Аграрний тиждень. Україна
» Комунальники звернулися до держави
» Комунальники звернулися до держави

    Комунальники звернулися до держави


    Хоча вже другий рік поспіль сільські комунальники відзначають позитивні зрушення, які відбуваються у системі житлово-комунального господарства, та проблем у них залишається чимало.

     

    Для багатьох сільська місцевість асоціюється з відсутністю доріг і звичних для міського жителя побутових зручностей. На думку соціологів, це одна із основних причин того, що молодь після навчання не бажає повертатися до рідних домівок, і село поступово занепадає. Тому до роботи сільського житлово-комунального комплексу сьогодні прикуті погляди не тільки відповідних служб і відомств, а всіх, кому небайдужа доля мальовничого українського села.

    В останні роки всі зусилля сільських комунальників спрямовані на виконання завдань, передбачених «Державною цільовою програмою розвитку українського села на період до 2015 року». Вони відзначають, що з кожним роком зростають обсяги робіт і послуг, які надаються комунальними підприємствами. Зокрема, за 2008 рік загальний обсяг виконаних робіт склав 343,3 млн. грн., проти 276,6 млн. грн. у 2007 році. Житлово-комунальних послуг надано на 186,4 млн. грн., або 130% до 2007 року. У загальному обсязі робіт і послуг їх частка - 57 відсотків.

    За звітами сільських комунальних служб, лише за минулий рік ними реалізовано води на 73,4 млн. грн., на 21,5 млн. - тепла, на 12,8 млн. грн. пропущено стоків, здійснено санітарну очистку сільських територій вартістю у 7,2 млн. грн., виконано ремонтно-будівельні роботи на інженерних мережах на 55,0 млн. гривень. Також проведено ремонт і реконструкцію 2,0 тис. житлових будинків й об'єктів соцкультпобуту, зокрема зі встановленням засобів обліку споживання енергоносіїв, впровадженням сучасних систем опалення, поліетиленових труб. У сільській місцевості прокладено 1500 км водопровідно-каналізаційних і теплових мереж, 200 артезіанських свердловин із заміною глибинних насосів, очисних споруд, насосних станцій тощо.

    Комунальники переконані: майже в усіх регіонах за останні роки набуто позитивний досвід та активно відбувається впровадження таких необхідних для системи реформ.

    Значним досягненням стало те, що керівники обласних формувань комунальних служб домоглися залучення коштів місцевих бюджетів на умовах співфінансування з коштами державного бюджету на розвиток комунального господарства у сільській місцевості. Зокрема, торік у цілому по системі залучено 57,4 млн. грн. коштів місцевих бюджетів, з них 21,3 млн. грн. - в Одеській області, 9,4 млн. - в Черкаській, в АР Крим - 6,6 млн. грн., Чернігівській - 2,0 млн. гривень. Дещо менше у Волинській області - лише 222 тис. грн., Полтавській - 397 тис., Чернівецькій - всього 60,0 тис. гривень.

     

    altДо проблем додалися невиплати

    Зрозуміло, не все так безхмарно у сільських комунальників. Хоча позитивні зрушення набувають стабільного характеру, працівники комунальної мережі стурбовані тим, що недостатньо використовуються наявні потужності підприємств, у неналежному стані матеріально-технічна база, сфера обслуговування не достатньо розширюється, не забезпечено стале функціонування житлово-комунального господарства та джерела фінансування.

    Комунальники скаржаться, що складним залишається фінансовий стан їхніх підприємств. Зокрема, у 2008 році збитків зазнали аж 9 облсількомунгоспів. Так, у Сумському облсількомунгоспі сума збитків сягнула 667 тис. грн., у Житомирському - 307 тис., Донецькому - 284 тис. гривень.

    Відзначають працівники комунального господарства і повільне впровадження на об'єктах сучасного обладнання та нових технологій, що не сприяє зменшенню собівартості послуг. Викликають занепокоєння й неврегульовані питання тарифної політики, значна заборгованість споживачів за роботи і послуги.

    Поки що не відзначаються комунальні служби і стабільністю у виплатах заробітної плати. Зокрема, за минулий рік заборгованість по зарплатні складає 1,7 млн. гривень. Скажімо, по підприємствах Дніпропетровського облсількомунгоспу це 347,6 тис. грн. (20% загальної суми), Житомирського - 252,6 тис. (15%), Рівненського - 138,0 тис. грн. (8%). Затримка у виплатах у розрахунку на одного працюючого - до двох місяців.

