Аграрний тиждень. Україна
» » » У єднанні з природою
» » » У єднанні з природою

    У єднанні з природою


    У Києві нещодавно відбулася непересічна подія, в якій взяли активну участь провідні науковці, державні та громадські діячі аграрної галузі як з України, так і, зокрема, з Німеччини, Бельгії, Італії, Ірану, Нідерландів, Норвегії, Швеції, Швейцарії, Польщі, Словаччини, Чехії, Латвії, Литви, Туреччини, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Росії, Таджикистану.

     

    Міжнародна конференція «Розвиток органічного сектору в Центральній/Східній Європі та в країнах Середньої Азії» - таку офіційну назву мав цей захід, організаторами якого стали Федерація органічного руху України, Мінагрополітики України, Національний аграрний університет, Organic Services GmbH (Німеччина).

    Значення та актуальність цієї конференції важко переоцінити, особливо за умов, коли йдеться про здоров’я мільйонів людей, яких інколи намагаються переконати, що нагодувати всіх можна тільки з використанням всілякої хімії. Та накопичений у багатьох країнах досвід органічного агровиробництва свідчить: ефективно господарювати на землі можна й без засобів штучного походження…  

     

     

    Про синтетичне безглуздя

    Не так давно на українські телеекрани запустили рекламний ролик, що явно претендує на перемогу в номінації «супердурниці». Правда, деякі «продвинуті» рекламісти називають дешеві трюки, що аж ніяк не повязані з законами логіки, не інакше як «креатив».

    Я про бабусю, що принесла своєму «космічному» внукові корзину свіжої малини. А він їй – про малинову жвачку, що «смачніша» за бабусин натурпродукт. Старенька скуштувала підфарбовану гумку з синтетичними смаковими домішками й ледь не луснула від задоволення від штучної смакоти…

    Окремим рядком варто згадати про зовнішність того «внучка» та його яскраво розфарбованої космічної подруги. Як же важко в цих роботизованих героях відшукати риси людського інтелекту!

    Ось такий спосіб життя, ось таке «харчування» інколи нам пропонують пожувати. Що вже там казати про культуру та етикет. Демонстративно жувати гуму завжди й скрізь вже не ознака невігластва. Модно!

    Утім, де ж можна придбати справжні продукти природного походження, при вирощуванні та виготовленні яких не застосовували хімії – з екранів наших телевізорів ані слова.

     

    Українські природні перспективи

    - За масштабами сільгоспугідь, на яких продукцію вирощують без застосування хімічних речовин та засобів штучного походження, Україна посідає 17 місце у світі, випередивши такі розвинені країни Європи як Данія, Швеція, Швейцарія, Угорщина, – наголосив у своїй доповіді директор Департаменту ринків рослинництва Мінагрополітики Олександр Демидов. Далі він навів і такі цікаві факти: органічне, цебто природне, агровиробництво в нашій державі ведеться на 260 тис. га, що становить 5% від усього сільськогосподарського лану країни.

    До речі, собівартість продукції АПК, що виготовляється в органічний спосіб, є на 30% меншою, ніж традиційно. Доволі перспективними для вітчизняних виробників продуктів органічного походження є західноєвропейський ринок, особливо Німеччини та Великої Британії.

    Сьогодні в Україні відповідним чином сертифіковані 80 сільських господарств. Особливим попитом у країнах ЄС користуються зернові, бобові культури, а також ягоди. Сподіваємося, що протягом п’яти років площі угідь під органічне агровиробництво в нашій державі зростуть удвічі…  

    Тому президент Федерації органічного руху України, кандидат економічних наук Євген Мілованов бачить такі напрями діяльності організації, яку він очолює:

    - Серед наших пріоритетів – розповсюдження інформації та пропаганда переваг органічного, біодинамічного виробництва. Ми допомагаємо виробникам агропродукції розро***ти відповідні системи з використанням найкращого вітчизняного та зарубіжного наукового й виробничого досвіду. Наша Федерація також бере участь в розробці нормативних документів у галузі органічної освіти, підготовці науково-методичної літератури, підручників, посібників, періодичних видань. Окрім того, ми допомагаємо формувати в усіх регіонах України мережі виробників та переробників органічної продукції…


    ПРИНЦИПИ ОРГАНІЧНОГО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА   

     

    ПРИНЦИП ЗДОРОВЯ

    Органічне сільське господарство повинне підтримувати та поліпшувати здоровя ґрунту, рослини, людини та планети як єдиного й неподільного цілого.

