранній (поліпшений сорт Детройт). Вегетаційний період 85-105 днів. Коренеплід округлий, м'якоть темно-червона, без концентричних кілець. Ніжний, солодкий. Високотоварний. Універсального використання. Моноколь. Одноростковий середньоранній сорт. Вегетаційний період 90-100 днів. Коренеплоди вирівняні, з високими товарними якостями м'якушу темно-червоного забарвлення. Сорт універсального призначення, добре зберігається. Форма коренеплоду округла. Таким чином, столовий буряк є цінним харчовим продуктом, що містить значну кількість цукрів, містить полісахариди - пектинові речовини і клітковину, органічні кислоти, білки, амінокислоти, бетаїн і бетанін, мінеральні речовини, пігменти. Багатий буряк і вітамінами, а за вмістом йоду входить у число овочів, найбільш забезпечених цим елементом. Складний комплекс хімічних сполук, що містяться в буряку, дозволяє вважати його цінним лікувально-дієтичним продуктом. Він широко використовується в лікувальному харчуванні.                                                                                                                                                    

Володимир РОЄНКО,
директор ТОВ „Агрофірма Елітсортнасіння",
кандидат с.-г. наук





Схожі новини
  • Персики селекції Нікітського ботсаду
  • Сорти рису вітчизняної селекції займають в Україні понад 80% площ
  • Красуня пыдземелля
  • Красуня підземелля
  • Знайомий незнайомець

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.