Аграрний тиждень. Україна
» » Стратегічний початок зміни державної політики в галузі тваринництва
» » Стратегічний початок зміни державної політики в галузі тваринництва

    Стратегічний початок зміни державної політики в галузі тваринництва


    Як зробити тваринницький бізнес прибутковим? Своє бачення і конкретні кроки Уряду висловила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко на нещодавній нараді з проблем тваринництва. Сьогодні ми продовжуємо розмову на цю тему.

    Початок матеріалу читайте в «Аграрному тижні. Україна» №30.

    Комплексно підійти до проблематики

    Юлія Тимошенко: - Зараз я б хотіла назвати 15 пунктів, по яких держава буде партнером усіх, хто захоче займатись тваринництвом серйозно, надовго, на системній основі. Як Прем’єр-міністр я хочу запропонувати кроки, які, на мій погляд, зможуть якісно змінити ситуацію.

    Перше. Нам нарешті потрібно розробити Комплексну державну програму розвитку тваринництва на період до 2015 року, затвердити її не тільки Кабінетом Міністрів, а й Верховною Радою, з усіма аспектами державної політики, які включають в цю систему і регіональні адміністрації, і місцеві органи самоврядування.

    Друге. Ми мусимо чітко зафіксувати пільгову стратегію оподаткування на довгу перспективу. Тобто зберегти пільги по ПДВ для аграрного сектору через його нарахування і повернення потім (підприємствам, які сплачують) на довготривалу перспективу. Якщо ми говоримо про розвиток тваринництва до 2015 року, то, як мінімум, потрібно розглядати цей термін.

    Відповідний законопроект, який повністю передбачає цю систему оподаткування, переданий до парламенту. І я переконана, він буде прийнятий парламентом і ляже в основу збереження пільгової системи по ПДВ.

    Фіксований податок. Термін його застосування практично спливає. І нам потрібно новим законопроектом пролонгувати використання цього податку до 2015 року. Такими двома рішеннями ми з вами зробимо стабільну стратегію пільгового оподаткування, щоб бізнесмени не хвилювалися і могли стратегічно розвивати свої підприємства.

    Третє. Щоб розпочати виробництво, в т.ч. в галузі тваринництва, конче потрібні земельні ділянки, необхідні для будівництва нових об’єктів.

    Ми дуже добре обізнані, що сьогодні на рівні місцевих органів влади, на жаль, стримується і навіть саботується процес виділення земельних ділянок під розбудову тваринницьких комплексів. Ми готові до того, щоб через законопроект (переданий у Верховну Раду) щодо залучення земельних ділянок несільськогосподарського призначення під суспільні потреби мати можливість ці землі вилучати і віддавати тим, хто хоче розвивати тваринництво. Адже за різними оцінками, ми недоотримуємо у виробництві м’яса приблизно 250-500 тис. тонн. Щоб покрити ці дефіцити виробництва, нам потрібно мати вільний доступ до виділення земельних ділянок для будівництва тваринницьких комплексів.

    Четверте – це дерегуляція і абсолютне спрощення процедури виділення всіх абсолютно дозволів: проектної документації та всього, що супроводжує початок і продовження бізнесу. Ми домовилися з Мінекономіки і Мінагрополітики, що будуть дуже ретельно вивчені всі дозволи, довідки, процедури бюрократичні, і ми приймемо окремий закон тільки по цьому напрямку, який мінімально спростить всі ці процедури.

    П’яте. Нам потрібно створити сприятливу систему закупівлі вітчизняного та зарубіжного обладнання для розвитку тваринницьких комплексів. Ми готові дати суттєву пільгу по сплаті ПДВ для завозу по імпорту обладнання, що не виро***ється в Україні або його недостатньо. Ця пільга вигладатиме наступним чином: завезли устаткування, заплатили ПДВ, а рівно через 5 днів це ПДВ повертається тим, хто його сплатив.

    Наступне – шосте. Ми усвідомлюємо, що нам потрібно змінити митну політику, тому передбачили зменшення ставок ввізного мита на племінну худобу і товарну худобу м’ясних порід. На тарифну раду вже подані всі документи, а до 1 вересня всі документи будуть у Верховній Раді.

