Аграрний тиждень. Україна
» » » Наука як передумова розвитку харчової промисловості України
» » » Наука як передумова розвитку харчової промисловості України

    Наука як передумова розвитку харчової промисловості України


    З метою наукового забезпечення розвитку процесів переробки сільськогосподарської сировини шляхом створення інноваційних технологій та техніки для виробництва харчових продуктів у січні 2012 року в Україні було створено Інститут продовольчих ресурсів.

     

    Його директор Микола Сичевський підкреслює, що необхідно мати чіткий алгоритм розвитку харчової промисловості, яка є базовою складовою аграрного сектору економіки держави та безпосередньо впливає на формування її продовольчої безпеки. Для цього необхідно створити науково-координаційний центр НААН України з питань продовольства, який об’єднає зусилля профільних наукових установ для отримання синергетичного ефекту. Тож рішенням Президії НААН України саме на Інститут продовольчих ресурсів (ІПР) покладені функції координації наукових досліджень у вищезазначеній сфері.

    Протягом 2012 р. в інституті виконувались наукові дослідження з питань ефективних систем комплексної переробки тваринницької сировини і виробництва м’ясних та молочних продуктів гарантованої якості, а також наукових засад розвитку харчової промисловості.

    Для покращення наукових досліджень в ІПР було створено нові відділи: біоресурсів та переробки рослинної сировини, технології цукровмісних продуктів та інгредієнтів, економічних досліджень. Нині триває створення лабораторії борошно-круп’яного та хлібопекарного виробництва.

    Структура ж підрозділів, що займаються науковим забезпеченням м’ясної та молочної галузей, залишилася без змін – лабораторії технології м’ясних продуктів, переробки птиці, маслоробства, відділи молочних продуктів та продуктів дитячого харчування, сироробства.

    Важливу роль у діяльності інституту займають відділи біотехнологій, аналітичних досліджень та якості харчової продукції і лабораторія стандартизації та метрології.

    Одним із найголовніших напрямів досліджень ІПР є питання якості. Так, у 2012 р. проведено дослідження якості м’ясної та молочної продукції, цукру та спирту. Адже, зокрема, у м’ясопереробній галузі звичною стає практика включення до рецептури значних кількостей гідроколоїдів рослинного походження, різного роду білкових препаратів, емульсій, структурованих модульних систем, сої тощо.

    Базуючись на досвіді українських та закордонних дослідників, фахівці інституту виділили основні екологічні ризики, які останнім часом перетворилися з потенційних на реальні.

    Також з метою посилення впливу на забезпечення виробництва якісної продукції проводиться робота по акредитації ІПР відповідно до міжнародних норм. Важлива роль відводиться питанням інноваційного провайдингу.

     

     





    Схожі новини
  • Єдино можливий шлях стабільного розвитку наукової діяльності
  • Близько 90% харчової продукції, яку споживають українці, − вітчизняного виробництва
  • Українські лабораторії перевірятимуть сири перед відправкою до Росії
  • В Україні посилять нагляд за якістю молока
  • Дітям – якісне дитяче харчування

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Наука як передумова розвитку харчової промисловості України


З метою наукового забезпечення розвитку процесів переробки сільськогосподарської сировини шляхом створення інноваційних технологій та техніки для виробництва харчових продуктів у січні 2012 року в Україні було створено Інститут продовольчих ресурсів.

 

Його директор Микола Сичевський підкреслює, що необхідно мати чіткий алгоритм розвитку харчової промисловості, яка є базовою складовою аграрного сектору економіки держави та безпосередньо впливає на формування її продовольчої безпеки. Для цього необхідно створити науково-координаційний центр НААН України з питань продовольства, який об’єднає зусилля профільних наукових установ для отримання синергетичного ефекту. Тож рішенням Президії НААН України саме на Інститут продовольчих ресурсів (ІПР) покладені функції координації наукових досліджень у вищезазначеній сфері.

Протягом 2012 р. в інституті виконувались наукові дослідження з питань ефективних систем комплексної переробки тваринницької сировини і виробництва м’ясних та молочних продуктів гарантованої якості, а також наукових засад розвитку харчової промисловості.

Для покращення наукових досліджень в ІПР було створено нові відділи: біоресурсів та переробки рослинної сировини, технології цукровмісних продуктів та інгредієнтів, економічних досліджень. Нині триває створення лабораторії борошно-круп’яного та хлібопекарного виробництва.

Структура ж підрозділів, що займаються науковим забезпеченням м’ясної та молочної галузей, залишилася без змін – лабораторії технології м’ясних продуктів, переробки птиці, маслоробства, відділи молочних продуктів та продуктів дитячого харчування, сироробства.

Важливу роль у діяльності інституту займають відділи біотехнологій, аналітичних досліджень та якості харчової продукції і лабораторія стандартизації та метрології.

Одним із найголовніших напрямів досліджень ІПР є питання якості. Так, у 2012 р. проведено дослідження якості м’ясної та молочної продукції, цукру та спирту. Адже, зокрема, у м’ясопереробній галузі звичною стає практика включення до рецептури значних кількостей гідроколоїдів рослинного походження, різного роду білкових препаратів, емульсій, структурованих модульних систем, сої тощо.

Базуючись на досвіді українських та закордонних дослідників, фахівці інституту виділили основні екологічні ризики, які останнім часом перетворилися з потенційних на реальні.

Також з метою посилення впливу на забезпечення виробництва якісної продукції проводиться робота по акредитації ІПР відповідно до міжнародних норм. Важлива роль відводиться питанням інноваційного провайдингу.

 

 





Схожі новини
  • Єдино можливий шлях стабільного розвитку наукової діяльності
  • Близько 90% харчової продукції, яку споживають українці, − вітчизняного виробництва
  • Українські лабораторії перевірятимуть сири перед відправкою до Росії
  • В Україні посилять нагляд за якістю молока
  • Дітям – якісне дитяче харчування

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.