Криза на ринку молочних продуктів стабільно триває третій рік поспіль – експерти ФАО підбивають підсумки першого півріччя для молочної галузі України.
Підбиваючи підсумки першого півріччя 2016 року, публікуємо основні цифри, короткі узагальнення та висновки наших фахівців щодо молочного сектору.
Криза в українській молочній галузі триває третій рік поспіль. Ключовими факторами є втрата основних експортних ринків, зниження купівельної спроможності населення, тимчасова втрата частини національної території, а також загальна світова тенденція до зниження цін на молоко.
Виробництво молока
Загальний обсяг виробництво молока в Україні в січні-травні 2016 року склав 4005,5 тис. тон, що на 0,9% або на 35,4 тис. тон менше, ніж у відповідному періоді 2015 року. Лідером стала Вінницька область, що обігнала Полтавську із обсягами виробництва у 332,8 тис. тон, що на 1,8% більше, ніж торік. Полтавська область виробила 308,4 тис. тон молока та показала зростання на 2,3% у порівнянні із першим півріччям минулого року. Хмельницька область знаходиться на третьому місці із показниками обсягу у 231,3 тис. тон та зростанням виробництва на 2%.
Іншими значнимитенденціями українського молочного виробництвав першому півріччі 2016 стали:
•Зниження поставок сирого молока для переробки (-14 % в цілому, -12% відпромислових ферм і-20%від приватних домогосподарств);
• Значне збільшення виробництва на давальницькій основі (у 52 рази! – до обсягів в розмірі 92,6 тисяч тон);
• Поліпшення якості молока (кількість закупок молока екстра класу зросли на 44% до 82,8 тисяч тон; загальна частка молока екстра класу зросла до 14,5%, молока вищого класу – до 39%).
ЦІНИ
Тенденція до зниження цін на молочну продукцію триває. Станом на 7 червня середня ціна на молоко екстра класу склала5,94 гривні за 1 літр, причому – зменшившись з6гривень за літр за тиждень до того.
ПЕРЕРОБКА
У січні-квітні 2016 року українські підприємства виробили298,6 тисяч тонпитного молока, що на7,18%менше, ніж за відповідний період 2015 року. Зокрема, у травні переробка знизилась на 10,7%– до74,9 тисяч тон.
Виробництвовершкового масла знизилося на2,4%у порівнянні з минулим роком – до28,5 тисяч тон. Ціни як на питне молоко, так і на вершкове масло залишалися відносно стабільними.
Незважаючи на скорочення експорту внаслідок втрати російського ринку, виробництвотвердого сирузалишилося практично на тому ж рівні. У січні-квітні 2016 року виробництво твердого сиру склало35,9 тисяч тон, що на4,1%менше, ніж за перше півріччя минулого року. Сегмент м’якого сирустав єдиним, де динаміка виробництва була позитивною: вже за чотири місяці 2016 року обсяги виробництва зросли на5,63%– до24,4 тисяч тон. У квітні виробництво склало 6,2 тисяч тон, із приростом на12,7%.
Виробництво йогуртів досягло обсягів у142,9 тисяч тонз початку року, що відповідає рівню минулого року. У квітні обсяг виробництва йогуртів склав37,4 тисяч тон, що на6,9%більше, ніж у відповідний період минулого року.
ЕКСПОРТ
Значне зменшення зовнішньої торгівлістало одним з ключових чинників проблемукраїнського молочного сектору. У січні-травні 2016 року Україна експортувала38,8 тисяч тон молочних продуктів, що на13,5%менше, ніж минулого року. Доходи від зовнішньої торгівлі сягнули66,6 млн доларів США, що на чверть менше, ніж у першому півріччі 2015 року. Ключовий фактор – падіння цін і повне закриття доступу до ринку окупованого Криму.
Експорт молока і вершків за даний період збільшився на8%– до3,8 тисяч тон. Основними експортними ринками були Молдова (0,963 млн доларів США,44,8%від загального обсягу експорту), Грузія (0,675 млн доларів США;31,37%) і Лівія (0,266 млн доларів США;12,36%).
Згущене молоко і вершки залишаються ключовим експортним товаром –19,4 тисяч тон, що на 14,3%менше, ніж за відповідний період 2015 року. Основними ринками для цього продукту стали Казахстан (6,2 млн доларів США;23,3%від обсягу експорту по продукту) і Туркменістан (3,7 млн доларів США;13,85%).
Продажі кисломолочних продуктів склали1,3 тис тон(-13%упорівняннізминулимроком) на суму1,2 млн доларів США(-12,5%до першого півріччя 2015 року). Основні експортні ринки – Молдова та Грузію.
Обсяг продажів молочної сироватки склав8,7 тисяч тон(-14,7%) і дозволив Україні заробити4,8 млн доларів США(-30%до відповідного періоду попереднього року). Продукт поставлявся головним чином до Казахстану (1 млн доларів США; 21,58% в структурі експорту продукту), Пакистану (0,891 млн доларів США;18,47%) і В'єтнаму (0,72 млн доларів США;14,93%).
Продажі вершкового масла за період скоротилися більш ніж на чверть– до2,6 тисяч тон, а сиру – на7,7%, або до2,7 тисяч тон. Неофіційні продажі сиру до Росії та окупованого Криму мали місце минулого року, проте зараз вони повністю припинилися.
ІМПОРТ
Що стосується імпорту молока і молочних продуктів, його було набагато менше за обсягами, ніж експорту, але у відносному вимірі він значно виріс. За п'ять місяців 2016 року поставки імпортних молочних товарів склали5,2 тисяч тон, що на13,6%вище, ніж минулого року. Торгівельний баланс позитивний –33,6 тисяч тон.
Імпорт незбираного молока і вершків склав0,16 тисяч тон, що аж на45%більше, ніж минулого року. У грошовому вираженні імпорт збільшився на20%– до0,262 млн доларів США. Основними постачальниками були Німеччина (0,077 млн доларів США,29,4%) та Бельгія (0,056 млн доларів США;21,37%у структурі імпорту продукту).
Імпорт згущеного молока і вершків збільшився з0,212до0,4 тис. тон(+88%); у грошовому вимірі зростання склало62%(до0,784 млн доларів США). Основними постачальниками були Білорусь (0,443 млн доларів США;56,6%) і Російська Федерація (0,124 млн доларів США; 15,84%).
Імпорт вершкового масла збільшився більш ніж в 5 разів– з0,128до0,658 тис. тон(в грошовому вимірі – з0,563до2,1 млн доларів США). Основними постачальниками були Нова Зеландія (0,392 млн доларів США;18,33%), Молдова (0,34 млн доларів США;15,9%) і Нідерланди (0,336 млн доларів США;15,72%).
Імпорт сиру зріс на20%– до2,2 тисяч тон. Найбільшими постачальниками були Польща і Німеччина.
Імпорт молочної сироватки знизився на34%– до0,274 тисячі тон, а кисломолочних продуктів – майже натретину, до1,07 тисяч тон.
Таким чином, із позитивних чинників можна назвати підвищення якості молока на ріст виробництва м'якого сиру, у той час як інші фактори прямо вказують на довготривалу кризу.