Одним із найбільш поширених способів швидкої переробки вологого зерна кукурудзи, що забезпечує високу збереженість поживних речовин, є висушування. Фізична суть процесу сушіння полягає в передаванні зерну тепла, яке забезпечує випаровування з нього вологи і переміщення її в навколишнє середовище за рахунок різниці парціального тиску водяної пари в середині зерна і в навколишньому середовищі.
Зважаючи на високу відносну вологість атмосферного повітря в осінній період, досушити зерно природним шляхом неможливо, бо для цього необхідні затрати енергії. На висушування однієї тонни зерна кукурудзи вологістю 25-35% необхідно витратити 30-40 кг рідкого палива, а такої ж кількості зерна при вологості 35-40% - 50 кілограмів. У витратах при сушінні зерна вартість палива та електроенергії становить 90% загальних витрат. Затрати ж енергії на зменшення вологості зерна з 25% до 15% в 1,3 рази більші, ніж затрати на його вирощування.
Недоліками в роботі сушарок є високі енергетичні затрати, обмежене зниження вологості - на 6% за один пропуск через сушарку, тоді як при сушінні зерна кукурудзи необхідно знижувати вологість до 14%, а початкова його вологість інколи складає 35-38%.
Крім зазначених енергетичних затрат, порушення технології висушування негативно впливає на поживну цінність зернофуражу. Підвищення температури зерна при сушінні до 80-82°С значно знижує засвоєння лізину. Теплова обробка призводить до утворення незасвоюваних сполук протеїну з цукрами (реакція Мейларда). Продуктивна дія такого зерна зменшується на 6-8%.
Для одержання зерна високої кормової цінності температура сушіння не повинна перевищувати 50°С у рухомому шарі на шахтних сушарках, у барабанних - 55°С і 35°С - у нерухомому шарі. Порушення температурного режиму призводить до розтріскування зерна, що знижує його якість і поживну цінність.
При зниженні вологості зернофуражу до 15% майже повністю припиняють діяльність ферменти зародка та мікроорганізмів, і таке зерно може зберігатися тривалий час у складських приміщеннях. Але проблемним є зберігання вже висушеного зерна від пошкодження кліщами. Для припинення їх розвитку зерно повторно пропускають через сушарки або використовують хімічні речовини, які неодмінно містять шкідливі для тварин компоненти.
Охолодження.Зберігання зерна з підвищеним вмістом вологи практикується при зниженні температури в зерносховищі. Зниження температури зерна до 5-10°С не вбиває мікрофлору, проте значно затримує її розвиток; зерно практично не самозігрівається і таким чином продовжується термін можливого використання зерносушарок. Застосовують цю технологію зберігання для зерна вологістю 20% упродовж 8-30 тижнів без погіршення його якості. Охолоджують зерно, подаючи в зерносховище холодне повітря. Зерно вологістю 26-30% охолоджують невеликими порціями на 5-15 діб, а потім консервують або досушують у вивільнених сушарках.
Вентилювання.Швидкість висушування вологого зерна кукурудзи активним вентилюванням повністю залежить від вологовбирної здатності повітря. Ця здатність змінюється залежно від температури повітря і його відносної вологості. Тому досушування вологого зерна кукурудзи активним вентилюванням неможливе без підігріву повітря при високій його вологості, а підігрів вимагає значних витрат енергоносіїв.
М. КУЛИК, О. КОРНІЙЧУК, О. СТАСЮК
Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН