Керівник консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник, відповідаючи на наше запитання, не погодилася з тим, що порівняно з минулим роком вартість овочів борщового набору збільшилась:
«Сезонне подорожчання городини відбулося в березні, і відтоді нічого істотно не змінилося, тому порівняння з минулим роком є просто некоректним, оскільки не відповідає травню. Навпаки, є тенденції до зниження цін».
За спостереженнями експерта, пропозиції молодого врожаю дуже великі, що, безперечно, знизить його вартість. Це має вплинути й на ціни на овочі старого врожаю.
Цікаво, що на оптовому ринку «Столичний» припинили пропонувати «стару» капусту, а молода майже зрівнялася зі старою в ціні. На думку експерта, попри те, що дрібні фермери не мають прибутків від вирощування овочів, зменшувати посівні площі під них вони не будуть: «Розмови про це ведуться вже два роки, але за цей час ми отримуємо рекордні врожаї овочів, – каже Марія Колесник. – Тож їхні запаси ще чималі, тому на стрибок цін найближчим часом чекати не варто – вони залишаться приблизно на сьогоднішньому рівні, хіба що велика кількість дешевих молодих овочів зіб’є вартість старих».
У другій половині травня в Києві почали знижуватися ціни на молоді помідори та картоплю. Томати з куща коштують близько 20 гривень, а бараболя – 10 гривень за кілограм. Експерти проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» очікують навіть обвалу цін на помідори та констатують, що в усій Україні дешевшає морква. Тим часом на оптово-роздрібному ринку «Столичний» ціни на городину були такими: буряк – 2,5-3,5, картопля – 2-2,5 (молода – 7-9,5), рання білокачанна капуста – 3-5, морква – 4-11 (молода – 16-20), ріпчаста цибуля – 3-4, часник – 24-25 (молодий – 17-22), петрушка – 35-40, кріп – 35-40 грн/кг.