Аграрний тиждень. Україна
» » Аграрії потребують збільшення кредитів
» » Аграрії потребують збільшення кредитів

    Аграрії потребують збільшення кредитів


    Добре відомо, що завдяки прийнятим на державному рівні заходам, зокрема за рахунок залучення банківських кредитів, торік забезпечено значне зростання виробництва сільськогосподарської продукції.

    altПро це говорили і на нещодавній нараді, яку провели перший заступник і заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан і Борис Супіханов. У обговоренні проблеми кредитування взяли також участь президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич, перший заступник голови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Василь Ярошовець, представники крупних банків, обласних управлінь агропромислового розвитку та сільгосппідприємств.

    Було, зокрема, відзначено позитивні тенденції, які дали можливість наростити виробництво валової продукції АПК у 2008 році до 104,3 млрд. грн. (на 17,5% більше проти 2007 р.).

    - Не зважаючи на кризові явища в економіці держави у січні - лютому 2009 року у порівнянні з відповідним періодом 2008 року виробництво валової продукції сільського господарства зросло на 1,1%, - повідомив Борис Супіханов, - зокрема, в сільгосппідприємствах - на 6,9%. Збережено тенденцію зростання виробництва продукції тваринництва в цих підприємствах. Зокрема, збільшено поголів'я свиней на 4,4%, овець і кіз - на 3,4%, птиці - на 9,9%. Підвищилася продуктивність худоби і птиці. У січні - лютому 2009 року обсяги вирощування худоби та птиці зросли на 5,4% і перевищують реалізацію на забій на 8,6%, що свідчить про нарощування м'ясних ресурсів у державі.

    Учасники наради констатували, що торік отримано найбільший за всю історію аграрного виробництва урожай зернових - 53,3 млн. тонн. Порівняно з 2007 роком його виробництво збільшилося в 1,8 рази. Зокрема: у 1,6 рази збільшено виробництво соняшнику (6,5 млн. т), у 2,7 рази - ріпаку (2,9 млн. тонн). У 2008 році вироблено більше сої, картоплі, овочів, плодово-ягідної продукції, винограду тощо.

    - За попередніми даними Держкомстату, - прокоментував заступник міністра, - у 2008 році очікуваний результат від основної діяльності сільгосппідприємств становитиме 5,6 млрд. грн. прибутку (4,2 млрд. грн. - у 2007 році). Приємно відзначити, що рівень рентабельності, без урахування бюджетних дотацій і доплат, в цілому склав 13,1%. Прибутки від виробництва продукції сільського господарства і надання послуг у рослинництві та тваринництві отримали 64% підприємств. Отож сума прибутку в середньому на 1 підприємство становила 1,4 млн. грн., що на 3% більше, ніж у 2007 році.

     

    Кредити стають популярнішими

    На заході відзначалося, що обсяги державної підтримки підприємств АПК щорічно збільшуються.

    Акцентовано увагу на тому, що завдяки запровадженню з 2000 року програми пільгового кредитування, значно зросли обсяги кредитів, наданих в АПК, і кількість підприємств агросектора, які скористалися програмою пільгового кредитування.

    Відзначалося, що майже 85% підприємств, які залучили кредити, щорічно отримують компенсацію відсоткової ставки з бюджету.

     

    altЗа інформацією Мінагрополітики, у 2000 році обсяги залучених кредитів складали 2,1 млрд. грн., а у 2008 році - понад 20 млрд. грн., що майже в 9,6 разів більше.

    - Щорічно на 1 бюджетну гривню залучається від 15 до 25 грн. пільгових кредитів, - наголосив заступник міністра, - а співвідношення пільгових кредитів до загальної суми залучених кредитів щорічно становить - 1:1,5-1,9. Рівень повернення кредитів підприємствами АПК складає 94%. З одного боку це свідчить про те, що аграрії стали досить надійними партнерами банків. З іншого - існує прострочена заборгованість по поверненню кредитів на рівні 6% і вище, ніж в середньому по економіці (3%) - це свідчить лише про специфіку галузі.

     

    Довідково. За даними Національного банку, на 1 березня 2009 року вимоги банків за наданими кредитами в агропромисловий комплекс склали понад 56,8 млрд. грн., що у 9,2 разів більше, ніж у 2002 році.


    Водночас кредитні ресурси розподілилися практично порівну між сільським господарством і переробною промисловістю.

