Одним із найбільш поширених способів швидкої переробки вологого зерна кукурудзи, що забезпечує високу збереженість поживних речовин, є висушування. Фізична суть процесу сушіння полягає в передаванні зерну тепла, яке забезпечує випаровування з нього вологи і переміщення її в навколишнє середовище за рахунок різниці парціального тиску водяної пари в середині зерна і в навколишньому середовищі.
Зважаючи на високу відносну вологість атмосферного повітря в осінній період, досушити зерно природним шляхом неможливо, бо для цього необхідні затрати енергії. На висушування однієї тонни зерна кукурудзи вологістю 25-35% необхідно витратити 30-40 кг рідкого палива, а такої ж кількості зерна при вологості 35-40% - 50 кілограмів. У витратах при сушінні зерна вартість палива та електроенергії становить 90% загальних витрат. Затрати ж енергії на зменшення вологості зерна з 25% до 15% в 1,3 рази більші, ніж затрати на його вирощування.
Недоліками в роботі сушарок є високі енергетичні затрати, обмежене зниження вологості - на 6% за один пропуск через сушарку, тоді як при сушінні зерна кукурудзи необхідно знижувати вологість до 14%, а початкова його вологість інколи складає 35-38%.
Крім зазначених енергетичних затрат, порушення технології висушування негативно впливає на поживну цінність зернофуражу. Підвищення температури зерна при сушінні до 80-82°С значно знижує засвоєння лізину. Теплова обробка призводить до утворення незасвоюваних сполук протеїну з цукрами (реакція Мейларда). Продуктивна дія такого зерна зменшується на 6-8%.
Для одержання зерна високої кормової цінності температура сушіння не повинна перевищувати 50°С у рухомому шарі на шахтних сушарках, у барабанних - 55°С і 35°С - у нерухомому шарі. Порушення температурного режиму призводить до розтріскування зерна, що знижує його якість і поживну цінність.
При зниженні вологості зернофуражу до 15% майже повністю припиняють діяльність ферменти зародка та мікроорганізмів, і таке зерно може зберігатися тривалий час у складських приміщеннях. Але проблемним є зберігання вже висушеного зерна від пошкодження кліщами. Для припинення їх розвитку зерно повторно пропускають через сушарки або використовують хімічні речовини, які неодмінно містять шкідливі для тварин компоненти.
Охолодження.Зберігання зерна з підвищеним вмістом вологи практикується при зниженні температури в зерносховищі. Зниження температури зерна до 5-10°С не вбиває мікрофлору, проте значно затримує її розвиток; зерно практично не самозігрівається і таким чином продовжується термін можливого використання зерносушарок. Застосовують цю технологію зберігання для зерна вологістю 20% упродовж 8-30 тижнів без погіршення його якості. Охолоджують зерно, подаючи в зерносховище холодне повітря. Зерно вологістю 26-30% охолоджують невеликими порціями на 5-15 діб, а потім консервують або досушують у вивільнених сушарках.
Вентилювання.Швидкість висушування вологого зерна кукурудзи активним вентилюванням повністю залежить від вологовбирної здатності повітря. Ця здатність змінюється залежно від температури повітря і його відносної вологості. Тому досушування вологого зерна кукурудзи активним вентилюванням неможливе без підігріву повітря при високій його вологості, а підігрів вимагає значних витрат енергоносіїв.
М. КУЛИК, О. КОРНІЙЧУК, О. СТАСЮК
Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше