Аграрний тиждень. Україна
» » Єдино можливий шлях стабільного розвитку наукової діяльності
» » Єдино можливий шлях стабільного розвитку наукової діяльності

    Єдино можливий шлях стабільного розвитку наукової діяльності


    Наголосив директор Інституту продовольчих ресурсів (далі – ІПР) Микола Сичевський, виступаючи на І Науково-практичній конференції «Проблеми ринку продовольчих ресурсів України», що відбулася 10 квітня 2013 року.

    Основними завданнями у сфері продовольчого забезпечення, які визначають подальшу перспективу розвитку харчової та переробної галузі є наявність харчових продуктів у достатній кількості та їх доступність для всіх верств населення, а також раціональне харчування та безпечність харчових продуктів для здоров’я, зазначив у своєму виступі «Харчова промисловість України: сучасний стан та перспективи розвитку» Микола Сичевський.

    Важливої уваги потребує сировинна база харчової промисловості, якою є сільське господарство. Саме обсяги сировини та її якість справляють вагомий вплив на економічну ефективність функціонування підприємств переробної промисловості. Основною проблемою переробних підприємств молочної, м’ясної та інших галузей є недостатня кількість та низька якість сировини, що зумовлює недовикористання виробничих потужностей переробної промисловості та негативно впливає на конкурентоспроможність вітчизняної продукції.

    Для підвищення наукових засад розвитку харчової промисловості є необхідність посилення контролю з боку держави за якістю та безпечністю харчових продуктів, тому що реальної відповідальності за недотримання законодавства у цій сфері не має. Про що свідчать факти про фальсифікацію продукції, підробки, тіньові схеми ведення продовольчого бізнесу.

    Пріоритетами діяльності ІПР у поточному році стануть розробка Концепції з координації наукових досліджень з питань продовольства у системі НААН України (далі – Концепція); дослідження щодо розроблення науково-обгрунтованих критеріїв оцінки та сучасних методів контролю якості сільськогосподарської сировини і харчових продуктів; співпраця з галузевими об’єднаннями виробників стосовно комерціалізації наукових розробок та участі науковців у вирішенні нагальних проблем галузі.

    За словами, Миколи Сичевського, метою Концепції є підвищення ефективності наукових досліджень у сфері виробництва і переробки сільськогосподарської продукції і використання одержаних результатів для забезпечення інноваційного розвитку агропромислового сектору економіки, визначення і науковий супровід першочергових завдань розвитку переробної промисловості, створення належних умов для впровадження результатів наукових досліджень у практику, розширення міжнародного співробітництва та зв`язків з освітою і ефективного використання потенціалу молодих вчених.

    Організатор конференції – Інститут продовольчих ресурсів.

     

    Ольга Панченко,

    Відділ економічних досліджень

    Тел.: +38 044 517 07 97

     





    Схожі новини
  • Шлях намічено
  • У 2012 році обсяги експорту продукції харчування зросли майже на 26%
  • Наука як передумова розвитку харчової промисловості України
  • Близько 90% харчової продукції, яку споживають українці, − вітчизняного виробництва
  • Медичні інновації - на півдорозі до хворих

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Єдино можливий шлях стабільного розвитку наукової діяльності


Наголосив директор Інституту продовольчих ресурсів (далі – ІПР) Микола Сичевський, виступаючи на І Науково-практичній конференції «Проблеми ринку продовольчих ресурсів України», що відбулася 10 квітня 2013 року.

Основними завданнями у сфері продовольчого забезпечення, які визначають подальшу перспективу розвитку харчової та переробної галузі є наявність харчових продуктів у достатній кількості та їх доступність для всіх верств населення, а також раціональне харчування та безпечність харчових продуктів для здоров’я, зазначив у своєму виступі «Харчова промисловість України: сучасний стан та перспективи розвитку» Микола Сичевський.

Важливої уваги потребує сировинна база харчової промисловості, якою є сільське господарство. Саме обсяги сировини та її якість справляють вагомий вплив на економічну ефективність функціонування підприємств переробної промисловості. Основною проблемою переробних підприємств молочної, м’ясної та інших галузей є недостатня кількість та низька якість сировини, що зумовлює недовикористання виробничих потужностей переробної промисловості та негативно впливає на конкурентоспроможність вітчизняної продукції.

Для підвищення наукових засад розвитку харчової промисловості є необхідність посилення контролю з боку держави за якістю та безпечністю харчових продуктів, тому що реальної відповідальності за недотримання законодавства у цій сфері не має. Про що свідчать факти про фальсифікацію продукції, підробки, тіньові схеми ведення продовольчого бізнесу.

Пріоритетами діяльності ІПР у поточному році стануть розробка Концепції з координації наукових досліджень з питань продовольства у системі НААН України (далі – Концепція); дослідження щодо розроблення науково-обгрунтованих критеріїв оцінки та сучасних методів контролю якості сільськогосподарської сировини і харчових продуктів; співпраця з галузевими об’єднаннями виробників стосовно комерціалізації наукових розробок та участі науковців у вирішенні нагальних проблем галузі.

За словами, Миколи Сичевського, метою Концепції є підвищення ефективності наукових досліджень у сфері виробництва і переробки сільськогосподарської продукції і використання одержаних результатів для забезпечення інноваційного розвитку агропромислового сектору економіки, визначення і науковий супровід першочергових завдань розвитку переробної промисловості, створення належних умов для впровадження результатів наукових досліджень у практику, розширення міжнародного співробітництва та зв`язків з освітою і ефективного використання потенціалу молодих вчених.

Організатор конференції – Інститут продовольчих ресурсів.

 

Ольга Панченко,

Відділ економічних досліджень

Тел.: +38 044 517 07 97

 





Схожі новини
  • Шлях намічено
  • У 2012 році обсяги експорту продукції харчування зросли майже на 26%
  • Наука як передумова розвитку харчової промисловості України
  • Близько 90% харчової продукції, яку споживають українці, − вітчизняного виробництва
  • Медичні інновації - на півдорозі до хворих

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.