     

    Перспективи розглядалися в Криму

    Для вирішення цих та інших наболілих питань «Укрсількомунгоспом» було проведено засідання Ради об'єднання на базі підприємств «Кримсількомунгоспу».

    В засіданні Ради взяли участь керівники обласних формувань сільської комунальної служби - члени Ради, члени ревізійної комісії об'єднання, окремі заступники керівників обласних формувань з питань фінансів та економіки, керівники підвідомчих підприємств.

    Також були запрошені заступники голів райдержадміністрації та керівники підприємств комунальної служби АР Крим.

    В доповіді Голови Ради - начальника об'єднання «Укрсількомунгосп» Анатолія Дем'яновича Петраша підбито підсумки роботи підприємств та організацій сільської комунальної служби за 2008 рік, розглянуто перспективи подальшого розвитку та комплекс заходів із підготовки підприємств до роботи у весняно-літній період 2009 року. У обговоренні проблем взяли участь заступник голови Ради Міністрів АР Крим Микола Колісниченко, заступник міністра агрополітики півострова Віктор Тишкевич, перший заступник міністра житлово-комунального господарства АР Крим Енвер Салієв, керівники обласних формувань сільської комунальної служби.

    Учасники засідання розглянули завдання підприємств та організацій щодо реалізації Державної цільової програми розвитку сільських територій, вирішення проблем комплексного охоплення житлово-комунальним обслуговуванням сільського населення, впровадження енергозберігаючих технологій в житлово-комунальному господарстві шляхом використання альтернативних відновлюваних видів палива, впровадження засобів обліку витрат енергоносіїв та питної води, сучасних систем опалення, поліетиленових труб тощо. Розглянуто питання розвитку мережі підрозділів з перевірки та ремонту засобів обліку питної води і енергоресурсів.

     

    З клопотанням до влади

    Учасники заходу з цікавістю ознайомилися з досвідом Сакської водної компанії по створенню централізованої системи управління районної житлово-комунальної служби, облаштуванням сільського водопостачання, досвідом співпраці сільських комунальників з місцевими органами влади. І рекомендували до впровадження в інших регіонах досвід по створенню та функціонуванню таких водних компаній як Сакська районна організація комунально-побутового обслуговування сільського населення.

    Члени Ради погодилися з тим, що необхідно спрямувати зусилля працівників апарату «Укрсількомунгоспу», обласних і районних формувань у взаємодії з місцевими органами влади на вирішення проблем забезпечення сільських жителів якісним обслуговуванням, стабілізацію роботи підприємств. Для цього вирішено запровадити у практику господарювання поєднання матеріальних і фінансових зусиль держави, органів місцевого самоврядування, сільгосптоваровиробників і комунальних підприємств, створити умови для зміцнення матеріально-технічної бази обслуговуючих підприємств.

    Учасники засідання вважають пріоритетними напрямами роботи збільшення обсягів житлово-комунальних і побутових послуг, забезпечення утримання, експлуатації та ремонту об'єктів інженерного облаштування сіл, подальше реформування галузі, максимальний охват сільських територій комунально-побутовими послугами, забезпечення населення якісною питною водою.

    Члени Ради звернулися до Мінагрополітики України з клопотанням про те, щоб у щорічних державних бюджетах передбачалося 120-125 млн. грн. на впровадження життєво важливої бюджетної програми «Реформування та розвиток комунального господарства у сільській місцевості». Запропонували залишити її у складі бюджетних програм, головним розпорядником коштів яких є Мінагрополітики.

             А ще попросили міністерство завершити за участю місцевих органів влади паспортизацію всіх об'єктів інженерної інфраструктури та соціальної сфери сіл, здійснити їх детальне обстеження, відпрацювати заходи і графіки приведення в належний технічний стан, визначити потребу в коштах. А також - ініціювати перед Урядом України питання передбачення в державних планах соціально-економічного розвитку регіонів цільових коштів на розвиток інженерного облаштування сіл, забезпечення населення якісною питною водою, водовідведенням і каналізування сіл до 2020 року тощо.

