Аграрний тиждень. Україна
» » Як зберегти для України тваринницький сектор економіки
» » Як зберегти для України тваринницький сектор економіки

    Як зберегти для України тваринницький сектор економіки


    До 1 квітня 2008 року діятиме заборона на ввезення м’яса і м’ясної продукції, призначенних для переробки за давальницькими схемами. Таке рішення прийняв Кабінет Міністрів України, підписавши постанову №1351 «Про тимчасову заборону ввезення окремих видів давальницької сировини на митну територію України та проведення операцій з її переробкою».

    Уряд вже вкотре від початку року забороняє ввезення м’ясосировини за давальницькими схемами. Попередня заборона була введена з 13 квітня і строк її дії завершився 1 вересня.
    Активно підтримують дії уряду на цьому ринку представники тваринницьких господарств. Про це вони заявили на нещодавній прес-конференції, яка відбулася в Національному інформагентстві «Укрінформ».
    Так, голова Комітету з питань захисту внутрішнього ринку Ради національних асоціацій товаровиробників при Кабінеті Міністрів України, голова ради директороів Асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко підкреслюв, що за 10 місяців 2007 року зростання виробництва м'яса бройлерів склало 24 % (80,5 тис. т), а м'яса свинини – 36 % (46 тис. т). Весь приріст м'ясної продукції забезпечили великотоварні підприємства галузей птахівництва і свинарства.

    Як зберегти для України тваринницький сектор економіки

    Однак протягом поточного року спостерігались негативні тенденції, які призвели до значного підвищення собівартості виробництва м’яса всіх видів. Так, зросли ціни на основні види фуражних культур (до 1100 грн. за 1 тонну пшениці, до 1100 грн. за 1 тонну кукурудзи та на соняшниковий шрот до 1300 грн. за 1 тонну, або в 2-2,5 рази до рівня 2006 року), на енергоносії (вартість газу з 1 січня 2007 року збільшилась на 40%) і відповідно на готові комбікорми. Враховуючи те, що в структурі собівартості м’яса птиці комбікорми та енергоносії займають 65-75%, як наслідок різко зросла собівартість продукції.
    Водночас в жовтні-листопаді поточного року на 30% порівняно з вереснем місяцем знизились закупівельні ціни на велику рогату худобу, свиней та птицю (з 12 грн. за 1кг м’яса бройлерів до 9,5-10,2 грн., з 11 грн. за 1 кг свинини до 8 грн.). А за таких умов навіть промислове виробництво свинини та м'яса птиці стало збитковим!
    На переконання виробників м’яса головним дестабілізуючим фактором, який постійно загострює ситуацію на ринку м'яса, є значне зростання обсягів ввезення в Україну м'ясосировини та м'ясопродуктів низької якості за демпінговими цінами. Так, за 10 останні місяців в Україну було імпортовано 179 тис.т м'яса та м'ясних продуктів, з яких 102 тис.т (57 %) – через СЕЗ та ТПР в Донецькій області. По операціях з використанням м'яса в якості давальницької сировини завезено 39 % від всього обсягу імпорту і лише 4% - «чистий» імпорт.
    Підтримав точку зору свого колеги і Сергій Гнатюк, генеральний директор Української корпорації „Тваринпром”. Він наголосив на тому, що свинина у м’ясному балансі займає значну питому вагу і без неї неможливо забезпечити повноцінного харчування людей. Враховуючи це, в останні 4 роки держава надає підтримку вітчизняним виробникам. Вона значно нижча, ніж у сусідніх країнах, але сприяла в певній мірі для відновлення роботи галузі.
    В більшості областей України відновлюють роботу комплекси і ферми з виробництва свинини. Завдяки цьому зростають чисельність поголів’я свиней і обсяги реалізації їх на забій. У поточному році очікується виробити 810 тис. т свинини у живій вазі, тоді як в 2006 році було 718,6 тис.т, у 2005 році - 681,1 тисяча тонн. У наступному році передбачається виробити вже 870 тис. т м’яса. Отже, щорічне зростання виробництва складає понад 60 тис. т, або 7-10%. І нинішні обсяги виробництва свинини вітчизняними товаровиробниками повністю задовільняють платоспроможний попит ринку, тому імпортувати м’ясо на давальницьких умовах немає потреби.

