Аграрний тиждень. Україна
» » » Ловись рибка велика й маленька!
» » » Ловись рибка велика й маленька!

    Ловись рибка велика й маленька!


    Продовження статті. Початок читайте, будь ласка, в №№20, 21 нашої газети.

     

    За науково обґрунтованого приросту продукції ставового рибництва в межах 6-8% на рік у період до 2020 року можливо забезпечити збільшення обсягів виробництва товарної ставової риби підприємствами об’єднання «Укррибгосп» не менше ніж у 2,5 рази (до 55-60 тис. т на рік). Проте, забезпечити ці обсяги буде досить складно без проведення комплексу меліоративних і ремонтно-відновлювальних робіт у ставовому фонді України.

    Значні резерви збільшення обсягів виробництва прісноводної риби існують також у розвитку фермерського ставового рибництва.

    Однією з умов організації високопродуктивного ставового рибництва є розширення набору видів риб у полікультурі з введенням до її складу, разом із традиційними (короп, товстолоб, білий амур), інших більш цінних об’єктів риборозведення: наприклад, осетроподібні риби, щука, судак, сом. Це дає змогу підвищити ефективність використання біопродукційного потенціалу водойм, розширити асортимент рибопродукції, збільшити рентабельність виробництва з одночасним досягненням ресурсоощадного ефекту.

    Істотне підвищення прибутковості виробництва із рентабельністю не менше 30-35% забезпечує технологічне нововведення з інтенсивним вирощуванням товарних дволіток коропа із середньою масою не менше 1 кг за рибопродукції ставів до 1,5-2 т/га, однією із складових якого є нормативно-технологічна база виробництва великого нестандартного рибопосадкового матеріалу однорічного віку із середньою масою до 80-100 грамів. Проте, такі технологічні підходи можуть бути доступними переважно в умовах добре підготовлених ставів великих спеціалізованих рибницьких господарств та добре організованих фермерських господарств, що вже пройшли складний етап становлення виробничої діяльності та мають кваліфікований персонал досвідчених рибників.

    Зважаючи на подальше здорожчання рибних комбікормів, однією з прийнятних технологічних схем товарного рибництва для значної частини ставових господарств є комбіноване помірно інтенсивне вирощування дволіток коропа в полікультурі з трилітками рослиноїдних риб з підгодівлею коропа відносно недорогими кормосумішами рослинного походження. Технологією передбачене зариблення ставів однорічками коропа середньою масою не менше 35-40 г і дворічками рослиноїдних риб середньою масою не менше 250-300 грамів. Це дає змогу в умовах різних регіонів України, з урахуванням дотримання певних технологічних вимог, одержувати протягом одного вегетаційного сезону коропа і рослиноїдних риб із середньою товарною масою, відповідно, не менше 600 та 1200 г за загальних показників рибопродукції не менше 1,2 т/га з часткою коропа, близькою до 50%.

    Найбільший ефект можливий при зарибленні ставів однорічками коропа середньою масою 50 г і більше, що забезпечує одержання до 70-80% товарної риби з масою не менше 700-800 грамів. Вирощування риби з традиційною для минулого періоду товарною масою (300-400 г) у сучасних умовах ведення господарства, як правило, виявляється економічно недоцільним.

    За результатами виробничої перевірки наукових досліджень доведено: в умовах маловитратних технологій помірно інтенсивного вирощування риби із загальною рибопродукцією ставів 1,2-1,3 т/га, завдяки додатковому введенню в полікультуру нового об’єкту товарного осетрівництва – веслоноса з часткою його в одержаній рибопродукції 15-20%, прибутковість виробництва зростає більше ніж утричі з рентабельністю до 70-80%.