    Сьоме. Ще є деякі інфраструктурні складові розвитку галузі тваринництва, які не може побудувати окреме фермерське господарство самотужки. Тому ми починаємо і створимо всі системи преференцій для функціонування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Зробимо все, навіть неможливе, щоб відкрити для них «зелену вулицю», допоможемо фінансово і захистимо від всіх бюрократичних перепон на цьому шляху.

    Восьме. Це 100%-ве відшкодування відсоткових ставок за користування кредитом у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку для будівництва, реконструкції тваринницьких і птахівничих комплексів, ферм, закупівлі племінного молодняку, техніки й технологічного обладнання тощо. Всі рішення вже прийняті: в бюджеті ми збільшили видатки на оплату кредитних відсотків і прийняли всі порядки, всі постанови, щоб ми мали можливість 100% взяти на себе такі видатки.

    Дев’яте. Ми поставили перед собою завдання терміново перейти до розробки нових стандартів і нових регламентів. Тільки-но вони будуть розроблені, ми їх віддамо в дію, щоб мати серйозний нетарифний захист на внутрішньому ринку від будь-яких, можливо, недобросовісних потоків конкурентного товару.

    Десяте. Ми відкриваємо надпотужну і пільгову програму для підвищення ефективності роботи суб’єктів племінної справи у тваринництві. Племінна справа, селекція стає для нас одним із головних пріоритетів.

    Наступне. Дуже важко отримати кредитний ресурс без застави, особливо малим і середнім фермерським господарствам. Окрім того, ви знаєте, що банки заставу беруть по дуже занижених цінах і це значить, що агропідприємства знаходяться в надто невигідних умовах. Тому ми відпрацювали і формуємо абсолютно новий підхід: тільки для тваринництва ми введемо в бюджет таку спеціальну процедуру як державні гарантії для сільгосппідприємств на залучення кредитів на довгостроковій основі. Тобто застава не буде потрібна.

    Обсяги гарантій ми пропишемо такі, які покривають вартість новопобудованих виробничих потужностей для покриття дефіциту на 0,5 млн. тонн продукції тваринницької галузі. Це є наш параметр, який ми закладемо в бюджет. Ми з 2 вересня відокремлюємо всі закони, всі законопроекти, які стосуються аграрної сфери і будемо просити парламент присвятити один день виключно законопроектам по АПК.

    Наступне. На жаль, у нас не було довгострокових правил гри по використанню коштів держбюджету. Порядки затверджувались на 1 рік, щороку змінювались практично докорінно, щоразу виникали нові проблеми.

    Нині ми прийняли рішення і на засіданні Уряду затвердили всі порядки по використанню державних коштів підтримки аграрного комплексу, в першу чергу тваринництва, на 5 років. Ці порядки розро***лись і керівниками аграрних асоціацій. Ми затвердили ці порядки без права їх ламати, коригувати, ускладнювати і робити додаткові перешкоди для використання бюджетних грошей.

    Наступний пункт - це захист внутрішнього ринку м’яса від недобросовісного імпорту. Я розумію, що існує конфлікт інтересів. Є інтерес українців споживати м’ясо по доступній ціні. З іншого боку, інтерес виробників продати свій продукт – м’ясо ябо яйце – якомога дорожче.

    В цей конфлікт завжди втручалися нечесні імпортні потоки м’яса і сільгосппродукції: давальницькі схеми, низькоякісна сировина, по-суті відходи, яка йшла з-за кордону і використовувалася для виробництва низькоякісної продукції м’ясопереробної галузі. Нині давальницька схема продовжує працювати і руйнувати цінову політику всередині ринку.

    Тому прийнято рішення: нечесні схеми не працюватимуть, контроль за якістю здійснюватиме ветеринарна служба. Вже мінімізована нашим Урядом і контрабанда. На жаль, джерельця можуть ще десь залишатися, бо система корупції дуже складна, та ми з цим боремося. Давальницьку схему ми закриємо. А от чесний імпорт, оподаткований ПДВ і імпортним митом, зобов’язаний існувати, поки ми з вами не покриємо дефіцит на внутрішньому ринку.

    І останнє. На мій погляд, не менш головне. Як пересічний аграрій зможе добратися до цієї симпатичної системи пільг і підтримки? Що йому потрібно зробити, щоб потрапити в систему сприяння, в систему виплат і розвивати своє виробництво?

    Буквально після початку роботи Верховної Ради ми відкриваємо спеціальну систему комунікацій всіх, хто хоче зайнятися виробництвом у галузі тваринництва, безпосередньо з Міністерством аграрної політики. Ми виділяємо окремого заступника міністра (Вербицький П.І.авт.), який займатиметься і звітуватиме виключно про побудову нових потужностей в галузі тваринництва, повністю координуватиме, контролюватиме і сприятиме розвитку цього напрямку виробництва.

    Ми не хочемо аграрні підприємства залишити напризволяще з місцевою владою, яка досить часто просто відмахується від всіх проблем і не хоче приймати участь в розбудові саме цього напрямку аграрного виробництва. Ми разом з міністром (Мельником Ю.Ф.авт.) не просто відпрацюємо систему реєстрації, підтримки і супроводження, а ми будемо постійно контролювати діяльність місцевих органів влади, які так чи інакше мають виконувати свої функції, і ці функції повинні бути абсолютно безкоштовними для всіх, хто хоче займатися виробництвом.

    Я зі свого боку ні на день не залишу це питання без уваги, тому що такого 17-літнього провалу, який є по галузі тваринництва, у нас немає в жодній сфері нашого життя і в жодній сфері виробництва. Галузь варта того, щоб зараз сконцентрувати всі зусилля держави, всі зусилля аграріїв і дати результат, гідний України.

    До речі, для всіх тваринників, хто сьогодні хоче закупити зернові на весь рік для власного виробництва кормів, діє постанова Уряду, яка дає право 100% вартості кредиту взяти на державні видатки. Потрібно знати все це і користуватися такими речами. Для нас дуже важливо зняти з ринку зайві обсяги фуражного зерна, тому що воно падає в ціні, хоча ми і вжили цілу низку серйозних захисних дій, які дають можливість утримати ціну на зерно. Крім того, якщо ви співпрацюєте з банками, в яких, можливо, вам говорять, що не вистачає у них ресурсу, щоб вас прокредитувати під ті чи інші напрямки закупівлі зерна, то Уряд має всі інструменти, щоб банкам сприяти для забезпечення їх ресурсом.

    Тому я б просила тримати зв’язок з Мінагрополітики, з усіма, хто має відношення до влади в цьому секторі. Адже ми можемо тут суттєво і дуже серйозно допомогти.

    Дорогу здолає той, хто йде

    Безумовно, Прем’єр-міністр України вислухала і тих, хто захотів поділитися своїми міркуваннями і баченням проблем розвитку тваринництва.

    За підсумками наради прийнято протокольне рішення. В ньому – чимало доручень, ряд з яких Мінагрополітики вже виконало. Зокрема, Юрій Мельник підписав наказ, згідно якого створено Робочу групу, яка працюватиме над розробкою програми розвитку галузі тваринництва. На Хрещатику, 24 працює пряма телефонна лінія, під час якої з 9.00 до 18.00 спеціалісти Департаменту ринків продукції тваринництва проконсультують вас, допоможуть розшукати необхіну інформацію, розібратися в спірних питаннях, записати ваші пропозиції та зауваження. Телефон «гарячої лінії»: 270-70-15

    Свої міркування, поради, розповіді про проблеми, що виникають у започаткуванні та розвитку бізнесу в галузі тваринництва, ви можете надсилати і на адресу редакції: 01001, м. Київ1, а\с 304, «Аграний тиждень. Україна»


    Підготовлено прес-службою Мінагрополітики





    Схожі новини
  • Мінагрополітики підбило підсумки роботи «Тваринпрому»
  • У 2013 році держава виділить 650 мільйонів гривень на розвиток тваринництва
  • Тваринникам відшкодовуватимуть вартість будівництва ферм
  • Азаров доручив не допустити зменшення поголів'я худоби в Південно-степовому регіоні
  • Стратегічний початок зміни державної політики в галузі тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Стратегічний початок зміни державної політики в галузі тваринництва


Як зробити тваринницький бізнес прибутковим? Своє бачення і конкретні кроки Уряду висловила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко на нещодавній нараді з проблем тваринництва. Сьогодні ми продовжуємо розмову на цю тему.