    ПРИНЦИП ЕКОЛОГІЇ

    Органічне сільське господарство має ґрунтуватися на принципах природних екологічних систем і циклів, працюючи, співіснуючи з ними та підтримуючи їх.

    ПРИНЦИП СПРАВЕДЛИВОСТІ

    Органічне сільське господарство має базуватися на відносинах, що гарантують справедливість із урахуванням інтересів навколишнього середовища та життєвих можливостей.

    ПРИНЦИП ТУРБОТИ

    Управління органічним сільським господарством повинне мати попереджувальний і відповідальний характер для захисту здоров’я й добробуту як нинішніх і прийдешніх поколінь, так і довкілля.

     

    (Прийняті Генеральною Асамблеєю Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху (IFOAM) в Аделаїді (Австралія) в 2005 році.)

     

    А як у них?

    Представник підрозділу «Органічне фермерство» Генерального директорату сільського розвитку Європейської Комісії Ізабелла Пеутц вважає, що для динамічного розвитку ринку органічної сільгосппродукції важливе значення має належна інформаційна підтримка екологічно чистого виробництва у засобах масової інформації. За словами пані Ізабелли, лідирують в органічному агровиробництві Австрія, Італія, Греція. У цих країнах затверджені й успішно впроваджуються в життя відповідні урядові програми підтримки органічного сільського господарства.

    Президент Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху (IFOAM) Геральд А. Херрманн (Німеччина) високо оцінює роль Міжнародної конференції «Розвиток органічного сектору в Центральній/Східній Європі та в країнах Середньої Азії» у налагодженні мостів співробітництва. На його думку, нинішня конференція стала ідеальною можливістю вивчити й перейняти досвід передових країн щодо ефективного виробництва екологічно чистої продукції.      

    Зураб Карбелашвілі, координатор навчального центру Асоціації «Елкана» (Грузія) розповів про роль тренінгів та організації надання консультативних послуг для успішного розвитку органічного фермерства.

    «Грузія – країна давніх аграрних традицій, батьківщина багатьох культурних рослин, - поділився досвідом гість із Кавказу. - Розмаїття природних умов надає змогу ефективно вирощувати чимало сільгоспкультур і виготовляти знану в світі продукцію (вина, чай, мед, фрукти, овочі). Складний гірський рельєф і малоземельність негативно позначаються на конкурентоспроможності наших фермерів на ринку масової та дешевої продукції.

    Тому «Елкана» бачить майбутнє сільського господарства Грузії (в якому традиційно працює більша частина громадян країни) в розвитку високоякісного органічного виробництва. Серед досягнень багаторічної роботи Асоціації «Елкана» зокрема, затвердження парламентом Грузії Закону «Про біогосподарювання». А півроку тому ми отримали сертифікат якості ISO 9001:2000. 

    Окрім того, «Елкана» чимало зробила для відновлення популяції рідкісних лікарських рослин, що зникають, та розповсюдженняі забутих стародавніх сільськогосподарських культур. «Елкана» об’єднує біофермерів з усіх куточків Грузії. Членом нашої асоціації може стати будь-який громадянин нашої країни, що переймається сталим розвитком біогосподарств і охороною навколишнього природного середовища.»

    Окремі пленарні сесії, що проводились у рамках конференції, були присвячені обміну досвідом розвитку місцевих органічних ринків, питанням переробки та експорту біопродуктів, проблемам сертифікації та сталого розвитку.

    Ну а побачити реальні результати органічного господарювання в Україні учасники конференції змогли на Полтавщині, де успішно працює на екологічно чистій ниві й має чималі здобутки органічне господарство «Агроекологія» 

     

                                                                                 Володимир ШАПОВАЛОВ         





    Схожі новини
  • 07 вересня 2013 р. у центрі Києва - на Контрактовій площі, в рамках Органічного тижня в Україні, відбудеться Всеукраїнський ярмарок органічних продукт
  • Держава економічно стимулюватиме виробництво органічної продукції
  • Органіка в законі
  • Натуральне - значить найкраще
  • Органічне виробництво в Україні: чи є успіхи?

