Цікаву історію почула від рисоводів Херсонщини: якось до них, знавців білого злаку, звернувся власник одного з ресторанів, що спеціалізуються на східній кухні.
Мовляв, шеф-кухар дуже невдоволений імпортним рисом, ну не виходять з нього суші такі, як хотілося б, і все тут. Чи не можна щось вдіяти?
Так от перед скадовськими науковцями постало нестандартне завдання: вивести сорт рису, який би влаштував таких примхливих майстер-шефів і просто хороших господинь.
І що ви думаєте? В Інституті рису Національної академії аграрних наук України такий вид злакової культури створили.
Кажуть, кухар той, приготувавши фірмові суші, одразу видав: от видно ж, коли своє, вирощене на рідному полі, бо якісне!
Цьогоріч науковці та фермери Херсонщини очікують рекордних врожаїв рису, бо ж такої сприятливої погоди для даної культури давно не було. У регіоні засіяно близько 7 тисяч гектарів рису, з них 1,5 тисячі гектарів — посіви Інституту рису НААН України, розташованого на Скадовщині.
- Рис - культура вимоглива до тепла. Про це говорить її походження — південно-східна Азія. Херсонщина ще за радянських часів освоїла техніку вирощування цієї непростої культури, а з часу окупації Криму, коли втрачено десь близько 50% рисових чеків, регіон став рисовим лідером в Україні. Зараз є тенденція до вирощування рису на крапельному зрошенні. Це не вимагає таких великих витрат для будівництва систем рисових, але фактично дає змогу вирощувати культуру всюди, де посушливий клімат, — розповів завідувач відділу селекції Інституту рису Дмитро Шпак.
Між іншим, наразі саме завдяки Херсонщині Україна посідає 22-е місце у рейтингу країн-виробників рису. З огляду на те, що всього таких 118, виходить, ми — серед основних його виробників! А на кілька наступних років науковці разом з аграріями поставили амбітну мету: збільшити врожайність рису ще на 30%. І тоді Україні вистачить власного врожаю білого злаку, а рис, дорогий і менш якісний, не знадобилося б завозити з-за кордону.
Що цікаво, на Херсонщині розташований єдиний в Україні Інститут рису. Щороку на селекційному майданчику закладу, згідно з державними програмами, виводять все нові сорти рису, здебільшого, через потребу кліматичної адаптації культури. Іншими словами, науковці створюють скоростиглі види, врожай з яких можна збирати вже в середині вересня, а ще — менш боязкі до різкого перепаду температур, що для наших країв стає нормою. Наразі в Україні більш ходові 9 сортів рису, які вивели скадовські науковці. Всього ж за час існування інституту, себто з 1963 року, виведено майже півсотні видів рису. А ви кажете — японські суші...
//naas.gov.ua/newsukraine/?ELEMENT_ID=2856