    Як зберегти для України тваринницький сектор економіки

    Виробники м’яса свинини та фахівців галуз також підтверджують, що подорожчання м’ясної вітчизняної сировини пояснюється не забороною на ввезення м’яса за давальницькими схемами, а тим, що піднялися ціни на фуражне зерно, енергоносії та промислові товари, що використовуються при виробництві свинини.
    Часткове подорожчання м’яса на ринках можна також віднести за рахунок підвищення його якості. Не можна прирівнювати в цінах свіжу екологічно чисту свинину вітчизняних виробників із замороженою низькосортною продукцією, що ввозиться контрабандним шляхом. Вітчизняні виробники м’яса терплять збитки від контрабандного та на давальницьких умловах ввезення м’ясних низькоякісних продуктів на ринок України. Але не заперечують проти імпорту якісного м’яса на умовах, передбачених законодавством України, і у обсягаях, передбачених балансом його споживання.
    Тому керівники підприємств, що виробляють свинину, підтримують прийняте Урядом решення про тимчасову заборону ввезення окремих видів давальницької сировини. Адже це не лише дозволить захистити інтереси вітчизняних виробників, а й наростити на українських підприємствах виробництво якісної м’ясної сировини в необхідних обсягах.
    Ще одне не менш актуальне питання порушили представники галузевих асоціацій та громадських об’єднань. Вже з наступного року втрачає свою дію одна з головних преференцій для підприємств галузі тваринництва – відшкодування податку на додану вартість при поставці м’яса в живій вазі на переробні підприємства. Виробники стверджують, що фактично саме ця норма законодавства на даний момент забезпечує мінімальну стійкість вітчизняного тваринництва. А за її відсутності галузь опиниться в глибокій кризі. Тому потрібно зберегти існуючу з 1999 року норму законодавства по відшкодуванню ПДВ для сільгосптоваровиробників: в такий спосіб є можливість зберегти для України тваринницький сектор економіки.

    Як зберегти для України тваринницький сектор економіки

    У прес-конференції також взяли участь президент ВГО «Українська аграрна конфедерація» Леонід Козаченко та президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Ярослав Кардаш.

    Експерт тижня:
    На позиціях підтримки вітчизняного виробника стоять у Департаменті ринків продукції тваринництва Мінагрополітики. Внутрішній ринок м'яса, який 2-3 роки тому мав критичну залежність від імпорту м'ясної продукції, стає більш самодостатнім і ці тенденції посилюються, - вважають фахівці департаменту.
    Насичення внутрішнього ринку імпортною м'ясною сировиною за демпінговими цінами при одночасному зростанні власного виробництва м'яса призвело до зниження конкурентоспроможності м'ясної галузі.
    Одразу після завершення терміну дії постанови (з 1 вересня) імпорт м'ясної сировини на давальницьких умовах зріс з 1,6 тис. т у серпні до 12,9 тис. т – у вересні, або у 8 разів. Як наслідок, ціни на свиней у жовтні знизились проти вересня на 892 грн./т (10 %), на птицю – на 1406 грн./т (19%).
    Щоб стабілізувати цінову ситуацію на внутрішньому споживчому ринку м'яса вдруге прийнято рішення про тимчасову (до 1 квітня 2008 р.) заборону ввезення на митну територію України м'ясної сировини за давальницькою схемою. При цьому враховано, що в поточному році приріст вітчизняного виробництва м'яса в забійній вазі становитиме 180 тис. т (10 %), а в наступному – 155 тис. т (8 %), що повністю компенсує відсутність давальницької імпортної сировини на внутрішньому ринку.