    Але зросли зобов'язання банків за коштами, залученими на рахунки суб'єктів господарювання. Зокрема. на 1 березня 2009 року вони склали понад 10,4 млрд. гривень.

    Майбутній урожай вимагає фінансування

    Учасників наради поінформували, що посівна площа під урожай 2009 року становитиме на рівні минулого року понад 27 млн. гектарів. Потреби в коштах на посівну складають близько 26,5 млрд. гривень. Сьогодні за рахунок власних обігових коштів агропідприємства забезпечені лише на 36% (9,5 млрд. гривень). Отож потреба в банківських кредитах складає 5 млрд. гривень.

    Як відомо, нині майже 100 банків кредитують підприємства агропромислового комплексу. Втім, негативний вплив світової фінансової кризи в останні місяці минулого та на початку поточного року значно уповільнив темпи кредитування.

    Більшість банків припинили або суттєво зменшили обсяги надання коштів навіть по вже працюючих кредитних лініях, а відсоткові ставки за користування кредитами та розміри застави продовжують зростати.

    На 26 березня 2009 року підприємствами АПК залучено кредитів в обсязі майже 954,9 млн. грн., що складає лише 19% від потреби для проведення весняно-польових робіт. Цей показник майже у 3 рази менший порівняно з аналогічним періодом 2008 року. Відсоткові ставки, під які сьогодні підприємства залучають кредити, сягають 34% річних.

    Зрозуміло, крім надання кредитів, аграрний сектор потребує сьогодні також пролонгації кредитів, залучених у минулі роки.

     

    За словами начальника відділу державних фінансів та програм підтримки АПК корпорації «Сварог» Інни Мєтєлєвої, окрім кризи, фінансова ситуація у 2008-2009 р.р. ускладнюється заниженою ціновою пропозицією на вирощену продукцію і, в результаті, недоотриманням значної частини оборотних фінансових ресурсів.

             - Саме тому ми змушені звертатись до фінансових установ за додатковим ресурсом та пролонгацією кредитів для проведення весняних польових робіт та діяльності за іншими сільськогосподарськими напрямками, - констатує Інна Дмитрівна.

            Представник корпорації запропонувала розглянути можливість своєчасної компенсації відсоткової ставки за залученими кредитами та передбачити компенсацію за пролонгованими кредитами до 1 листопада 2009 року, зобов’язати всі фінансові організації дотримуватися державної політики в сфері кредитування АПК.

     

    Довідково. За даними Національного банку, на 10.03.2009 р. до банків надійшло 2947 заяв від підприємств АПК стосовно пролонгації кредитів до 1 червня 2009 року на суму 10,5 млрд. гривень. Банки задовольнили 1152 заяви на загальну суму 7,1 млрд. гривень.

     

    Фінансисти поінформували присутніх, що банки додатково задовольнили 701 заяву відносно пролонгації кредитів підприємствам АПК до кінця 2009 року на загальну суму майже 2,3 млрд. гривень.

     

    altУ боротьбі з кризою

    На нараді зазначено, що для мінімізації наслідків фінансової кризи Уряд спільно з Національним банком прийняв ряд заходів з покращення стану кредитування підприємств агропромислового комплексу. Проведено низку нарад, зокрема особисто Прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, прийнято Закони України щодо удосконалення регулювання фінансово-кредитної системи, відповідні постанови Кабінету Міністрів України та Національного банку з питання пролонгації та здешевлення кредитів.

    Аграрії переконані: стимулом для пролонгації банками кредитних договорів з ними стане також прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу».

    Цей закон передбачає здійснення пролонгації на ліберальних умовах. Зокрема, в ньому йдеться про те, щоб не підвищувати відсоткову ставку, не переоцінювати у бік зменшення вартість застави, не запроваджувати будь-яких додаткових комісій та не застосовувати штрафні санкції до позичальників.

    Міністерство аграрної політики також звернулося до Національного банку з проханням підтримати банки шляхом рефінансування, надання стабілізаційних кредитів, утримання стабільності національної валюти.

    Для узгодження дій та консолідації зусиль для вирішення піднятих питань фахівцями Мінагрополітики підготовлено проект Меморандуму про загальні засади співробітництва Міністерства аграрної політики України, Національного банку України, Асоціації українських банків, Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств, Асоціації фермерів та приватних землевласників України стосовно забезпечення кредитними ресурсами підприємств АПК.

                                                                         

    Оксана ШАПОВАЛ

     





    Схожі новини
  • Аграрний «мізер» Держбюджету-2013
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • На часі засади кредитування АПК
  • Потреба в кредитах постійно на часі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Аграрії потребують збільшення кредитів


Добре відомо, що завдяки прийнятим на державному рівні заходам, зокрема за рахунок залучення банківських кредитів, торік забезпечено значне зростання виробництва сільськогосподарської продукції.

altПро це говорили і на нещодавній нараді, яку провели перший заступник і заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан і Борис Супіханов. У обговоренні проблеми кредитування взяли також участь президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич, перший заступник голови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Василь Ярошовець, представники крупних банків, обласних управлінь агропромислового розвитку та сільгосппідприємств.

Було, зокрема, відзначено позитивні тенденції, які дали можливість наростити виробництво валової продукції АПК у 2008 році до 104,3 млрд. грн. (на 17,5% більше проти 2007 р.).

- Не зважаючи на кризові явища в економіці держави у січні - лютому 2009 року у порівнянні з відповідним періодом 2008 року виробництво валової продукції сільського господарства зросло на 1,1%, - повідомив Борис Супіханов, - зокрема, в сільгосппідприємствах - на 6,9%. Збережено тенденцію зростання виробництва продукції тваринництва в цих підприємствах. Зокрема, збільшено поголів'я свиней на 4,4%, овець і кіз - на 3,4%, птиці - на 9,9%. Підвищилася продуктивність худоби і птиці. У січні - лютому 2009 року обсяги вирощування худоби та птиці зросли на 5,4% і перевищують реалізацію на забій на 8,6%, що свідчить про нарощування м'ясних ресурсів у державі.

Учасники наради констатували, що торік отримано найбільший за всю історію аграрного виробництва урожай зернових - 53,3 млн. тонн. Порівняно з 2007 роком його виробництво збільшилося в 1,8 рази. Зокрема: у 1,6 рази збільшено виробництво соняшнику (6,5 млн. т), у 2,7 рази - ріпаку (2,9 млн. тонн). У 2008 році вироблено більше сої, картоплі, овочів, плодово-ягідної продукції, винограду тощо.

- За попередніми даними Держкомстату, - прокоментував заступник міністра, - у 2008 році очікуваний результат від основної діяльності сільгосппідприємств становитиме 5,6 млрд. грн. прибутку (4,2 млрд. грн. - у 2007 році). Приємно відзначити, що рівень рентабельності, без урахування бюджетних дотацій і доплат, в цілому склав 13,1%. Прибутки від виробництва продукції сільського господарства і надання послуг у рослинництві та тваринництві отримали 64% підприємств. Отож сума прибутку в середньому на 1 підприємство становила 1,4 млн. грн., що на 3% більше, ніж у 2007 році.

 

Кредити стають популярнішими

На заході відзначалося, що обсяги державної підтримки підприємств АПК щорічно збільшуються.

Акцентовано увагу на тому, що завдяки запровадженню з 2000 року програми пільгового кредитування, значно зросли обсяги кредитів, наданих в АПК, і кількість підприємств агросектора, які скористалися програмою пільгового кредитування.

Відзначалося, що майже 85% підприємств, які залучили кредити, щорічно отримують компенсацію відсоткової ставки з бюджету.

 

altЗа інформацією Мінагрополітики, у 2000 році обсяги залучених кредитів складали 2,1 млрд. грн., а у 2008 році - понад 20 млрд. грн., що майже в 9,6 разів більше.

- Щорічно на 1 бюджетну гривню залучається від 15 до 25 грн. пільгових кредитів, - наголосив заступник міністра, - а співвідношення пільгових кредитів до загальної суми залучених кредитів щорічно становить - 1:1,5-1,9. Рівень повернення кредитів підприємствами АПК складає 94%. З одного боку це свідчить про те, що аграрії стали досить надійними партнерами банків. З іншого - існує прострочена заборгованість по поверненню кредитів на рівні 6% і вище, ніж в середньому по економіці (3%) - це свідчить лише про специфіку галузі.

 

Довідково. За даними Національного банку, на 1 березня 2009 року вимоги банків за наданими кредитами в агропромисловий комплекс склали понад 56,8 млрд. грн., що у 9,2 разів більше, ніж у 2002 році.


Водночас кредитні ресурси розподілилися практично порівну між сільським господарством і переробною промисловістю.

Але зросли зобов'язання банків за коштами, залученими на рахунки суб'єктів господарювання. Зокрема. на 1 березня 2009 року вони склали понад 10,4 млрд. гривень.

Майбутній урожай вимагає фінансування

Учасників наради поінформували, що посівна площа під урожай 2009 року становитиме на рівні минулого року понад 27 млн. гектарів. Потреби в коштах на посівну складають близько 26,5 млрд. гривень. Сьогодні за рахунок власних обігових коштів агропідприємства забезпечені лише на 36% (9,5 млрд. гривень). Отож потреба в банківських кредитах складає 5 млрд. гривень.

Як відомо, нині майже 100 банків кредитують підприємства агропромислового комплексу. Втім, негативний вплив світової фінансової кризи в останні місяці минулого та на початку поточного року значно уповільнив темпи кредитування.

Більшість банків припинили або суттєво зменшили обсяги надання коштів навіть по вже працюючих кредитних лініях, а відсоткові ставки за користування кредитами та розміри застави продовжують зростати.

На 26 березня 2009 року підприємствами АПК залучено кредитів в обсязі майже 954,9 млн. грн., що складає лише 19% від потреби для проведення весняно-польових робіт. Цей показник майже у 3 рази менший порівняно з аналогічним періодом 2008 року. Відсоткові ставки, під які сьогодні підприємства залучають кредити, сягають 34% річних.

Зрозуміло, крім надання кредитів, аграрний сектор потребує сьогодні також пролонгації кредитів, залучених у минулі роки.

 

За словами начальника відділу державних фінансів та програм підтримки АПК корпорації «Сварог» Інни Мєтєлєвої, окрім кризи, фінансова ситуація у 2008-2009 р.р. ускладнюється заниженою ціновою пропозицією на вирощену продукцію і, в результаті, недоотриманням значної частини оборотних фінансових ресурсів.

         - Саме тому ми змушені звертатись до фінансових установ за додатковим ресурсом та пролонгацією кредитів для проведення весняних польових робіт та діяльності за іншими сільськогосподарськими напрямками, - констатує Інна Дмитрівна.

        Представник корпорації запропонувала розглянути можливість своєчасної компенсації відсоткової ставки за залученими кредитами та передбачити компенсацію за пролонгованими кредитами до 1 листопада 2009 року, зобов’язати всі фінансові організації дотримуватися державної політики в сфері кредитування АПК.

 

Довідково. За даними Національного банку, на 10.03.2009 р. до банків надійшло 2947 заяв від підприємств АПК стосовно пролонгації кредитів до 1 червня 2009 року на суму 10,5 млрд. гривень. Банки задовольнили 1152 заяви на загальну суму 7,1 млрд. гривень.

 

Фінансисти поінформували присутніх, що банки додатково задовольнили 701 заяву відносно пролонгації кредитів підприємствам АПК до кінця 2009 року на загальну суму майже 2,3 млрд. гривень.

 

altУ боротьбі з кризою

На нараді зазначено, що для мінімізації наслідків фінансової кризи Уряд спільно з Національним банком прийняв ряд заходів з покращення стану кредитування підприємств агропромислового комплексу. Проведено низку нарад, зокрема особисто Прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, прийнято Закони України щодо удосконалення регулювання фінансово-кредитної системи, відповідні постанови Кабінету Міністрів України та Національного банку з питання пролонгації та здешевлення кредитів.

Аграрії переконані: стимулом для пролонгації банками кредитних договорів з ними стане також прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу».

Цей закон передбачає здійснення пролонгації на ліберальних умовах. Зокрема, в ньому йдеться про те, щоб не підвищувати відсоткову ставку, не переоцінювати у бік зменшення вартість застави, не запроваджувати будь-яких додаткових комісій та не застосовувати штрафні санкції до позичальників.

Міністерство аграрної політики також звернулося до Національного банку з проханням підтримати банки шляхом рефінансування, надання стабілізаційних кредитів, утримання стабільності національної валюти.

Для узгодження дій та консолідації зусиль для вирішення піднятих питань фахівцями Мінагрополітики підготовлено проект Меморандуму про загальні засади співробітництва Міністерства аграрної політики України, Національного банку України, Асоціації українських банків, Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств, Асоціації фермерів та приватних землевласників України стосовно забезпечення кредитними ресурсами підприємств АПК.

                                                                     

Оксана ШАПОВАЛ

 





Схожі новини
  • Аграрний «мізер» Держбюджету-2013
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • На часі засади кредитування АПК
  • Потреба в кредитах постійно на часі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.