Вартість картоплі б’є рекорди. Ціни на цю городину від початку минулого року зросли з 2 гривень до 8-9 за кілограм. Такий стрибок стався через низький врожай та погані погодні умови, зазначають аграрії. Володимир ЛАПА, голова українського клубу аграрного бізнесу: «Ціни є достатньо високими, неприйнятними для виробників. Вони дозволяють значною мірою компенсувати ті збитки, які були отримані в попередні 2 роки». Цього року зібрали близько 20 мільйонів тонн бульби. Враховуючи, що українці щорічно споживають в середньому 14-16 мільйонів тонн, врожаю мало би вистачити. Та деякі сорти картоплі, що сіють наші фермери, неякісні і непридатні до тривалого зберігання. На смітник викинули близько 4 мільйонів цінного продукту. Микола ГОРДІЙЧУК, віце-президент асоціації виробників картоплі: «На чому економлять в першу чергу, на якісному насінні, далі добрива. Немає добрив, як ми можемо сподіватися на врожай. Засоби захисту. Це такі три ключові складові. Я вже не кажу про зберігання, пакування і так далі. Тому що 60% картоплі фермери змушені продати зразу після збирання врожаю, в зв’язку з тим, що не вистачає в достатній кількості сховищ». Економлять фермери на якості насіння та необхідних добривах через нестачу фінансування галузі, зазначають експерти. Адже іноземні гроші поки в Україну не йдуть, а банківські кредити теж дорогі. Втім, виробники стверджують, що встановлена ними вартість продукції цілком обґрунтована, а зависокі ціни справа рук посередників та реалі заторів.
Володимир КВАША, фермер: «Не треба тиснути на виробника з приводу ціни. Тому що ми продаємо, припустимо, по 4 гривні, а посередники, не знаю там, інші підприємства, які переробляють дану картоплю, вони ставлять ціну в два рази вище». Втім, ціна у 9 гривень за головний продукт на столах українців це ще не межа, зазначають експерти. До березня картопля може подорожчати ще на 1-2 гривні через морози та економічні негаразди.