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

У єднанні з природою


У Києві нещодавно відбулася непересічна подія, в якій взяли активну участь провідні науковці, державні та громадські діячі аграрної галузі як з України, так і, зокрема, з Німеччини, Бельгії, Італії, Ірану, Нідерландів, Норвегії, Швеції, Швейцарії, Польщі, Словаччини, Чехії, Латвії, Литви, Туреччини, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Росії, Таджикистану.

 

Міжнародна конференція «Розвиток органічного сектору в Центральній/Східній Європі та в країнах Середньої Азії» - таку офіційну назву мав цей захід, організаторами якого стали Федерація органічного руху України, Мінагрополітики України, Національний аграрний університет, Organic Services GmbH (Німеччина).

Значення та актуальність цієї конференції важко переоцінити, особливо за умов, коли йдеться про здоров’я мільйонів людей, яких інколи намагаються переконати, що нагодувати всіх можна тільки з використанням всілякої хімії. Та накопичений у багатьох країнах досвід органічного агровиробництва свідчить: ефективно господарювати на землі можна й без засобів штучного походження…  

 

 

Про синтетичне безглуздя

Не так давно на українські телеекрани запустили рекламний ролик, що явно претендує на перемогу в номінації «супердурниці». Правда, деякі «продвинуті» рекламісти називають дешеві трюки, що аж ніяк не повязані з законами логіки, не інакше як «креатив».

Я про бабусю, що принесла своєму «космічному» внукові корзину свіжої малини. А він їй – про малинову жвачку, що «смачніша» за бабусин натурпродукт. Старенька скуштувала підфарбовану гумку з синтетичними смаковими домішками й ледь не луснула від задоволення від штучної смакоти…

Окремим рядком варто згадати про зовнішність того «внучка» та його яскраво розфарбованої космічної подруги. Як же важко в цих роботизованих героях відшукати риси людського інтелекту!

Ось такий спосіб життя, ось таке «харчування» інколи нам пропонують пожувати. Що вже там казати про культуру та етикет. Демонстративно жувати гуму завжди й скрізь вже не ознака невігластва. Модно!

Утім, де ж можна придбати справжні продукти природного походження, при вирощуванні та виготовленні яких не застосовували хімії – з екранів наших телевізорів ані слова.

 

Українські природні перспективи

- За масштабами сільгоспугідь, на яких продукцію вирощують без застосування хімічних речовин та засобів штучного походження, Україна посідає 17 місце у світі, випередивши такі розвинені країни Європи як Данія, Швеція, Швейцарія, Угорщина, – наголосив у своїй доповіді директор Департаменту ринків рослинництва Мінагрополітики Олександр Демидов. Далі він навів і такі цікаві факти: органічне, цебто природне, агровиробництво в нашій державі ведеться на 260 тис. га, що становить 5% від усього сільськогосподарського лану країни.

До речі, собівартість продукції АПК, що виготовляється в органічний спосіб, є на 30% меншою, ніж традиційно. Доволі перспективними для вітчизняних виробників продуктів органічного походження є західноєвропейський ринок, особливо Німеччини та Великої Британії.

Сьогодні в Україні відповідним чином сертифіковані 80 сільських господарств. Особливим попитом у країнах ЄС користуються зернові, бобові культури, а також ягоди. Сподіваємося, що протягом п’яти років площі угідь під органічне агровиробництво в нашій державі зростуть удвічі…  

Тому президент Федерації органічного руху України, кандидат економічних наук Євген Мілованов бачить такі напрями діяльності організації, яку він очолює:

- Серед наших пріоритетів – розповсюдження інформації та пропаганда переваг органічного, біодинамічного виробництва. Ми допомагаємо виробникам агропродукції розро***ти відповідні системи з використанням найкращого вітчизняного та зарубіжного наукового й виробничого досвіду. Наша Федерація також бере участь в розробці нормативних документів у галузі органічної освіти, підготовці науково-методичної літератури, підручників, посібників, періодичних видань. Окрім того, ми допомагаємо формувати в усіх регіонах України мережі виробників та переробників органічної продукції…


ПРИНЦИПИ ОРГАНІЧНОГО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА   

 

ПРИНЦИП ЗДОРОВЯ

Органічне сільське господарство повинне підтримувати та поліпшувати здоровя ґрунту, рослини, людини та планети як єдиного й неподільного цілого.

