Загальні втрати овочевої продукції складають 27% від валового збору або 2,6-3 млн. тонн продукції без врахування картоплі. 2,1-2,3 млн. тонн втрачається при виробництві (78% від загальних втрат), а переробниками та споживачами – 0,5-0,7 млн. тонн (22%).
За словами Анатолія Циркуна, директора агенції «AgriEvent», капусти було втрачено 22% від валового збору 2012 року (410-440 тис. тонн), буряку столового – 35% (315-345 тис. тонн), моркви – 30% (260-280 тис. тонн), цибулі – 32% (353-375 тис. тонн) та картоплі – 23% (5-6 млн. тонн).
"Втраченівід нереалізації овочі могли б щорічно приносити близько 2,5-2,7 млрд. гривень додаткової виручки українським фермерам. Головна причина таких значних втрат полягає у нестачі овочесховищ. Більшість з існуючих залишилися нам у спадок від Радянського Союзу, відповідно технології зберігання там застарілі та не відповідають сучасним вимогам. Дана проблема ставить під питання існування багатьох виробників овочевої продукції як таких, оскільки із значними втратами даний вид бізнесу втрачає свою привабливість", - наголосив екпсерт.
Загальна потреба в овочесховищах наразі оцінюється в 4,1 млн. тонн. Станом на початок 2013 року за підсумками сертифікації в розпорядженні українських аграріїв є лише 32% від необхідних ємностей овочесховищ (1,3 млн. тонн) або 14% від прогнозованого валового збору овочів (без картоплі) в 9-9,5 млн. тонн.
Нагадаємо, що Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013–2014 роки передбачається будівництво 16 потужних овочесховищ загальною місткістю до 140 тис. тонн.
(За інформацією УКАБ)