За даними аналітиків ІА «АПК-Інформ», під час цьогорічної весняно-посівної сільгоспвиробники при виробництві пшениці і ячменю використовують близько 70-75% насіння вітчизняних виробників або власного виробництва.
Таке збільшення складової вітчизняного насіння зумовлене насамперед необхідністю розширення площ під культурами ярового клину. Крім того, зміни в оподаткуванні привели до зростання цін на імпортне насіння на 20%, що істотно знижує їх доступність.
Як повідомив аналітик зернових ринків «АПК-Інформ» Андрій Купченко, вже майже 88% аграріїв визначилися з вибором культур для компенсації недосіяних площ під озимим клином. Найбільш затребуваними яровими культурами стали: соняшник, площі під яким збираються збільшувати 70% опитаних аграріїв, кукурудза (59%) і ячмінь (43%). «Якщо для сівби ячменю і сої 71% і 46 % (відповідно) опитаних сільгоспвиробників воліють використовувати тільки українське насіння (в т.ч. і власного виробництва), то для вирощування соняшнику, ріпаку та кукурудзи, в основному, закуповують імпортне насіння (82%, 50% і 77% аграріїв, відповідно)», — уточнив аналітик.
Він також звернув увагу на тенденцію останніх сезонів до скорочення імпорту насіння кукурудзи, яке пояснюється налагодженням світовими насіннєвими компаніями виробництвом насіння в Україні.
Як приклад, можна розглядати європейську компанію «Євраліс Семенс», яка має три власні насіннєві заводи, один з яких розміщений в Україні в Черкаській області. «На нашому заводі маємо найсучасніші в світі обладнання і лінії. Частина насіння вирощується в Україні при дотриманні всіх агротехнічних вимог. Тож по якості немає різниці між насінням, яке виробляється в Україні і імпортується», - зазначає менеджер з регіонального розвитку компанії «Євраліс Семенс Україна» Володимир Мокрієнко.
//pesticidov.net/news/ukraine/6640/