У СГК “Рубежівський”, що на Київщині, проведено День поля, присвячений впровадженню сучасних технологій вирощування овочів у відкритому грунті, зокрема, цибулі, моркви та картоплі. Місцеве господарство вже давно вирощує ці культури. Та новинкою є те, що нині тут запроваджуються голландські сорти й гібриди моркви по технології фірми “Нюнемс”.
Три роки тому цією справою зайнявся нинішній директор «Рубежівського» Сергій Помазан. А нині вже за досвідом до нього приїхали керівники та спеціалісти сільгосппідприємств з усіх регіонів України, які співпрацюють із фірмою “Нюнемс”. Києвосвятощинців представляли головні агрономи таких провідних в столичній області підприємств як НДВАК “Пуща-Водиця”, СТОВ “Бучанське”, АК “Тарасівський” та деяких інших господарств, де активно займаються овочівництвом. Дзвінкими піснями їх радо привітали учасники народного аматорського колективу “Рідні наспіви”.
Перш за все, присутні ознайомилися із зразками овочевої продукції, яку вирощують на місцевих полях, а потім гості перейшли до нового сучасного овочесховища, яке незабаром відкриється. Пояснення давав інженер СГК “Рубежівський” Євген Петров.
Учасники семінару уважно оглянули технічні засоби для завантаження і розвантаження овочесховища. Для цього використовується система телескопічних транспортерів, якими й подається продукція у сховище. Для завантаження застосовують також, так звану, поворотну стрілу.
На розвантаженні овочесховища працює спеціальний підбирач. Цей агрегат врізається в бурт і за сигналом оператора подає овочі на транспортери.
Господарство використовує також контейнери-перекидачі. Порівняйте: старі контейнери мають місткість 300 кг, нові ж – 700-800 кг і навіть 1000 кг. Для зручності роботи використовуються ваги-дозатори, саме на них зважують порції овочів від півкілограма до 50 кг.
Для фасування овочів застосовують пакувальні машини. Вже до початку листопада місяця в господарстві планується запустити дві лінії, на яких пакуватиметься і вимита, і немита суха продукція.
Нині закуплено і встановлено 9-головочний дозатор відомої фірми “Агропак”. Як правило, він використовується для круглих овочів – цибулі, моркви, столового буряка тощо. Три пакувальні машини розфасовують продукцію в поліетиленові мішки, так звані, сітки-рукави. Існує й елітна упаковка, яку називають будиночки. Учасники наради мали можливість побачити зразки продукції, розфасованої у великі сітки по 10, 20 та 30 кг. Саме така розфасовка стала найпопулярнішою у споживачів.
Нове овочесховище СГК “Рубежівський” розраховане на 1 тис. т продукції. В приміщенні працює три холодильні камери (по 330 т овочів кожна), в яких встановлені німецькі компресори та італійські комп’ютерні системи для зниження температури сховища. Найкраща температура для зберігання овочів – це 1- 2 градуси тепла. Цього тижня нове овочесховище розпочне свою роботу. До речі, технологія продумана так, що вентилятори тут не потрібні: варто лише періодично відкривати вхідні двері, щоб знадвору до овочесховища надходило свіже повітря.
Директор СГК “Рубежівський” Сергій Помазан, розповідаючи про роботу свого колективу, детально розповів про визначальні етапи виробництва овочів. Сергій Семенович, зокрема, назвав кращі сорти і гібриди, які запропонувала господарству фірма “Нюменс”: це дуже стійкий сорт цибулі Саброзо, столового буряка - Болівар. Морква представлена такими перевіреними сортами як Лагуна, Сіркана. Отримані овочі мають чудовий вигляд, високоврожайні, мають високі смакові якості. Міркуйте самі: врожайність сортової моркви – 600 центнерів з гектара.
На одному з полів учасники семінару мали можливість побачити, як у “Рубежівському” запроваджено механізоване збирання моркви. В роботі був продемонстрований спеціальний комбайн фірми “Грімме”. Машина досить дорога, проте дозволяє збирати овочеву продукцію швидко і без втрат.
Крім моркви, у господарстві вирощуються й інші овочі. Тут запроваджують, так званий, борщевий набір. Так морква займає 30 га, стільки ж цибуля, а картоплю вирощують на площі близько 100 га. Її врожайність також рекордна для Київської області – 380 центнерів з гектара.
До речі, всі спеціалісти з цікавістю ознайомились з двома способами вирощування моркви: звичайним і гребеневим. При останньому нарізується гребінь землі висотою у 20 см. При достатній зволоженості корені моркви виростають довгими (до 25 см), крупними і округлими, що й забезпечує високу врожайність.
У минулому вегетаційному періоді в господарстві виконали лише один полив рослин. Цього явно було недостатньо. Адже якби зволоженість грунту була кращою, то і врожай овочів був би вищим. Агрономи акцентували на цьому увагу, детально занотовуючи в блокноти свої враження.
Кілька слів, гадаю, варто сказати і про колектив СГК “Рубежівський”. Штат працюючих невеликий – тут постійно залучено до роботи 35 спеціалістів різного профілю. У період збирання врожаю кількість овочівників збільшується до 100. Вони мають досить високу заробітну плату як для сільської місцевості.
А ще потрібно наголосити на тому, що у роботі семінару взяли участь і представники закупівельних організацій: перш за все невеликих овочевих магазинів, а також супер- та гіпермаркетів. В такий спосіб був простежений весь ланцюжок вирощування овочів – від сівби, догляду за сходами, збирання і аж до реалізації вітамінної продукції.
Зважаючи на те, що наша країна має чудові грунти, працьовитих і підприємливих людей, то при запровадженні перспективних високоврожайних сортів і прогресивних технологій ми можемо стабільно вирощувати високі врожаї різноманітної овочевої продукції.
Борис МЕЛЬНИК,
фото Анатолія ГРИГОРА