    Схожі новини
  • Україна зменшила імпорт свинини на 5,5%
  • Щодо ситуації на ринку тваринницької продукції
  • Ринок м’яса під загрозою
  • ЧИ ПРАЦЮВАТИМУТЬ ДАВАЛЬНИЦЬКІ СХЕМИ?
  • ВИРОБНИКИ М'ЯСА Б'ЮТЬ НА СПОЛОХ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Як зберегти для України тваринницький сектор економіки


До 1 квітня 2008 року діятиме заборона на ввезення м’яса і м’ясної продукції, призначенних для переробки за давальницькими схемами. Таке рішення прийняв Кабінет Міністрів України, підписавши постанову №1351 «Про тимчасову заборону ввезення окремих видів давальницької сировини на митну територію України та проведення операцій з її переробкою».

Уряд вже вкотре від початку року забороняє ввезення м’ясосировини за давальницькими схемами. Попередня заборона була введена з 13 квітня і строк її дії завершився 1 вересня.
Активно підтримують дії уряду на цьому ринку представники тваринницьких господарств. Про це вони заявили на нещодавній прес-конференції, яка відбулася в Національному інформагентстві «Укрінформ».
Так, голова Комітету з питань захисту внутрішнього ринку Ради національних асоціацій товаровиробників при Кабінеті Міністрів України, голова ради директороів Асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко підкреслюв, що за 10 місяців 2007 року зростання виробництва м'яса бройлерів склало 24 % (80,5 тис. т), а м'яса свинини – 36 % (46 тис. т). Весь приріст м'ясної продукції забезпечили великотоварні підприємства галузей птахівництва і свинарства.

Як зберегти для України тваринницький сектор економіки

Однак протягом поточного року спостерігались негативні тенденції, які призвели до значного підвищення собівартості виробництва м’яса всіх видів. Так, зросли ціни на основні види фуражних культур (до 1100 грн. за 1 тонну пшениці, до 1100 грн. за 1 тонну кукурудзи та на соняшниковий шрот до 1300 грн. за 1 тонну, або в 2-2,5 рази до рівня 2006 року), на енергоносії (вартість газу з 1 січня 2007 року збільшилась на 40%) і відповідно на готові комбікорми. Враховуючи те, що в структурі собівартості м’яса птиці комбікорми та енергоносії займають 65-75%, як наслідок різко зросла собівартість продукції.
Водночас в жовтні-листопаді поточного року на 30% порівняно з вереснем місяцем знизились закупівельні ціни на велику рогату худобу, свиней та птицю (з 12 грн. за 1кг м’яса бройлерів до 9,5-10,2 грн., з 11 грн. за 1 кг свинини до 8 грн.). А за таких умов навіть промислове виробництво свинини та м'яса птиці стало збитковим!
На переконання виробників м’яса головним дестабілізуючим фактором, який постійно загострює ситуацію на ринку м'яса, є значне зростання обсягів ввезення в Україну м'ясосировини та м'ясопродуктів низької якості за демпінговими цінами. Так, за 10 останні місяців в Україну було імпортовано 179 тис.т м'яса та м'ясних продуктів, з яких 102 тис.т (57 %) – через СЕЗ та ТПР в Донецькій області. По операціях з використанням м'яса в якості давальницької сировини завезено 39 % від всього обсягу імпорту і лише 4% - «чистий» імпорт.
Підтримав точку зору свого колеги і Сергій Гнатюк, генеральний директор Української корпорації „Тваринпром”. Він наголосив на тому, що свинина у м’ясному балансі займає значну питому вагу і без неї неможливо забезпечити повноцінного харчування людей. Враховуючи це, в останні 4 роки держава надає підтримку вітчизняним виробникам. Вона значно нижча, ніж у сусідніх країнах, але сприяла в певній мірі для відновлення роботи галузі.
В більшості областей України відновлюють роботу комплекси і ферми з виробництва свинини. Завдяки цьому зростають чисельність поголів’я свиней і обсяги реалізації їх на забій. У поточному році очікується виробити 810 тис. т свинини у живій вазі, тоді як в 2006 році було 718,6 тис.т, у 2005 році - 681,1 тисяча тонн. У наступному році передбачається виробити вже 870 тис. т м’яса. Отже, щорічне зростання виробництва складає понад 60 тис. т, або 7-10%. І нинішні обсяги виробництва свинини вітчизняними товаровиробниками повністю задовільняють платоспроможний попит ринку, тому імпортувати м’ясо на давальницьких умовах немає потреби.

