На переконання Андрія Ярмака, наявні в Україні проблеми з інфраструктурою і зі сховищами не такі катастрофічні, якими їх подають деякі експерти. За його підрахунками, на сьогодні організований ринок овочівництва (вирощування на продаж) потребує сховищ не більш як на 1 мільйон тонн і аж ніяк не на 4–5 мільйонів, наголосив він, додавши, що потреба у сховищах зростатиме у міру виходу на ринок господарств населення і зі зростанням цін на овочі. Тим більше, що цього року не буде такого врожаю, як торік.
Як заявила «УК» начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко, по-перше, аграрії вирішили вдруге не входити у річку надурожаю, що завела багатьох з них у збитки, і посадили менше. По-друге, цьогорічна весняна і літня погода не сприяла гарному розвитку плодоовочевої продукції, тому лише погода забрала в аграріїв 30–40% торішніх обсягів овочевого врожаю. Та навіть вирощене не в найкращому стані через фітофтору та інші хвороби рослин, з якими можна було боротися хімічними засобами. Тож варто очікувати зростання цін.
На сьогодні у сховищах України втрачається близько 19–21% картоплі й овочів (з урахуванням господарств населення), каже Андрій Ярмак. При цьому професійні виробники втрачають значно менше. Але тут важливо розуміти, наголосив він, що навіть сучасне сховище без застосування професійних знань і сучасних технологій з вирощування, збирання і зберігання агропродукції не рятує її від псування. Як приклад експерт навів історію одного досить великого фермера, який багато років зберігав овочі в колишньому корівнику і втрачав щороку 15–18% продукції. Натомість коли він звів сучасне сховище, то втратив 50% за перший рік, бо закладав овочевий урожай по-дідівському, а треба було створити особливі умови для зберігання кожного виду городини.