Минулого року в Україні відбулося загальне зростання темпів виробництва харчової та переробної промисловості. Що ж стосується передових регіонів у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів, то найбільше зростання продемонстрували Херсонська, Львівська, Кіровоградська області та Севастополь. Разом із нарощенням темпів виробництва, минулоріч в Україні на 9,6% збільшилися обсяги реалізації цієї групи продукції.
У 2012 році в Україні пожвавилося виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів. Зокрема, зафіксовано значне зростання у виробництві олії та тваринних жирів − на 14%, перероблених та консервованих овочів та фруктів − на 10,5%, а також молочних продуктів та морозива – на 3,2%.
«Українці хочуть споживати якісну вітчизняну продукцію харчування. Окрім того, вітчизняне продовольство наразі високо оцінюють в інших країнах, про що свідчить збільшення експорту готової продукції. І відповідно до цих запитів ми фіксуємо загальне зростання в Україні обсягів виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів. Так, минулого року лідерами були Херсонська область зі зростанням обсягів виробництва на 18%, Севастополь – 9,8%, Львівська та Кіровоградська області – 8,6% та 8,5% відповідно», − повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.
Одночасно з нарощенням виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів збільшилися на 9,6% обсяги їх реалізації порівняно з 2011 роком. Так, у 2012 році в Україні за попередніми даними Державної служби статистики України реалізували харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів на суму 182,3 мільярда гривень. А це становить 16,4% в загальному обсязі реалізованої промислової продукції в Україні, що є другим показником по країні після металургійного виробництва. Зокрема, у структурі реалізованої продукції найбільша частка припала на виробництво напоїв – 19,3%, м’яса та м’ясних продуктів – 15,4%, молочної продукції – 14%, а також олії та тваринних жирів – 11%.