ПРИНЦИП ЕКОЛОГІЇ

Органічне сільське господарство має ґрунтуватися на принципах природних екологічних систем і циклів, працюючи, співіснуючи з ними та підтримуючи їх.

ПРИНЦИП СПРАВЕДЛИВОСТІ

Органічне сільське господарство має базуватися на відносинах, що гарантують справедливість із урахуванням інтересів навколишнього середовища та життєвих можливостей.

ПРИНЦИП ТУРБОТИ

Управління органічним сільським господарством повинне мати попереджувальний і відповідальний характер для захисту здоров’я й добробуту як нинішніх і прийдешніх поколінь, так і довкілля.

 

(Прийняті Генеральною Асамблеєю Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху (IFOAM) в Аделаїді (Австралія) в 2005 році.)

 

А як у них?

Представник підрозділу «Органічне фермерство» Генерального директорату сільського розвитку Європейської Комісії Ізабелла Пеутц вважає, що для динамічного розвитку ринку органічної сільгосппродукції важливе значення має належна інформаційна підтримка екологічно чистого виробництва у засобах масової інформації. За словами пані Ізабелли, лідирують в органічному агровиробництві Австрія, Італія, Греція. У цих країнах затверджені й успішно впроваджуються в життя відповідні урядові програми підтримки органічного сільського господарства.

Президент Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху (IFOAM) Геральд А. Херрманн (Німеччина) високо оцінює роль Міжнародної конференції «Розвиток органічного сектору в Центральній/Східній Європі та в країнах Середньої Азії» у налагодженні мостів співробітництва. На його думку, нинішня конференція стала ідеальною можливістю вивчити й перейняти досвід передових країн щодо ефективного виробництва екологічно чистої продукції.      

Зураб Карбелашвілі, координатор навчального центру Асоціації «Елкана» (Грузія) розповів про роль тренінгів та організації надання консультативних послуг для успішного розвитку органічного фермерства.

«Грузія – країна давніх аграрних традицій, батьківщина багатьох культурних рослин, - поділився досвідом гість із Кавказу. - Розмаїття природних умов надає змогу ефективно вирощувати чимало сільгоспкультур і виготовляти знану в світі продукцію (вина, чай, мед, фрукти, овочі). Складний гірський рельєф і малоземельність негативно позначаються на конкурентоспроможності наших фермерів на ринку масової та дешевої продукції.

Тому «Елкана» бачить майбутнє сільського господарства Грузії (в якому традиційно працює більша частина громадян країни) в розвитку високоякісного органічного виробництва. Серед досягнень багаторічної роботи Асоціації «Елкана» зокрема, затвердження парламентом Грузії Закону «Про біогосподарювання». А півроку тому ми отримали сертифікат якості ISO 9001:2000. 

Окрім того, «Елкана» чимало зробила для відновлення популяції рідкісних лікарських рослин, що зникають, та розповсюдженняі забутих стародавніх сільськогосподарських культур. «Елкана» об’єднує біофермерів з усіх куточків Грузії. Членом нашої асоціації може стати будь-який громадянин нашої країни, що переймається сталим розвитком біогосподарств і охороною навколишнього природного середовища.»

Окремі пленарні сесії, що проводились у рамках конференції, були присвячені обміну досвідом розвитку місцевих органічних ринків, питанням переробки та експорту біопродуктів, проблемам сертифікації та сталого розвитку.

Ну а побачити реальні результати органічного господарювання в Україні учасники конференції змогли на Полтавщині, де успішно працює на екологічно чистій ниві й має чималі здобутки органічне господарство «Агроекологія» 

 

                                                                             Володимир ШАПОВАЛОВ         





Схожі новини
  • 07 вересня 2013 р. у центрі Києва - на Контрактовій площі, в рамках Органічного тижня в Україні, відбудеться Всеукраїнський ярмарок органічних продукт
  • Держава економічно стимулюватиме виробництво органічної продукції
  • Органіка в законі
  • Натуральне - значить найкраще
  • Органічне виробництво в Україні: чи є успіхи?

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.