Аграрний тиждень. Україна
» » Вітчизняні стандарти заблокують вихід українського м’яса птиці на європейські ринки
» » Вітчизняні стандарти заблокують вихід українського м’яса птиці на європейські ринки

    Вітчизняні стандарти заблокують вихід українського м’яса птиці на європейські ринки


    Довгоочікуваний ринок ЄС для українських птахівників може так і не відкритись, навіть попри досягнутих домовленостей із Євросоюзом. На заваді може стати вітчизняний ДСТУ «М’ясо птиці. Загальні технічні умови», зокрема невідповідність деяких його норм міжнародним стандартам. Про це наголосили в асоціаціях «Український клуб аграрного бізнесу» та «Союз птахівників України», які звернулася з відповідним листом до Прем’єр-міністра України.
    Свого часу Міністерство аграрної політики та продовольства України замовило Інституту тваринництва НААН розробити проект ДСТУ «М’ясо птиці. Загальні технічні умови», визначивши однією з головних умов − відповідність проекту міжнародним вимогам, зокрема нормам Регламентів ЄС.
    «Згідно з Регламентом Комісії (ЄС) передбачені норми визначення масової частки вологи в залежності від способів охолодження м’яса птиці. На введені в проект ДСТУ саме цих норм закономірно наполягали фахівці і керівники підприємств галузі. Це дозволило б гармонізувати вітчизняний ДСТУ з нормами Регламенту ЄС та використовувати зареєстровані та апробовані в країнах ЄС методики визначення вмісту води в тушках птиці після розморожування», − повідомив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.
    Однак розробниками стандарту зазначена норма не була врахована – безпідставно, але свідомо і упереджено, натомість було запропоновано власний підхід до встановлення показника масової частки вологи, що виділяється під час розморожування м’яса птиці (як правило на експорт постачається заморожене м’ясо птиці).
    За словами голови Ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександра Бакуменка, у такій суб’єктивно-спотвореній, не гармонізованій з нормами європейського регламенту редакції проект ДСТУ не повинен стати діючим нормативним актом.
    «І розробники, і замовники проекту будуть зі сторони спостерігати, як і підприємства-виробники, і держава втрачають мільйонні надходження від штучно заблокованих експортних можливостей підприємств галузі птахівництва», - наголосив фахівець.
    На думку експертів, ситуація, що склалася навколо даного ДСТУ, - це яскравий приклад упереджених дій проти підприємств ефективної галузі, маючи на меті зупинити їхній розвиток, збільшення обсягів виробництва і експорту.
    «Наслідками такої політики стане: створення конкурентних переваг імпортерам, які везли і будуть везти в Україну бразильське, американське, європейське м’ясо птиці; скорочення обсягів експорту продукції птахівництва, в тому числі і на ринок ЄС, якого так довго чекали; а також зменшення валютних надходжень та погіршення сальдо зовнішньо-торгівельного балансу», − наголосив Алекс Ліссітса.
    З метою недопущення зупинення розвитку галузі птахівництва та підготовки редакції проекту ДСТУ, яка повністю кореспондується з вимогами Регламенту Комісії (ЄС) від 16 червня 2008 року №543/2008 та відповідає позиції фахівців підприємств-виробників м’яса птиці, асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та «Союз птахівників України» звернулися з листом до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням доручити відповідним міністерствам і відомствам розглянути остаточну редакцію проекту ДСТУ в Міністерстві аграрної політики та продовольства чи в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі за участю фахівців підприємств і асоціацій та врахувати у даному проекті технологічні параметри діючого Регламенту Комісії (ЄС).
    До слова, галузь промислового птахівництва в Україні в останні роки досягла помітних результатів і за виробничими показниками, і в напрямку просування продукції на зовнішні ринки. Зокрема, експорт м’яса птиці у 2012 році очікується в обсязі 80 тис. тонн або майже в 2,5 рази більше, ніж у 2010 році. За прогнозами підприємств, на 2013 рік планується збільшення експорту м’яса птиці до рівня 140 тис. тонн.





    Схожі новини
  • Європа ласуватиме українською курятиною вже за місяць
  • "Союз птахівників України" просить Азарова, Присяжнюка та Прасолова обмежити імпорт м'яса
  • Чи потрапить українська курятина на ринки ЄС?
  • Європа сильно обмежила експорт української курятини
  • Україна отримала дозвіл на експорт продукції птахівництва на ринок ЄС

  • Комментарі


    Жах - єдиний наш порятунок хоч на якесь майбутне це хоч якесь власне виробництво, але ж вас все стоїть заморожене, хіба що курятина, а тут і її не хочуть брати, то й зрозуміло, ім краще нам якогось гівна напартити. ЕС хоче нас використати як Греція, витерти ноги і послати, людоньки , райське життя в ЕС - дефакто неможливе, їм самим лишилось недовго!



