За рішенням Єврокомісії в Польщі була збільшена карантинна зона по АЧС. У неї потрапили ще 120 виробників і 5 тис. свиней.
Тепер фермери повинні проводити додаткові дослідження свиней, яких хочуть продати або вивезти за межі зони, передає greenfront.su.
Чергові випадки виявлення вірусу у кабанів автоматично призводять до розширення зон з обмеженнями. В даний час найбільшою проблемою для фермерів, що утримують свиней, є відсутність збуту. М’ясні підприємства не хочуть купувати у них живих тварин.
Складна ситуація змусила фермерів звернутися до Підляського воєводи і попросити польський уряд втрутитися, і вжити негайних заходів на ринках збуту свиней на територіях, де встановлені обмеження.
Додатковим заходом протидії поширенню АЧС і черговим приводом для зростання витрат свинарів став обов’язок реєстрації кожної свині, навіть якщо її вирощують для власних потреб. В останнє десятиліття польські фермери, які вирощували свиней для внутрішнього споживання, не повинні були ставити тварин на облік. Було потрібно реєструвати тільки їх забій. Тепер фермери зобов’язані вказати місце вирощування і вести книгу реєстрації свиней.
Багато з дрібних виробників зізнаються, що вони готові кинути займатися свинарством. «Простіше купити м’ясо в магазині, ніж займатися оформленням купи паперів», — коментують вони.
Фермерів, які вирощують свиней для власного споживання, в Польщі налічувалося до 250 тисяч. Вони вирощували близько 500 тисяч свиней. У минуле десятиліття поголів’я свиней систематично зменшувався. У 2006 році було зареєстровано 18,8 млн голів, зараз їх на 7 млн менше. «Ціни на свинину не ростуть різко, але збільшення числа відмов від утримання свиней впливатиме на зростання цін на свинину», — відзначають експерти.
//agravery.com/uk/posts/show/acs-moze-rozoriti-polskih-fermeriv