Для вітчизняного споживача не є таємницею, а тим паче і новиною, те, що останнім часом на полицях магазинів стало помітним значне підвищення цін на гречану крупу та відповідно зменшення різноманітності асортименту. Чи то виробники "принишкли" в очікуванні зростання ціни чи в чому ж справа? Експерти УАК вирішили розібратися в ситуації, що склалася навколо цього суто українського продукту.
За останні 5 років валовий збір гречки на зерно в країні зменшився більше ніж удвічі (на 57,3%) з 281,6 тис. тонн у 2011 році до 128,1 тис. тонн у 2015 році. Основною причиною цього стало скорочення посівних площ під культурою – з 311,2 тис. га до 132,8 тис. га ( аж на 54,2%) за період з 2011 по 2015 рік.
Незважаючи на ці цифри, Україну у жодному разі не можна назвати "залежною" від сусідського гречаного зерна, адже навіть максимальні обсяги імпорту в розглянутий період не змогли сягнути і 4% вітчизняного виробництва.
В останні роки має місце позитивна тенденція в деяких господарствах збільшувати посівні площі під органічною гречкою. Це зумовлено появою так званого "європейського" інтересу, тобто зростання зацікавленості іноземних партнерів у імпорті цієї продукції. Середня ціна за тонну такого зерна в 2011-2015 рр. коливалась від 467,1 дол. США до 743,2 дол. США.
Тому наявність експортних можливостей вкупі з поточною ціновою ситуацією на ринку очевидно зацікавили вітчизняних аграріїв ву вирощуванні даної культури.
Щодо теперішньої ситуації на українських полях, то станом на 13 травня 2016 року, посіви гречки сягнули вже 76 тис. га, що перевищує аналогічний показник на ту ж дату минулого року (54 тис. га) на 28,8%, та становить 59% від прогнозованих площ.
Позитивним сигналом для збільшення посівних площ під культурою стала цьогорічна новація на регіональному рівні - здійснення прямих дотацій на вирощування гречки за рахунок місцевих бюджетів в деяких регіонах України (500 грн./га). Ця новація є ще одним із заохочувальних факторів для виробників.
І на насамкінець…. З урахуванням того, що навіть за несприятливих минулорічних погодніх умов (які стали причиною трирічного мінімуму рівня врожайності), українським виробникам вдалося зібрати 128,1 тис. тонн гречки і цієї крупи вистачило усім українцям без винятку. Тому, враховуючи усі вище вказані фактори, за висновками експертів УАК у перспективі дефіциту гречаної крупи в Україні не передбачається, а може спостерігатись лише спекуляція на цінових коливаннях.
//agronews.ua/node/65851