    Ну тут я абсолютно согласен, Европа - увы, выходит нужно както к России
    подкатывать, ТС - однозначно правильное решение сегодня.
    Русские прут как танки, скоро и Европу перепрут

    Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Вітчизняні стандарти заблокують вихід українського м’яса птиці на європейські ринки


Довгоочікуваний ринок ЄС для українських птахівників може так і не відкритись, навіть попри досягнутих домовленостей із Євросоюзом. На заваді може стати вітчизняний ДСТУ «М’ясо птиці. Загальні технічні умови», зокрема невідповідність деяких його норм міжнародним стандартам. Про це наголосили в асоціаціях «Український клуб аграрного бізнесу» та «Союз птахівників України», які звернулася з відповідним листом до Прем’єр-міністра України.
Свого часу Міністерство аграрної політики та продовольства України замовило Інституту тваринництва НААН розробити проект ДСТУ «М’ясо птиці. Загальні технічні умови», визначивши однією з головних умов − відповідність проекту міжнародним вимогам, зокрема нормам Регламентів ЄС.
«Згідно з Регламентом Комісії (ЄС) передбачені норми визначення масової частки вологи в залежності від способів охолодження м’яса птиці. На введені в проект ДСТУ саме цих норм закономірно наполягали фахівці і керівники підприємств галузі. Це дозволило б гармонізувати вітчизняний ДСТУ з нормами Регламенту ЄС та використовувати зареєстровані та апробовані в країнах ЄС методики визначення вмісту води в тушках птиці після розморожування», − повідомив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.
Однак розробниками стандарту зазначена норма не була врахована – безпідставно, але свідомо і упереджено, натомість було запропоновано власний підхід до встановлення показника масової частки вологи, що виділяється під час розморожування м’яса птиці (як правило на експорт постачається заморожене м’ясо птиці).
За словами голови Ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександра Бакуменка, у такій суб’єктивно-спотвореній, не гармонізованій з нормами європейського регламенту редакції проект ДСТУ не повинен стати діючим нормативним актом.
«І розробники, і замовники проекту будуть зі сторони спостерігати, як і підприємства-виробники, і держава втрачають мільйонні надходження від штучно заблокованих експортних можливостей підприємств галузі птахівництва», - наголосив фахівець.
На думку експертів, ситуація, що склалася навколо даного ДСТУ, - це яскравий приклад упереджених дій проти підприємств ефективної галузі, маючи на меті зупинити їхній розвиток, збільшення обсягів виробництва і експорту.
«Наслідками такої політики стане: створення конкурентних переваг імпортерам, які везли і будуть везти в Україну бразильське, американське, європейське м’ясо птиці; скорочення обсягів експорту продукції птахівництва, в тому числі і на ринок ЄС, якого так довго чекали; а також зменшення валютних надходжень та погіршення сальдо зовнішньо-торгівельного балансу», − наголосив Алекс Ліссітса.
З метою недопущення зупинення розвитку галузі птахівництва та підготовки редакції проекту ДСТУ, яка повністю кореспондується з вимогами Регламенту Комісії (ЄС) від 16 червня 2008 року №543/2008 та відповідає позиції фахівців підприємств-виробників м’яса птиці, асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та «Союз птахівників України» звернулися з листом до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням доручити відповідним міністерствам і відомствам розглянути остаточну редакцію проекту ДСТУ в Міністерстві аграрної політики та продовольства чи в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі за участю фахівців підприємств і асоціацій та врахувати у даному проекті технологічні параметри діючого Регламенту Комісії (ЄС).
До слова, галузь промислового птахівництва в Україні в останні роки досягла помітних результатів і за виробничими показниками, і в напрямку просування продукції на зовнішні ринки. Зокрема, експорт м’яса птиці у 2012 році очікується в обсязі 80 тис. тонн або майже в 2,5 рази більше, ніж у 2010 році. За прогнозами підприємств, на 2013 рік планується збільшення експорту м’яса птиці до рівня 140 тис. тонн.





Схожі новини
  • Європа ласуватиме українською курятиною вже за місяць
  • "Союз птахівників України" просить Азарова, Присяжнюка та Прасолова обмежити імпорт м'яса
  • Чи потрапить українська курятина на ринки ЄС?
  • Європа сильно обмежила експорт української курятини
  • Україна отримала дозвіл на експорт продукції птахівництва на ринок ЄС

  • Комментарі


    Жах - єдиний наш порятунок хоч на якесь майбутне це хоч якесь власне виробництво, але ж вас все стоїть заморожене, хіба що курятина, а тут і її не хочуть брати, то й зрозуміло, ім краще нам якогось гівна напартити. ЕС хоче нас використати як Греція, витерти ноги і послати, людоньки , райське життя в ЕС - дефакто неможливе, їм самим лишилось недовго!



    Ну тут я абсолютно согласен, Европа - увы, выходит нужно както к России
    подкатывать, ТС - однозначно правильное решение сегодня.
    Русские прут как танки, скоро и Европу перепрут

    Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.