Аграрний тиждень. Україна
» » Чи потрапить українська курятина на ринки ЄС?
» » Чи потрапить українська курятина на ринки ЄС?

    Чи потрапить українська курятина на ринки ЄС?


    Курятина українського виробництва скоро може потрапити на ринок ЄС. За оцінкою заступниці генерального директора з міжнародних зв'язків громадської організації "Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" Карен Фішер, експорт може розпочатися не раніше літа. І хоча представники Державної ветеринарної та фітосанітарної служби заявляли, що цього можна очікувати вже у квітні, експертка переконана, що її прогноз є ще цілком оптимістичним. Адже окрім перекладу документації необхідно владнати ще кілька формальностей. "ЄС очікує, що Україна запровадить додаткові механізми контролю сальмонели. З метою проведення контролю, Україну ще мають відвідати представники ЄС", - наголосила Фішер у інтерв'ю DW. Проте українські виробники стурбовані проектом ДСТУ "М’ясо птиці. Загальні технічні умови", який не відповідає нормам ЄС. Йдеться про масову частку води, яка залишається у тушках після розмороження. У ЄС ця частка залежить від процесу охолодження тушок - у гідроаерозолі чи за допомогою холодної води. В Україні ж хочуть запровадити єдину норму. "З огляду на те, що низка вітчизняних підприємств застосовують процес охолодження тушок шляхом занурення їх у холодну воду, показник 4% буде встановлений з урахуванням необхідного підготовчого періоду для адаптації технологічних процесів на цих підприємствах", - йдеться у повідомленні прес-служби, опублікованому на сайті Мінагрополітики. Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" та "Союз птахівників України" вже написали листа прем'єр-міністрові Миколі Азарову з вимогою уніфікувати українські та європейські норми.
    Карен Фішер все ж вважає, що підприємцям і урядовцям удасться домовитися щодо норм і забезпечити умови для експорту української курятини до ЄС. "Це не поставить під питання наданий Україні дозвіл на експорт курятини і не призведе до відміни експорту", - заявила Фішер. Водночас німецька експертка, яка працює в Києві,зауважила, що експортні можливості українських підприємств напряму пов'язані з політичною ситуацією. Так вже було і у випадку з отриманням дозволу на експорт курятини. "Підприємці були найменшою проблемою. Проблеми існували з боку уряду - на політичному рівні", - відзначила Фішер.
    Саме політична ситуація заважає і створенню зони вільної торгівлі України з ЄС. Це було би прогресивним кроком, підкреслює експертка. Проте унаслідок цього експортна потужність українських виробників не збільшилася б автоматично, адже в цьому процесі дуже багато факторів. Зокрема, для експорту м'ясної продукції потрібен окремий дозвіл ЄС, тоді як експорт українських зернових уже відбувається, зауважує Фішер. "Якщо певні продукти будуть дешевшими, це сприятиме збільшенню українського експорту. Завжди треба звертати увагу на те, чи є в ЄС відповідний ринок для тієї чи іншої продукції, чи споживачі готові купувати українські продукти", - говорить оглядачка міжнародних структур аграрного бізнесу.





    Схожі новини
  • Україна збільшила експорт курятини у 2,5 рази
  • З наступного року українське молоко можуть пустити на ринки ЄС
  • Вітчизняні стандарти заблокують вихід українського м’яса птиці на європейські ринки
  • МХП розраховує з літа експортувати до ЄС близько 100-120 тонн курятини на місяць
  • Українські сири Європа пускає на виробництво дешевих сортів - експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чи потрапить українська курятина на ринки ЄС?


Курятина українського виробництва скоро може потрапити на ринок ЄС. За оцінкою заступниці генерального директора з міжнародних зв'язків громадської організації "Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" Карен Фішер, експорт може розпочатися не раніше літа. І хоча представники Державної ветеринарної та фітосанітарної служби заявляли, що цього можна очікувати вже у квітні, експертка переконана, що її прогноз є ще цілком оптимістичним. Адже окрім перекладу документації необхідно владнати ще кілька формальностей. "ЄС очікує, що Україна запровадить додаткові механізми контролю сальмонели. З метою проведення контролю, Україну ще мають відвідати представники ЄС", - наголосила Фішер у інтерв'ю DW. Проте українські виробники стурбовані проектом ДСТУ "М’ясо птиці. Загальні технічні умови", який не відповідає нормам ЄС. Йдеться про масову частку води, яка залишається у тушках після розмороження. У ЄС ця частка залежить від процесу охолодження тушок - у гідроаерозолі чи за допомогою холодної води. В Україні ж хочуть запровадити єдину норму. "З огляду на те, що низка вітчизняних підприємств застосовують процес охолодження тушок шляхом занурення їх у холодну воду, показник 4% буде встановлений з урахуванням необхідного підготовчого періоду для адаптації технологічних процесів на цих підприємствах", - йдеться у повідомленні прес-служби, опублікованому на сайті Мінагрополітики. Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" та "Союз птахівників України" вже написали листа прем'єр-міністрові Миколі Азарову з вимогою уніфікувати українські та європейські норми.
Карен Фішер все ж вважає, що підприємцям і урядовцям удасться домовитися щодо норм і забезпечити умови для експорту української курятини до ЄС. "Це не поставить під питання наданий Україні дозвіл на експорт курятини і не призведе до відміни експорту", - заявила Фішер. Водночас німецька експертка, яка працює в Києві,зауважила, що експортні можливості українських підприємств напряму пов'язані з політичною ситуацією. Так вже було і у випадку з отриманням дозволу на експорт курятини. "Підприємці були найменшою проблемою. Проблеми існували з боку уряду - на політичному рівні", - відзначила Фішер.
Саме політична ситуація заважає і створенню зони вільної торгівлі України з ЄС. Це було би прогресивним кроком, підкреслює експертка. Проте унаслідок цього експортна потужність українських виробників не збільшилася б автоматично, адже в цьому процесі дуже багато факторів. Зокрема, для експорту м'ясної продукції потрібен окремий дозвіл ЄС, тоді як експорт українських зернових уже відбувається, зауважує Фішер. "Якщо певні продукти будуть дешевшими, це сприятиме збільшенню українського експорту. Завжди треба звертати увагу на те, чи є в ЄС відповідний ринок для тієї чи іншої продукції, чи споживачі готові купувати українські продукти", - говорить оглядачка міжнародних структур аграрного бізнесу.





Схожі новини
  • Україна збільшила експорт курятини у 2,5 рази
  • З наступного року українське молоко можуть пустити на ринки ЄС
  • Вітчизняні стандарти заблокують вихід українського м’яса птиці на європейські ринки
  • МХП розраховує з літа експортувати до ЄС близько 100-120 тонн курятини на місяць
  • Українські сири Європа пускає на виробництво дешевих сортів - експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.