Цього року працівники харчової промисловості відзначали своє професійне свято в Національному університеті харчових технологій. Особисто привітати і висловити щиру подяку представникам цієї галузі прибули голова Секретаріату Президента України Віра Ульянченко, голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України Микола Присяжнюк, міністр аграрної політики Юрій Мельник.
До Києва в переддень свого професійного свята з'їхалися кращі з кращих працівників харчової промисловості з усієї України. Від праці, відданості справі та відповідальності цих людей залежить кількість і якість продуктів харчування, які кожен з нас щодня споживає. В цій галузі працює понад 22 тисячі підприємств, щo забезпечують роботою понад мільйон українців. Якщо звернутися до сухої статистичної мови, то за даними Держкомстату України, у серпні 2009 р. індекс промислової продукції порівняно з попереднім місяцем і серпнем 2008 р. становив відповідно 99,1% та 76,7%, за 8 місяців 2009 р. - 70,4%, що на 0,8% перевищує показник січня-липня 2009 року. На підприємствах з виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів цей індекс становив 93,2%, зокрема у кондитерській, молочній, м'ясній та тютюновій промисловостях - відповідно 91,2%, 89,2%, 86,3% та 85,2%, виробництві напоїв - 92,6%, хліба і хлібобулочних виробів - 90,3%, у переробцi та консервуванні овочів та фруктів - 78,6%. При цьому спостерігався приріст продукції у виробництві олії та жирів (38,6%), готових кормів для тварин (11,4%). Випущено 1,8 млн.т нерафінованої соняшникової олії, 478 тис.т фруктових та овочевих соків, нектарів, 1,7 млн. дал коньяку, 28 млн. дал горілки та інших міцних спиртових напоїв, 222 млн. дал пива, 114 млн. дал безалкогольних напоїв, 51,1 тис. т свіжих чи охолоджених яловичини і телятини, 61,9 тис. т свіжої чи охолодженої свинини, 410 тис. т свіжих чи охолоджених м'яса і субпродуктів свійської птиці, 173 тис. т виробів ковбасних, 513 тис. т молока, 53,5 тис. т вершкового масла, 163 тис. т сирів жирних, 340 тис. т продуктів кисломолочних.
Тож, незважаючи на скрутні часи, харчова промисловість не зменшила оберти виробництва, а подекуди й наростила. Декілька слів про успіхи і здобутки харчової промисловості на урочистій нараді з нагоди Дня харчового працівника сказав міністр аграрної політики Юрій Мельник:
- Незважаючи на те, що цей рік нам довелося працювати в період економічної кризи, сільське господарство, як і харчова промисловість, порівняно з показниками інших галузей, тримають лідерство. Безперечно, ці галузі мають деякі проблеми, але є єдність між представниками освіти, науки, виробниками, представниками всіх щаблів влади, яким під силу вирішити існуючу проблематику.
Звертаючись з вітальним словом до працівників харчової промисловості голова Секретаріату Президента України Віра Ульянченко зазначила:
- Дійсно, своєю працею ви годуєте Україну. Колись один мудрець влучно сказав: «Порівняйте, що для людини важливіше: хліб чи свобода?». Я хочу побажати, щоб у вашому житті хліб і свобода ішли разом, бо коли немає свободи, навіть найсмачніший хліб стає гірким. Тож бажаю, щоб ані вам, ані вашим родинам чи друзям, ані всій Україні не довелося переживати час, коли хліб великої української землі, благодатної і родючої, буде гірким. Бажаю всім українцям солодкого смаку вільного хліба.
Після офіційного вітання на адресу працівників харчової промисловості від Президента України, виголошеного Вірою Ульянченко, вона вручила державні нагороди за вагомий внесок у розвиток вітчизняного виробництва високоякісних продуктів харчування, багаторічну сумлінну працю та з нагоди професійного свята. Отже, ордени «За заслуги» ІІІ ступеню вручено одинадцятьом працівникам харчової галузі. П'ятеро працівниць отримали орден княгині Ольги ІІІ ступеня та троє було нагороджено медаллю «За працю і звитягу». Указом Президента 37 представників харчової промисловості удостоєні почесного звання «Заслужений працівник промисловості України», а ще п'ятеро отримали почесні звання - «Заслужений працівник сільського господарства України», «Заслужений діяч науки і техніки України» та «Заслужений працівник освіти України».
Цього дня також надійшло вітання з нагоди професійного свята харчовиків і від Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Та найбільше вітальних і теплих слів працівники харчової промисловості почули від міністра аграрної політики Юрія Мельника, адже вітав він присутніх і від очолюваного ним міністерства, і від Уряду та Прем'єр-міністра України. Юрій Федорович побажав винуватцям свята творчих успіхів, здоров'я, натхнення та реалізації всіх планів. Крім того міністр висловив вдячність Президенту України Віктору Ющенку за відзначення працівників галузі харчової промисловості високими державними нагородами. Після цього з рук Юрія Мельника нагороди Уряду, Прем'єр-міністра та Мінагрополітики отримали окремі працівники харчової промисловості та низка трудових колективів.
- Дуже добре, що урочисті збори з нагоди Дня працівників харчової промисловості відбулися в Національному університеті харчових технологій, навчальному закладі, де здобували вищу освіту більшість з присутніх у цій залі, - завважив Юрій Мельник. - Це символічно, це єдність поколінь і свого роду естафета професійності. Адже в цьому навчальному закладі сьогодні навчаються студенти, які незабаром прийдуть на зміну і продовжуватимуть справу, множитимуть добрі традиції українських працівників галузі харчової промисловості.
Після урочистих офіційних привітань харчовикам подарували своє мистецтво улюблені українські виконавці Іво Бобул, Віталій та Світлана Білоніжки, всесвітньо відомий хор ім. Верьовки, дочка Назарія Яремчука - Марійка та самодіяльні колективи університету. Тож отримавши масу задоволення від уваги, спілкування та поздоровлень, харчовики поверталися додому, щоб знову творити на благо українського народу - виготовляти нам свіжі, смачні та якісні продукти харчування.
Людмила ЛЕБІДЬ