Рік, що завершується, можна вважати інфляційним, адже рівень зростання споживчих цін буде найбільшим з 2001 року. Так, за 11 місяців поточного року споживчі ціни зросли на 21,2%, подібна ситуація була у 2008 році, коли національна валюта відчутно девальвувала, і інфляція становила 22,3%.
У поточному році драйверами інфляції, із зрозумілих причин, стали ціни на газ (підвищення на 63%), на паливо та мастила (на 58%), що призвело до значного зростання цін та тарифів, насамперед, у комунальному господарстві (на 33%). Також збільшило інфляцію підвищення цін на фармацевтичну продукцію та медичні товари (+40%). При цьому продукти харчування подорожчали на 20%.
ідерами по подорожчанню серед харчових продуктів стали фрукти та риба, тобто ті продукти, які мають суттєву залежність від курсу долара, що протягом поточного року укріпився на 84%.
Слід зазначити, що подібна ситуація відбувалася вже у нас у 2008 році, коли загальний рівень інфляції за січень-листопад становив 19,8%, при цьому продукти харчування подорожчали на 23,1%, але девальвація національної валюти тоді складала лише 41%. Але тоді, з причин значної імпортної залежності України по м'ясу, ціни на нього зросли найбільше (+34%).
З того часу, за 6 останніх років, обсяги внутрішнього виробництва м'яса зросли на 23%, а обсяги імпорту впали у 3 рази, тому прямий вплив девальвації на ціни м'яса був послаблений.
Поточного року суттєве підвищення цін на енергоносії зумовили цінове зростання майже усіх харчових продуктів. Рівень цього впливу визначався часткою енергоносіїв у структурі собівартості виробництва того або іншого товару.
Також подорожчання енергоносіїв вплинуло на ціни сільськогосподарської продукції, яка є основною сировиною для виробництва продуктів харчування. Так, пшениця (у нацвалюті) додала у ціні 35%, цукрові буряки – 33%, олійні культури – 19%, худоба та птиці подорожчали на 22%. Подорожчання ж молочної сировини було мінімальним – на 8%, що й зумовило відносно мале подорожчання готової молочної продукції від 5 до 10%.
Іншим фактором підвищення внутрішніх, гривневих, цін на сільськогосподарську продукцію була наявність попиту на неї з боку зовнішнього ринку. Усім відомо, що Україна по обсягах експорту окремих видів сільськогосподарської продукції займає передові позиції на світовому ринку, і вони майже щорічно зростають. Тому на внутрішньому ринку відбувається конкурентна боротьба внутрішніх споживачів з експортерами, які мають очевидну, девальваційну, перевагу.
Результатом такої конкуренції і стало підвищення внутрішніх цін на продукцію “подвійного призначення”, що дещо послабило негативний вплив девальвації на результати діяльності сільгоспвиробників.
Під дією інфляційних процесів населення вимушено оптимізувало обсяги купівлі продуктів харчування та напоїв.
Так, за перше півріччя 2014 р., порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 14% скоротилися обсяги купівлі горілки, на 12% - м'яса та м’ясопродуктів, на 9% - риби.
Але, поряд з цим обсяги купівлі окремих продуктів харчування зросли. Так, макаронних виробів було куплено на 26% більше, борошна – на 18%, цукру та круп - на 16% більше.
Підсумовуючи, слід зазначити, що девальвація національної валюти, що почалася у березні поточного року, поки що лише частково вплинула на собівартість сільськогосподарської продукції, тому що значну частину технологічних операцій при її вирощуванні аграрії робили ще старими мат-тех-ресурсами.
Але на формування собівартості продовольчої сировини у 2015 році будуть впливати вже нові ціни, і вона, а відповідно і вартість продуктів харчування, значно зросте.
От те ще буде!
Аналітичний департамент УАК