     

                                                                     Наталія ЛЕГКУН

     

     





    Схожі новини
  • Фінансування місцевих рад непрозоре
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Громада має бути активною
  • Громада має бути активною
  • Азаров відмовився від програми Тимошенко з розвитку села

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Комунальники звернулися до держави


Хоча вже другий рік поспіль сільські комунальники відзначають позитивні зрушення, які відбуваються у системі житлово-комунального господарства, та проблем у них залишається чимало.

 

Для багатьох сільська місцевість асоціюється з відсутністю доріг і звичних для міського жителя побутових зручностей. На думку соціологів, це одна із основних причин того, що молодь після навчання не бажає повертатися до рідних домівок, і село поступово занепадає. Тому до роботи сільського житлово-комунального комплексу сьогодні прикуті погляди не тільки відповідних служб і відомств, а всіх, кому небайдужа доля мальовничого українського села.

В останні роки всі зусилля сільських комунальників спрямовані на виконання завдань, передбачених «Державною цільовою програмою розвитку українського села на період до 2015 року». Вони відзначають, що з кожним роком зростають обсяги робіт і послуг, які надаються комунальними підприємствами. Зокрема, за 2008 рік загальний обсяг виконаних робіт склав 343,3 млн. грн., проти 276,6 млн. грн. у 2007 році. Житлово-комунальних послуг надано на 186,4 млн. грн., або 130% до 2007 року. У загальному обсязі робіт і послуг їх частка - 57 відсотків.

За звітами сільських комунальних служб, лише за минулий рік ними реалізовано води на 73,4 млн. грн., на 21,5 млн. - тепла, на 12,8 млн. грн. пропущено стоків, здійснено санітарну очистку сільських територій вартістю у 7,2 млн. грн., виконано ремонтно-будівельні роботи на інженерних мережах на 55,0 млн. гривень. Також проведено ремонт і реконструкцію 2,0 тис. житлових будинків й об'єктів соцкультпобуту, зокрема зі встановленням засобів обліку споживання енергоносіїв, впровадженням сучасних систем опалення, поліетиленових труб. У сільській місцевості прокладено 1500 км водопровідно-каналізаційних і теплових мереж, 200 артезіанських свердловин із заміною глибинних насосів, очисних споруд, насосних станцій тощо.

Комунальники переконані: майже в усіх регіонах за останні роки набуто позитивний досвід та активно відбувається впровадження таких необхідних для системи реформ.

Значним досягненням стало те, що керівники обласних формувань комунальних служб домоглися залучення коштів місцевих бюджетів на умовах співфінансування з коштами державного бюджету на розвиток комунального господарства у сільській місцевості. Зокрема, торік у цілому по системі залучено 57,4 млн. грн. коштів місцевих бюджетів, з них 21,3 млн. грн. - в Одеській області, 9,4 млн. - в Черкаській, в АР Крим - 6,6 млн. грн., Чернігівській - 2,0 млн. гривень. Дещо менше у Волинській області - лише 222 тис. грн., Полтавській - 397 тис., Чернівецькій - всього 60,0 тис. гривень.

 

altДо проблем додалися невиплати

Зрозуміло, не все так безхмарно у сільських комунальників. Хоча позитивні зрушення набувають стабільного характеру, працівники комунальної мережі стурбовані тим, що недостатньо використовуються наявні потужності підприємств, у неналежному стані матеріально-технічна база, сфера обслуговування не достатньо розширюється, не забезпечено стале функціонування житлово-комунального господарства та джерела фінансування.

Комунальники скаржаться, що складним залишається фінансовий стан їхніх підприємств. Зокрема, у 2008 році збитків зазнали аж 9 облсількомунгоспів. Так, у Сумському облсількомунгоспі сума збитків сягнула 667 тис. грн., у Житомирському - 307 тис., Донецькому - 284 тис. гривень.

Відзначають працівники комунального господарства і повільне впровадження на об'єктах сучасного обладнання та нових технологій, що не сприяє зменшенню собівартості послуг. Викликають занепокоєння й неврегульовані питання тарифної політики, значна заборгованість споживачів за роботи і послуги.

Поки що не відзначаються комунальні служби і стабільністю у виплатах заробітної плати. Зокрема, за минулий рік заборгованість по зарплатні складає 1,7 млн. гривень. Скажімо, по підприємствах Дніпропетровського облсількомунгоспу це 347,6 тис. грн. (20% загальної суми), Житомирського - 252,6 тис. (15%), Рівненського - 138,0 тис. грн. (8%). Затримка у виплатах у розрахунку на одного працюючого - до двох місяців.