Початок матеріалу читайте в «Аграрному тижні. Україна» №30.

Комплексно підійти до проблематики

Юлія Тимошенко: - Зараз я б хотіла назвати 15 пунктів, по яких держава буде партнером усіх, хто захоче займатись тваринництвом серйозно, надовго, на системній основі. Як Прем’єр-міністр я хочу запропонувати кроки, які, на мій погляд, зможуть якісно змінити ситуацію.

Перше. Нам нарешті потрібно розробити Комплексну державну програму розвитку тваринництва на період до 2015 року, затвердити її не тільки Кабінетом Міністрів, а й Верховною Радою, з усіма аспектами державної політики, які включають в цю систему і регіональні адміністрації, і місцеві органи самоврядування.

Друге. Ми мусимо чітко зафіксувати пільгову стратегію оподаткування на довгу перспективу. Тобто зберегти пільги по ПДВ для аграрного сектору через його нарахування і повернення потім (підприємствам, які сплачують) на довготривалу перспективу. Якщо ми говоримо про розвиток тваринництва до 2015 року, то, як мінімум, потрібно розглядати цей термін.

Відповідний законопроект, який повністю передбачає цю систему оподаткування, переданий до парламенту. І я переконана, він буде прийнятий парламентом і ляже в основу збереження пільгової системи по ПДВ.

Фіксований податок. Термін його застосування практично спливає. І нам потрібно новим законопроектом пролонгувати використання цього податку до 2015 року. Такими двома рішеннями ми з вами зробимо стабільну стратегію пільгового оподаткування, щоб бізнесмени не хвилювалися і могли стратегічно розвивати свої підприємства.

Третє. Щоб розпочати виробництво, в т.ч. в галузі тваринництва, конче потрібні земельні ділянки, необхідні для будівництва нових об’єктів.

Ми дуже добре обізнані, що сьогодні на рівні місцевих органів влади, на жаль, стримується і навіть саботується процес виділення земельних ділянок під розбудову тваринницьких комплексів. Ми готові до того, щоб через законопроект (переданий у Верховну Раду) щодо залучення земельних ділянок несільськогосподарського призначення під суспільні потреби мати можливість ці землі вилучати і віддавати тим, хто хоче розвивати тваринництво. Адже за різними оцінками, ми недоотримуємо у виробництві м’яса приблизно 250-500 тис. тонн. Щоб покрити ці дефіцити виробництва, нам потрібно мати вільний доступ до виділення земельних ділянок для будівництва тваринницьких комплексів.

Четверте – це дерегуляція і абсолютне спрощення процедури виділення всіх абсолютно дозволів: проектної документації та всього, що супроводжує початок і продовження бізнесу. Ми домовилися з Мінекономіки і Мінагрополітики, що будуть дуже ретельно вивчені всі дозволи, довідки, процедури бюрократичні, і ми приймемо окремий закон тільки по цьому напрямку, який мінімально спростить всі ці процедури.

П’яте. Нам потрібно створити сприятливу систему закупівлі вітчизняного та зарубіжного обладнання для розвитку тваринницьких комплексів. Ми готові дати суттєву пільгу по сплаті ПДВ для завозу по імпорту обладнання, що не виро***ється в Україні або його недостатньо. Ця пільга вигладатиме наступним чином: завезли устаткування, заплатили ПДВ, а рівно через 5 днів це ПДВ повертається тим, хто його сплатив.

Наступне – шосте. Ми усвідомлюємо, що нам потрібно змінити митну політику, тому передбачили зменшення ставок ввізного мита на племінну худобу і товарну худобу м’ясних порід. На тарифну раду вже подані всі документи, а до 1 вересня всі документи будуть у Верховній Раді.

