Європейський Банк Реконструкції та розвитку провів 9 червня форум «Органічне виробництво: практичні кроки задля виходу на експортні ринки». Подія зібрала 22 спікери з 5 країн, більше 200 учасників – представників державного сектору, галузевих асоціацій, експертів з органічної продукції та сільськогосподарських виробників, а також 6 представників місцевої преси.
Під час Форуму учасники розглянули проблеми та можливості доступу до ринків для виробників органічного продовольства, в тому числі – на прикладах з досвіду компаній, а саме: побудову регіональних та міжнародних логістичних ланцюгів, посилення конкурентоспроможності органічних товаровиробників, ефективної роботи вздовж повного ланцюгу поставок, налагодження взаємодії між виробниками та переробниками, тощо.
За оцінками експертів, Україна в даний час налічує близько 180 зареєстрованих виробників органічної їжі, що працюють на 400 764 га сертифікованих органічних сільськогосподарських угідь (це 1% від загального обсягу орних земель в Україні). Це значно нижче рівня країн ЄС (для порівняння, Австрія використовує 19,4% своїх орних земель для органічного землеробства). Таким чином, для зростання цього сегменту є великий простір.
З огляду на географічне положення, країна має всі можливості для задоволення потреб органічного продовольчого ринку ЄС, який виріс в 4 рази за останнє десятиліття. Споживачі органічних продуктів харчування в країнах ЄС витрачають в 2 рази більше на душу населення, ніж це було 10 років тому, і ця тенденція, ймовірно, збережеться. У той же час, ЄС має обмежені земельні ресурси для органічного землеробства, тож країни змушені імпортувати органічну продукцію з більш ніж 130 країн за межами Європи.
Організатори заходу відмітили високу активність та цікавість учасників форуму та сподіваються, що органічний сегмент України розвиватиметься далі.