Урожай овочів та картоплі в Україні
належить не лише зібрати, а й зберегти
За підрахунками експертів Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), щороку сільгоспвиробники втрачають близько 2,6–3 мільйонів тонн овочевої продукції, або 27% валового її збору. І це без урахування картоплі. Так, 2,1–2,3 мільйона тонн плодів «гине» просто в полі, бо далеко не всі сільгоспвиробники мають де їх зберегти та можуть продати у сезон.
Ще 0,5–0,7 мільйона тонн овочів псується через неякісне зберігання переробниками і споживачами. Якщо брати торішній урожай, то було втрачено 410–440 тисяч тонн (або 22% валового збору) капусти, 315–345 тисяч тонн (або 35%) буряку столового, 260–280 тисяч тонн (або 30%) моркви, 353–375 тисяч тонн (або 32%) цибулі, 5–6 мільйонів тонн (або 23%) картоплі. У грошовому вимірі, за підрахунками УКАБ, це близько 2,5–2,7 мільярда гривень, які фермери могли б покласти в кишеню, але через брак сучасних овочесховищ фактично закопують у землю.