    Відмінна гастрономічна якість м'яса та наявність достатнього його виходу (понад 60% маси тіла риби), відсутність луски і дрібних кісток за високої потенції росту дають змогу використовувати веслоноса вже починаючи з дворічного віку в рибопереробній промисловості для виготовлення делікатесних натуральних консервів, а також як високоякісну сировину при виробництві рибної продукції гарячого копчення. Проведені фізіолого-біохімічні дослідження вказують на високий вміст у ліпідах веслоноса суми поліненасичених жирних кислот родини Омега-3, які забезпечують у організмі людини антиішемічну дію. Такі ж біохімічні особливості ліпідів виявлено і в інших видів риб, основною поживою яких є планктонні кормові організми, зокрема, у широко розповсюджених у водоймах України білого і строкатого товстолобів. Цю інформацію варто активно поширювати серед потенційних споживачів продукції ставового рибництва, що сприятиме підвищенню попиту та поліпшенню умов її збуту.

    Загалом високоефективне ведення ставового рибництва за сучасними технологіями передбачає високу культуру ведення виробництва, чітке дотримання повноти та черговості технологічних процесів на основі відповідних даних щодо якості кормів і режиму годівлі риб, екологічних закономірностей функціонування водних екосистем, а також біологічних особливостей різних видів риб.

    Внаслідок значних відмінностей у сучасному екологічному й технічному стані ставів доцільний раніше рідко застосовуваний диференційований підхід до оцінки продукційних можливостей характерних груп водойм з урахуванням не лише їхнього зонального розташування і рівня інтенсифікації рибництва, а й площі та середніх глибин, ґрунтових характеристик і рельєфу місцевості, особливостей водопостачання і водообміну, фізико-хімічних показників середовища, ступеня заростання водяною рослинністю, інтенсивності розвитку малоцінної непромислової риби, характеру донних відкладень тощо.

     

     

    Ігор ГРИЦИНЯК,

    директор Інституту рибного господарства НААНУ,

    доктор с.-г. наук, член-кореспондент НААН України

    Далі буде...

     





    Схожі новини
  • На Тернопільщині планують розвивати рибне господарство
  • В очікуванні великої риби
  • Ловись рибка велика й маленька!
  • Ловись рибка велика й маленька
  • Ловись рибка велика й маленька!

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ловись рибка велика й маленька!


Продовження статті. Початок читайте, будь ласка, в №№20, 21 нашої газети.

 

За науково обґрунтованого приросту продукції ставового рибництва в межах 6-8% на рік у період до 2020 року можливо забезпечити збільшення обсягів виробництва товарної ставової риби підприємствами об’єднання «Укррибгосп» не менше ніж у 2,5 рази (до 55-60 тис. т на рік). Проте, забезпечити ці обсяги буде досить складно без проведення комплексу меліоративних і ремонтно-відновлювальних робіт у ставовому фонді України.

Значні резерви збільшення обсягів виробництва прісноводної риби існують також у розвитку фермерського ставового рибництва.

Однією з умов організації високопродуктивного ставового рибництва є розширення набору видів риб у полікультурі з введенням до її складу, разом із традиційними (короп, товстолоб, білий амур), інших більш цінних об’єктів риборозведення: наприклад, осетроподібні риби, щука, судак, сом. Це дає змогу підвищити ефективність використання біопродукційного потенціалу водойм, розширити асортимент рибопродукції, збільшити рентабельність виробництва з одночасним досягненням ресурсоощадного ефекту.

Істотне підвищення прибутковості виробництва із рентабельністю не менше 30-35% забезпечує технологічне нововведення з інтенсивним вирощуванням товарних дволіток коропа із середньою масою не менше 1 кг за рибопродукції ставів до 1,5-2 т/га, однією із складових якого є нормативно-технологічна база виробництва великого нестандартного рибопосадкового матеріалу однорічного віку із середньою масою до 80-100 грамів. Проте, такі технологічні підходи можуть бути доступними переважно в умовах добре підготовлених ставів великих спеціалізованих рибницьких господарств та добре організованих фермерських господарств, що вже пройшли складний етап становлення виробничої діяльності та мають кваліфікований персонал досвідчених рибників.

