Аграрний тиждень. Україна
» » » БЛАКИТНИЙ СИР – РОЖЕВА МРІЯ
» » » БЛАКИТНИЙ СИР – РОЖЕВА МРІЯ

    БЛАКИТНИЙ СИР – РОЖЕВА МРІЯ


    Дансько-шведська молокопереробна компанія «Арла Фудс» – друга за потужністю в Європі. В січні цього року українська офіційна делегація на чолі з міністром аграрної політики Юрієм Мельником побувала на цьому підприємстві і ознайомилася з його роботою.

    Українському споживачеві продукція данських молочників компанії «Фудс» відома завдяки кисломолочному «Геролакту». Цей схожий на кефір напій, який знижує рівень холестерину, одним із перших з'явився у радянських магазинах у прямокутних картонних пакетах. Пам'ятаєте? Та мало хто знає, що бактерії, точніше закваска, для цього продукту та ще безлічі аналогічних відтоді і дотепер – українського походження. З 1990 року Технологічний інститут молока і м'яса УААН (Київська обл., с.Новосілки) щороку продає близько двох кілограмів цієї речовини: для отримання семи тонн готової продукції потрібно лише чотири грами закваски.
    Після злиття у 2000 році двох молочних гігантів – данської компанії «МД Фудс» та шведської «Свідіш Арла» утворилася друга за розміром молокопереробна компанія Європи «Арла Фудс». І на українському ринку все помітнішими стали… блакитні сири. Ця група сирів зі шляхетною блакитно-зеленуватою цвіллю виготовляється з коров'ячого молока, має характерний запах і гострий смак. Вона потребує високотехнологічного виробництва, є досить дорогою, але свого споживача у нас уже завоювала. Спроби вітчизняних молокопереробників виготовляти блакитні сири поки що не були вдалими. Але на все свій час.
    Отже, внаслідок злиття утворився молочний концерн «Арла Фудс» з товарообігом 31,42 млрд. дан. крон і щорічним виробництвом молока 7,042 млн. т. Таким чином молочна промисловість Данії та Швеції стала практично монополізованою. Нині компанія реалізує свою молочну продукцію через міжнародні мережі супермаркетів.
    «Арла Фудс» – кооперативне підприємство, власниками якого є понад 10 тисяч виробників молока в Данії та Швеції. Повторимось: компанія є другим найбільшим виробником молочної продукції в Європі. У 2004-2005 рр. товарообіг компанії становив майже 46 млрд. данських крон.
    На початку 2005 р. компанія опинилася в центрі міжнародної кризи відносин з мусульманськими державами, яку спричинили публікації данською пресою сатиричних зображень пророка Магомета. Тоді продукція «Арла Фудс» була піддана бойкоту в багатьох ісламських країнах, що призвело до значних втрат, а в деяких випадках і до згортання діяльності компанії. Наприклад, у Саудівській Аравії підприємство компанії на час кризи взагалі призупинило свою роботу. За підрахунками, бойкот продукції «Арла» завдав компанії збитків на 40 млн. дан. крон (7 млн. доларів).
    Із 2003 р. найбільшими ринками збуту продукції компанії є Велика Британія (де вона контролює 60% ринку), Швеція і Данія. Власні підприємства «Арла Фудс» розташовані скрізь по світу: в Китаї, Саудівській Аравії, Польщі, Аргентині, Бразилії, США та інших країнах. У Канаді компанія має ліцензійне виробництво. «Арла Фудс» посідає дедалі передовіші позиції на китайському ринку. Створено спільне підприємство з китайською молокопереробною компанією «Менгніу». За оцінками експертів «Арла Фудс», китайський ринок має максимальний потенціал розвитку.
    Номенклатура продукції компанії складається з 40 товарних одиниць. Серед них: сири, молоко різних видів (звичайне, шоколадне, сухе), йогурти, кисломолочна продукція, масло, харчові та смакоароматичні добавки, підсоложувачі (тагатоза). 45% продукції становить молоко, 25% – сири, 11% – вершкове масло. Новим напрямом діяльності компанії є виготовлення екологічно чистої та низькокалорійної продукції.
    Переробка молока на підприємстві здійснюється в прямому сенсі на всі сто відсотків. Після безлічі процесів і остаточної переробки з молока залишається сама вода, яку в суміші з миючими засобами використовують для дезінфекції обладнання.
    У 2003 р. компанія обрала стратегію на активізацію виробництва сирної продукції і вирішила перенести сирні заводи до данських міст Таулов та Хьорнінг. Сирзавод у Таулові, зі штатом у понад 180 працівників, є найновішим та найбільшим сирзаводом у Скандинавії, спеціалізується переважно на виробництві твердих (жовтих) сирів на експорт. У 2004 р. завод за якісне виробництво гострих сирів здобув золоту медаль у всесвітньому змаганні виробників молочної продукції. Останнім важливим проектом компанії є запровадження виробництва сиру «Блю» в Канаді. Під час перебування в Данії в січні цього року українська офіційна делегація на чолі з міністром аграрної політики Юрієм Мельником побувала на цьому підприємстві, познайомилася з його роботою.
    «Арла Фудс» останніми роками активно просуває свою продукцію через мережу супермаркетів в Україні. У вересні 2006 р. представники компанії, під егідою сільськогосподарської ради і конфедерації данської промисловості, у складі великої делегації ділових кіл відвідали Україну. Вони вивчали питання щодо можливості започаткування у нашій країні власного виробництва, продукція якого б відповідала найвищим стандартам якості ЄС. Цей візит став продовженням партнерських стосунків між українською і данською стороною в галузі сільського господарства.

