Травневий ціновий індекс ФАО показав 4-відсоткове зростання цін на свинину. Головним драйвером зростання були європейські ціни, які неухильно підвищувались з середини квітня на тлі удорожчання кормів і жвавого попиту з боку азійських країн. За перший тиждень червня, згідно з моніторингом Європейської комісії, зростання навіть прискорилось, повідомляє прес-служба ФАО в понеділок.
У той же час, на українському ринку ціни не втрималися після передвеликоднього підвищення і пішли вниз, втративши за травень у середньому 4%. Попит був вкрай недостатнім, враховуючи те, що нереалізовані запаси свинини на переробних підприємствах станом на 1 травня були в 1,5 рази більшими, ніж торік.
Кормовий індекс, складений з цін на основні фуражні зернові і олійні шроти, підвищився у травні на 4%, тому не дивно, що прибутковість виробництва свинини істотно знизилася. Згідно з розрахунками робочої групи FAO/EBRD, індекс прибутковості, який показує відношення ціни свинини до ціни кормів, впав протягом травня більш ніж на 8% і опинився на найнижчому рівні за останні три роки.
Сподівання на довгоочікуване зростання цін на свинину пов’язано виключно з її експортом, оскільки внутрішній попит не в змозі зняти надлишок пропозиції на ринку. Обсяг виробництва за п’ять місяців цього року дорівнює відповідному обсягу минулого року, тоді як внутрішнє споживання, згідно з попередніми розрахунками, виявилося навіть трошки нижчим. Експорт с початку року склав всього 1 тисячу тон проти 11 тисяч тон у січні-травні 2015 року. Тобто, на ринку залишилось «зайвих» мінімум 10 тисяч тон свинини у порівнянні з минулим роком. Цей обсяг розподілений по всьому ланцюжку – від переробки до роздрібної торгівлі – і є фактором потужного тиску на ціни.
Разом з тим, зростання світових цін і їх зниження в Україні стимулює експорт, і контракти на декілька тисяч тон протягом наступних 2-3 місяців могли би стабілізувати цінову ситуацію на внутрішньому ринку. Якщо ж цього не буде, то виробництво змушене буде скорочуватись.
//agronews.ua/node/66739