Як зберегти для України тваринницький сектор економіки

Виробники м’яса свинини та фахівців галуз також підтверджують, що подорожчання м’ясної вітчизняної сировини пояснюється не забороною на ввезення м’яса за давальницькими схемами, а тим, що піднялися ціни на фуражне зерно, енергоносії та промислові товари, що використовуються при виробництві свинини.
Часткове подорожчання м’яса на ринках можна також віднести за рахунок підвищення його якості. Не можна прирівнювати в цінах свіжу екологічно чисту свинину вітчизняних виробників із замороженою низькосортною продукцією, що ввозиться контрабандним шляхом. Вітчизняні виробники м’яса терплять збитки від контрабандного та на давальницьких умловах ввезення м’ясних низькоякісних продуктів на ринок України. Але не заперечують проти імпорту якісного м’яса на умовах, передбачених законодавством України, і у обсягаях, передбачених балансом його споживання.
Тому керівники підприємств, що виробляють свинину, підтримують прийняте Урядом решення про тимчасову заборону ввезення окремих видів давальницької сировини. Адже це не лише дозволить захистити інтереси вітчизняних виробників, а й наростити на українських підприємствах виробництво якісної м’ясної сировини в необхідних обсягах.
Ще одне не менш актуальне питання порушили представники галузевих асоціацій та громадських об’єднань. Вже з наступного року втрачає свою дію одна з головних преференцій для підприємств галузі тваринництва – відшкодування податку на додану вартість при поставці м’яса в живій вазі на переробні підприємства. Виробники стверджують, що фактично саме ця норма законодавства на даний момент забезпечує мінімальну стійкість вітчизняного тваринництва. А за її відсутності галузь опиниться в глибокій кризі. Тому потрібно зберегти існуючу з 1999 року норму законодавства по відшкодуванню ПДВ для сільгосптоваровиробників: в такий спосіб є можливість зберегти для України тваринницький сектор економіки.

Як зберегти для України тваринницький сектор економіки

У прес-конференції також взяли участь президент ВГО «Українська аграрна конфедерація» Леонід Козаченко та президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Ярослав Кардаш.

Експерт тижня:
На позиціях підтримки вітчизняного виробника стоять у Департаменті ринків продукції тваринництва Мінагрополітики. Внутрішній ринок м'яса, який 2-3 роки тому мав критичну залежність від імпорту м'ясної продукції, стає більш самодостатнім і ці тенденції посилюються, - вважають фахівці департаменту.
Насичення внутрішнього ринку імпортною м'ясною сировиною за демпінговими цінами при одночасному зростанні власного виробництва м'яса призвело до зниження конкурентоспроможності м'ясної галузі.
Одразу після завершення терміну дії постанови (з 1 вересня) імпорт м'ясної сировини на давальницьких умовах зріс з 1,6 тис. т у серпні до 12,9 тис. т – у вересні, або у 8 разів. Як наслідок, ціни на свиней у жовтні знизились проти вересня на 892 грн./т (10 %), на птицю – на 1406 грн./т (19%).
Щоб стабілізувати цінову ситуацію на внутрішньому споживчому ринку м'яса вдруге прийнято рішення про тимчасову (до 1 квітня 2008 р.) заборону ввезення на митну територію України м'ясної сировини за давальницькою схемою. При цьому враховано, що в поточному році приріст вітчизняного виробництва м'яса в забійній вазі становитиме 180 тис. т (10 %), а в наступному – 155 тис. т (8 %), що повністю компенсує відсутність давальницької імпортної сировини на внутрішньому ринку.





Схожі новини
  • Україна зменшила імпорт свинини на 5,5%
  • Щодо ситуації на ринку тваринницької продукції
  • Ринок м’яса під загрозою
  • ЧИ ПРАЦЮВАТИМУТЬ ДАВАЛЬНИЦЬКІ СХЕМИ?
  • ВИРОБНИКИ М'ЯСА Б'ЮТЬ НА СПОЛОХ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.