 

Перспективи розглядалися в Криму

Для вирішення цих та інших наболілих питань «Укрсількомунгоспом» було проведено засідання Ради об'єднання на базі підприємств «Кримсількомунгоспу».

В засіданні Ради взяли участь керівники обласних формувань сільської комунальної служби - члени Ради, члени ревізійної комісії об'єднання, окремі заступники керівників обласних формувань з питань фінансів та економіки, керівники підвідомчих підприємств.

Також були запрошені заступники голів райдержадміністрації та керівники підприємств комунальної служби АР Крим.

В доповіді Голови Ради - начальника об'єднання «Укрсількомунгосп» Анатолія Дем'яновича Петраша підбито підсумки роботи підприємств та організацій сільської комунальної служби за 2008 рік, розглянуто перспективи подальшого розвитку та комплекс заходів із підготовки підприємств до роботи у весняно-літній період 2009 року. У обговоренні проблем взяли участь заступник голови Ради Міністрів АР Крим Микола Колісниченко, заступник міністра агрополітики півострова Віктор Тишкевич, перший заступник міністра житлово-комунального господарства АР Крим Енвер Салієв, керівники обласних формувань сільської комунальної служби.

Учасники засідання розглянули завдання підприємств та організацій щодо реалізації Державної цільової програми розвитку сільських територій, вирішення проблем комплексного охоплення житлово-комунальним обслуговуванням сільського населення, впровадження енергозберігаючих технологій в житлово-комунальному господарстві шляхом використання альтернативних відновлюваних видів палива, впровадження засобів обліку витрат енергоносіїв та питної води, сучасних систем опалення, поліетиленових труб тощо. Розглянуто питання розвитку мережі підрозділів з перевірки та ремонту засобів обліку питної води і енергоресурсів.

 

З клопотанням до влади

Учасники заходу з цікавістю ознайомилися з досвідом Сакської водної компанії по створенню централізованої системи управління районної житлово-комунальної служби, облаштуванням сільського водопостачання, досвідом співпраці сільських комунальників з місцевими органами влади. І рекомендували до впровадження в інших регіонах досвід по створенню та функціонуванню таких водних компаній як Сакська районна організація комунально-побутового обслуговування сільського населення.

Члени Ради погодилися з тим, що необхідно спрямувати зусилля працівників апарату «Укрсількомунгоспу», обласних і районних формувань у взаємодії з місцевими органами влади на вирішення проблем забезпечення сільських жителів якісним обслуговуванням, стабілізацію роботи підприємств. Для цього вирішено запровадити у практику господарювання поєднання матеріальних і фінансових зусиль держави, органів місцевого самоврядування, сільгосптоваровиробників і комунальних підприємств, створити умови для зміцнення матеріально-технічної бази обслуговуючих підприємств.

Учасники засідання вважають пріоритетними напрямами роботи збільшення обсягів житлово-комунальних і побутових послуг, забезпечення утримання, експлуатації та ремонту об'єктів інженерного облаштування сіл, подальше реформування галузі, максимальний охват сільських територій комунально-побутовими послугами, забезпечення населення якісною питною водою.

Члени Ради звернулися до Мінагрополітики України з клопотанням про те, щоб у щорічних державних бюджетах передбачалося 120-125 млн. грн. на впровадження життєво важливої бюджетної програми «Реформування та розвиток комунального господарства у сільській місцевості». Запропонували залишити її у складі бюджетних програм, головним розпорядником коштів яких є Мінагрополітики.

         А ще попросили міністерство завершити за участю місцевих органів влади паспортизацію всіх об'єктів інженерної інфраструктури та соціальної сфери сіл, здійснити їх детальне обстеження, відпрацювати заходи і графіки приведення в належний технічний стан, визначити потребу в коштах. А також - ініціювати перед Урядом України питання передбачення в державних планах соціально-економічного розвитку регіонів цільових коштів на розвиток інженерного облаштування сіл, забезпечення населення якісною питною водою, водовідведенням і каналізування сіл до 2020 року тощо.

 

                                                                 Наталія ЛЕГКУН

 

 





Схожі новини
  • Фінансування місцевих рад непрозоре
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Громада має бути активною
  • Громада має бути активною
  • Азаров відмовився від програми Тимошенко з розвитку села

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.