    ДОВІДКОВО: Свою назву родина блакитних сирів (різновид м'яких сирів) одержала через мармуровий малюнок блакитного відтінку всередині сирного тіста, утворений шляхетною блакитною цвіллю «пеніциліум рокфорті».
    Під час виробництва блакитних сирів на стадії дозрівання до молока крім молочнокислої закваски додають суспензію цвілі. Далі впродовж кількох місяців із сирною масою роблять ряд строго визначених маніпуляцій.
    Класика блакитних сирів – французький «рокфор», винятково з овечого молока. Рокфор належить до елітних, марочних сортів сиру, із зареєстрованою назвою. Його різновидів відомо більше сотні: італійський «горгонцола», англійський «стільтон», данський «дана блю», німецький «дор блю».
    Блакитні сири мають характерний аромат і гострий, пікантний смак, що збуджує апетит. Тому їх рекомендують подавати перед обідом або вечерею із сухим білим вином.

    Олена АРТЕМОВА
    За матеріалами Посольства України в Королівстві Данія





    Схожі новини
  • «Мілкіленд» запустив виробництво твердих сирів на заводі в Польщі
  • «Бель Шостка Україна» в 2013 році планує наростити виробництво сирів на 16,7%
  • Група «Терра Фуд» планує збільшити свою частку на українському молочному ринку
  • Експерт каже, що Україна збільшуватиме імпорт сирів
  • ЧЕРЕЗ СПІВРОБІТНИЦТВО ДО МЕТИ, КРОК ЗА КРОКОМ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

БЛАКИТНИЙ СИР – РОЖЕВА МРІЯ


Дансько-шведська молокопереробна компанія «Арла Фудс» – друга за потужністю в Європі. В січні цього року українська офіційна делегація на чолі з міністром аграрної політики Юрієм Мельником побувала на цьому підприємстві і ознайомилася з його роботою.

Українському споживачеві продукція данських молочників компанії «Фудс» відома завдяки кисломолочному «Геролакту». Цей схожий на кефір напій, який знижує рівень холестерину, одним із перших з'явився у радянських магазинах у прямокутних картонних пакетах. Пам'ятаєте? Та мало хто знає, що бактерії, точніше закваска, для цього продукту та ще безлічі аналогічних відтоді і дотепер – українського походження. З 1990 року Технологічний інститут молока і м'яса УААН (Київська обл., с.Новосілки) щороку продає близько двох кілограмів цієї речовини: для отримання семи тонн готової продукції потрібно лише чотири грами закваски.
Після злиття у 2000 році двох молочних гігантів – данської компанії «МД Фудс» та шведської «Свідіш Арла» утворилася друга за розміром молокопереробна компанія Європи «Арла Фудс». І на українському ринку все помітнішими стали… блакитні сири. Ця група сирів зі шляхетною блакитно-зеленуватою цвіллю виготовляється з коров'ячого молока, має характерний запах і гострий смак. Вона потребує високотехнологічного виробництва, є досить дорогою, але свого споживача у нас уже завоювала. Спроби вітчизняних молокопереробників виготовляти блакитні сири поки що не були вдалими. Але на все свій час.
Отже, внаслідок злиття утворився молочний концерн «Арла Фудс» з товарообігом 31,42 млрд. дан. крон і щорічним виробництвом молока 7,042 млн. т. Таким чином молочна промисловість Данії та Швеції стала практично монополізованою. Нині компанія реалізує свою молочну продукцію через міжнародні мережі супермаркетів.
«Арла Фудс» – кооперативне підприємство, власниками якого є понад 10 тисяч виробників молока в Данії та Швеції. Повторимось: компанія є другим найбільшим виробником молочної продукції в Європі. У 2004-2005 рр. товарообіг компанії становив майже 46 млрд. данських крон.
На початку 2005 р. компанія опинилася в центрі міжнародної кризи відносин з мусульманськими державами, яку спричинили публікації данською пресою сатиричних зображень пророка Магомета. Тоді продукція «Арла Фудс» була піддана бойкоту в багатьох ісламських країнах, що призвело до значних втрат, а в деяких випадках і до згортання діяльності компанії. Наприклад, у Саудівській Аравії підприємство компанії на час кризи взагалі призупинило свою роботу. За підрахунками, бойкот продукції «Арла» завдав компанії збитків на 40 млн. дан. крон (7 млн. доларів).
Із 2003 р. найбільшими ринками збуту продукції компанії є Велика Британія (де вона контролює 60% ринку), Швеція і Данія. Власні підприємства «Арла Фудс» розташовані скрізь по світу: в Китаї, Саудівській Аравії, Польщі, Аргентині, Бразилії, США та інших країнах. У Канаді компанія має ліцензійне виробництво. «Арла Фудс» посідає дедалі передовіші позиції на китайському ринку. Створено спільне підприємство з китайською молокопереробною компанією «Менгніу». За оцінками експертів «Арла Фудс», китайський ринок має максимальний потенціал розвитку.
Номенклатура продукції компанії складається з 40 товарних одиниць. Серед них: сири, молоко різних видів (звичайне, шоколадне, сухе), йогурти, кисломолочна продукція, масло, харчові та смакоароматичні добавки, підсоложувачі (тагатоза). 45% продукції становить молоко, 25% – сири, 11% – вершкове масло. Новим напрямом діяльності компанії є виготовлення екологічно чистої та низькокалорійної продукції.
Переробка молока на підприємстві здійснюється в прямому сенсі на всі сто відсотків. Після безлічі процесів і остаточної переробки з молока залишається сама вода, яку в суміші з миючими засобами використовують для дезінфекції обладнання.
У 2003 р. компанія обрала стратегію на активізацію виробництва сирної продукції і вирішила перенести сирні заводи до данських міст Таулов та Хьорнінг. Сирзавод у Таулові, зі штатом у понад 180 працівників, є найновішим та найбільшим сирзаводом у Скандинавії, спеціалізується переважно на виробництві твердих (жовтих) сирів на експорт. У 2004 р. завод за якісне виробництво гострих сирів здобув золоту медаль у всесвітньому змаганні виробників молочної продукції. Останнім важливим проектом компанії є запровадження виробництва сиру «Блю» в Канаді. Під час перебування в Данії в січні цього року українська офіційна делегація на чолі з міністром аграрної політики Юрієм Мельником побувала на цьому підприємстві, познайомилася з його роботою.
«Арла Фудс» останніми роками активно просуває свою продукцію через мережу супермаркетів в Україні. У вересні 2006 р. представники компанії, під егідою сільськогосподарської ради і конфедерації данської промисловості, у складі великої делегації ділових кіл відвідали Україну. Вони вивчали питання щодо можливості започаткування у нашій країні власного виробництва, продукція якого б відповідала найвищим стандартам якості ЄС. Цей візит став продовженням партнерських стосунків між українською і данською стороною в галузі сільського господарства.

ДОВІДКОВО: Свою назву родина блакитних сирів (різновид м'яких сирів) одержала через мармуровий малюнок блакитного відтінку всередині сирного тіста, утворений шляхетною блакитною цвіллю «пеніциліум рокфорті».
Під час виробництва блакитних сирів на стадії дозрівання до молока крім молочнокислої закваски додають суспензію цвілі. Далі впродовж кількох місяців із сирною масою роблять ряд строго визначених маніпуляцій.
Класика блакитних сирів – французький «рокфор», винятково з овечого молока. Рокфор належить до елітних, марочних сортів сиру, із зареєстрованою назвою. Його різновидів відомо більше сотні: італійський «горгонцола», англійський «стільтон», данський «дана блю», німецький «дор блю».
Блакитні сири мають характерний аромат і гострий, пікантний смак, що збуджує апетит. Тому їх рекомендують подавати перед обідом або вечерею із сухим білим вином.

Олена АРТЕМОВА
За матеріалами Посольства України в Королівстві Данія





Схожі новини
  • «Мілкіленд» запустив виробництво твердих сирів на заводі в Польщі
  • «Бель Шостка Україна» в 2013 році планує наростити виробництво сирів на 16,7%
  • Група «Терра Фуд» планує збільшити свою частку на українському молочному ринку
  • Експерт каже, що Україна збільшуватиме імпорт сирів
  • ЧЕРЕЗ СПІВРОБІТНИЦТВО ДО МЕТИ, КРОК ЗА КРОКОМ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.