Зважаючи на подальше здорожчання рибних комбікормів, однією з прийнятних технологічних схем товарного рибництва для значної частини ставових господарств є комбіноване помірно інтенсивне вирощування дволіток коропа в полікультурі з трилітками рослиноїдних риб з підгодівлею коропа відносно недорогими кормосумішами рослинного походження. Технологією передбачене зариблення ставів однорічками коропа середньою масою не менше 35-40 г і дворічками рослиноїдних риб середньою масою не менше 250-300 грамів. Це дає змогу в умовах різних регіонів України, з урахуванням дотримання певних технологічних вимог, одержувати протягом одного вегетаційного сезону коропа і рослиноїдних риб із середньою товарною масою, відповідно, не менше 600 та 1200 г за загальних показників рибопродукції не менше 1,2 т/га з часткою коропа, близькою до 50%.

Найбільший ефект можливий при зарибленні ставів однорічками коропа середньою масою 50 г і більше, що забезпечує одержання до 70-80% товарної риби з масою не менше 700-800 грамів. Вирощування риби з традиційною для минулого періоду товарною масою (300-400 г) у сучасних умовах ведення господарства, як правило, виявляється економічно недоцільним.

За результатами виробничої перевірки наукових досліджень доведено: в умовах маловитратних технологій помірно інтенсивного вирощування риби із загальною рибопродукцією ставів 1,2-1,3 т/га, завдяки додатковому введенню в полікультуру нового об’єкту товарного осетрівництва – веслоноса з часткою його в одержаній рибопродукції 15-20%, прибутковість виробництва зростає більше ніж утричі з рентабельністю до 70-80%.

Відмінна гастрономічна якість м'яса та наявність достатнього його виходу (понад 60% маси тіла риби), відсутність луски і дрібних кісток за високої потенції росту дають змогу використовувати веслоноса вже починаючи з дворічного віку в рибопереробній промисловості для виготовлення делікатесних натуральних консервів, а також як високоякісну сировину при виробництві рибної продукції гарячого копчення. Проведені фізіолого-біохімічні дослідження вказують на високий вміст у ліпідах веслоноса суми поліненасичених жирних кислот родини Омега-3, які забезпечують у організмі людини антиішемічну дію. Такі ж біохімічні особливості ліпідів виявлено і в інших видів риб, основною поживою яких є планктонні кормові організми, зокрема, у широко розповсюджених у водоймах України білого і строкатого товстолобів. Цю інформацію варто активно поширювати серед потенційних споживачів продукції ставового рибництва, що сприятиме підвищенню попиту та поліпшенню умов її збуту.

Загалом високоефективне ведення ставового рибництва за сучасними технологіями передбачає високу культуру ведення виробництва, чітке дотримання повноти та черговості технологічних процесів на основі відповідних даних щодо якості кормів і режиму годівлі риб, екологічних закономірностей функціонування водних екосистем, а також біологічних особливостей різних видів риб.

Внаслідок значних відмінностей у сучасному екологічному й технічному стані ставів доцільний раніше рідко застосовуваний диференційований підхід до оцінки продукційних можливостей характерних груп водойм з урахуванням не лише їхнього зонального розташування і рівня інтенсифікації рибництва, а й площі та середніх глибин, ґрунтових характеристик і рельєфу місцевості, особливостей водопостачання і водообміну, фізико-хімічних показників середовища, ступеня заростання водяною рослинністю, інтенсивності розвитку малоцінної непромислової риби, характеру донних відкладень тощо.

 

 

Ігор ГРИЦИНЯК,

директор Інституту рибного господарства НААНУ,

доктор с.-г. наук, член-кореспондент НААН України

Далі буде...

 





Схожі новини
  • На Тернопільщині планують розвивати рибне господарство
  • В очікуванні великої риби
  • Ловись рибка велика й маленька!
  • Ловись рибка велика й маленька
  • Ловись рибка велика й маленька!

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.