Експорт птиці тимчасово припинили ще на початку травня, коли росіяни вже втретє за рік запідозрили, що купують м'ясо хворих курей. Втім деякі експерти у відповідь підозрюють росіян у нечесній конкуренції. Що тут до чого і чи продають українських курей у вітчизняних крамницях?
Уже втретє за рік українська птиця потрапляє в поле зору російських контролерів. Жодних офіційних документів стосовно конкретних підозр Україна не отримала. У ветфітослужбі посилаються на власні джерела інформації. Втім навіть цього було достатньо, аби самим же призупинити експорт. Про всяк випадок.
Віталій БАШИНСЬКИЙ, заступник голови Держветфітослужби: "Підозра є - це сальмонела, це лістерія. Сальмонела і лістерія - це групи патогенних бактерій, які на сьогоднішній день є показником біологічної безпеки при імпортно-експортних операціях будь-яких продукції харчування".>
Євген ОНОПРІЄНКО, Інна ЖМУД, кореспонденти: Втім продавати курятину в Україні не припинили. В магазинах кажуть: а чому ні? Всі документи в нормі.
Тетяна ПАЛІЄНКО, заступник директора магазину: "Сопроводительные документы, качественная декларация производителя, качественное удостоверение, ветеринарное свидетельство".>
Євген ОНОПРІЄНКО, Інна ЖМУД, кореспонденти: У якості свого продукту виробники впевнені. Кожну фуру з м'ясом, що йде за кордон, ретельно перевіряють. Мовляв, його навіть Європа готова купувати. Та й з боку українського споживача - жодних нарікань.
Олексій МАРЧЕНКО, виконавчий директор виробничого комплексу: "Впродовж останніх декількох місяців у нас навіть, скажімо так, намьоків не виникало стосовно якоїсь там гіршої якості або присутності якихось. Тобто все абсолютно спокійно".
Євген ОНОПРІЄНКО, Інна ЖМУД, кореспонденти: Не сумніваються в українському м'ясі й експерти ринку. Вбачають прояви нечесної конкуренції.
Олександр БАКУМЕНКО, голова Асоціації птахівників України: "Не всем нравится, любой стране, у которой есть свои производители, когда кто-то экспортирует высококачественный товар. Это политика".
Євген ОНОПРІЄНКО, Інна ЖМУД, кореспонденти: Вітчизняні виробники переконані - хай там як, а від українського м'яса найближчим часом росіяни навряд чи відмовляться. Свого не так і багато.