Сьоме. Ще є деякі інфраструктурні складові розвитку галузі тваринництва, які не може побудувати окреме фермерське господарство самотужки. Тому ми починаємо і створимо всі системи преференцій для функціонування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Зробимо все, навіть неможливе, щоб відкрити для них «зелену вулицю», допоможемо фінансово і захистимо від всіх бюрократичних перепон на цьому шляху.

Восьме. Це 100%-ве відшкодування відсоткових ставок за користування кредитом у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку для будівництва, реконструкції тваринницьких і птахівничих комплексів, ферм, закупівлі племінного молодняку, техніки й технологічного обладнання тощо. Всі рішення вже прийняті: в бюджеті ми збільшили видатки на оплату кредитних відсотків і прийняли всі порядки, всі постанови, щоб ми мали можливість 100% взяти на себе такі видатки.

Дев’яте. Ми поставили перед собою завдання терміново перейти до розробки нових стандартів і нових регламентів. Тільки-но вони будуть розроблені, ми їх віддамо в дію, щоб мати серйозний нетарифний захист на внутрішньому ринку від будь-яких, можливо, недобросовісних потоків конкурентного товару.

Десяте. Ми відкриваємо надпотужну і пільгову програму для підвищення ефективності роботи суб’єктів племінної справи у тваринництві. Племінна справа, селекція стає для нас одним із головних пріоритетів.

Наступне. Дуже важко отримати кредитний ресурс без застави, особливо малим і середнім фермерським господарствам. Окрім того, ви знаєте, що банки заставу беруть по дуже занижених цінах і це значить, що агропідприємства знаходяться в надто невигідних умовах. Тому ми відпрацювали і формуємо абсолютно новий підхід: тільки для тваринництва ми введемо в бюджет таку спеціальну процедуру як державні гарантії для сільгосппідприємств на залучення кредитів на довгостроковій основі. Тобто застава не буде потрібна.

Обсяги гарантій ми пропишемо такі, які покривають вартість новопобудованих виробничих потужностей для покриття дефіциту на 0,5 млн. тонн продукції тваринницької галузі. Це є наш параметр, який ми закладемо в бюджет. Ми з 2 вересня відокремлюємо всі закони, всі законопроекти, які стосуються аграрної сфери і будемо просити парламент присвятити один день виключно законопроектам по АПК.

Наступне. На жаль, у нас не було довгострокових правил гри по використанню коштів держбюджету. Порядки затверджувались на 1 рік, щороку змінювались практично докорінно, щоразу виникали нові проблеми.

Нині ми прийняли рішення і на засіданні Уряду затвердили всі порядки по використанню державних коштів підтримки аграрного комплексу, в першу чергу тваринництва, на 5 років. Ці порядки розро***лись і керівниками аграрних асоціацій. Ми затвердили ці порядки без права їх ламати, коригувати, ускладнювати і робити додаткові перешкоди для використання бюджетних грошей.

Наступний пункт - це захист внутрішнього ринку м’яса від недобросовісного імпорту. Я розумію, що існує конфлікт інтересів. Є інтерес українців споживати м’ясо по доступній ціні. З іншого боку, інтерес виробників продати свій продукт – м’ясо ябо яйце – якомога дорожче.

В цей конфлікт завжди втручалися нечесні імпортні потоки м’яса і сільгосппродукції: давальницькі схеми, низькоякісна сировина, по-суті відходи, яка йшла з-за кордону і використовувалася для виробництва низькоякісної продукції м’ясопереробної галузі. Нині давальницька схема продовжує працювати і руйнувати цінову політику всередині ринку.

Тому прийнято рішення: нечесні схеми не працюватимуть, контроль за якістю здійснюватиме ветеринарна служба. Вже мінімізована нашим Урядом і контрабанда. На жаль, джерельця можуть ще десь залишатися, бо система корупції дуже складна, та ми з цим боремося. Давальницьку схему ми закриємо. А от чесний імпорт, оподаткований ПДВ і імпортним митом, зобов’язаний існувати, поки ми з вами не покриємо дефіцит на внутрішньому ринку.

І останнє. На мій погляд, не менш головне. Як пересічний аграрій зможе добратися до цієї симпатичної системи пільг і підтримки? Що йому потрібно зробити, щоб потрапити в систему сприяння, в систему виплат і розвивати своє виробництво?

Буквально після початку роботи Верховної Ради ми відкриваємо спеціальну систему комунікацій всіх, хто хоче зайнятися виробництвом у галузі тваринництва, безпосередньо з Міністерством аграрної політики. Ми виділяємо окремого заступника міністра (Вербицький П.І.авт.), який займатиметься і звітуватиме виключно про побудову нових потужностей в галузі тваринництва, повністю координуватиме, контролюватиме і сприятиме розвитку цього напрямку виробництва.

Ми не хочемо аграрні підприємства залишити напризволяще з місцевою владою, яка досить часто просто відмахується від всіх проблем і не хоче приймати участь в розбудові саме цього напрямку аграрного виробництва. Ми разом з міністром (Мельником Ю.Ф.авт.) не просто відпрацюємо систему реєстрації, підтримки і супроводження, а ми будемо постійно контролювати діяльність місцевих органів влади, які так чи інакше мають виконувати свої функції, і ці функції повинні бути абсолютно безкоштовними для всіх, хто хоче займатися виробництвом.

Я зі свого боку ні на день не залишу це питання без уваги, тому що такого 17-літнього провалу, який є по галузі тваринництва, у нас немає в жодній сфері нашого життя і в жодній сфері виробництва. Галузь варта того, щоб зараз сконцентрувати всі зусилля держави, всі зусилля аграріїв і дати результат, гідний України.

До речі, для всіх тваринників, хто сьогодні хоче закупити зернові на весь рік для власного виробництва кормів, діє постанова Уряду, яка дає право 100% вартості кредиту взяти на державні видатки. Потрібно знати все це і користуватися такими речами. Для нас дуже важливо зняти з ринку зайві обсяги фуражного зерна, тому що воно падає в ціні, хоча ми і вжили цілу низку серйозних захисних дій, які дають можливість утримати ціну на зерно. Крім того, якщо ви співпрацюєте з банками, в яких, можливо, вам говорять, що не вистачає у них ресурсу, щоб вас прокредитувати під ті чи інші напрямки закупівлі зерна, то Уряд має всі інструменти, щоб банкам сприяти для забезпечення їх ресурсом.

Тому я б просила тримати зв’язок з Мінагрополітики, з усіма, хто має відношення до влади в цьому секторі. Адже ми можемо тут суттєво і дуже серйозно допомогти.

Дорогу здолає той, хто йде

Безумовно, Прем’єр-міністр України вислухала і тих, хто захотів поділитися своїми міркуваннями і баченням проблем розвитку тваринництва.

За підсумками наради прийнято протокольне рішення. В ньому – чимало доручень, ряд з яких Мінагрополітики вже виконало. Зокрема, Юрій Мельник підписав наказ, згідно якого створено Робочу групу, яка працюватиме над розробкою програми розвитку галузі тваринництва. На Хрещатику, 24 працює пряма телефонна лінія, під час якої з 9.00 до 18.00 спеціалісти Департаменту ринків продукції тваринництва проконсультують вас, допоможуть розшукати необхіну інформацію, розібратися в спірних питаннях, записати ваші пропозиції та зауваження. Телефон «гарячої лінії»: 270-70-15

Свої міркування, поради, розповіді про проблеми, що виникають у започаткуванні та розвитку бізнесу в галузі тваринництва, ви можете надсилати і на адресу редакції: 01001, м. Київ1, а\с 304, «Аграний тиждень. Україна»


Підготовлено прес-службою Мінагрополітики





Схожі новини
  • Мінагрополітики підбило підсумки роботи «Тваринпрому»
  • У 2013 році держава виділить 650 мільйонів гривень на розвиток тваринництва
  • Тваринникам відшкодовуватимуть вартість будівництва ферм
  • Азаров доручив не допустити зменшення поголів'я худоби в Південно-степовому регіоні
  • Стратегічний початок зміни державної політики в галузі тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.