Аграрний тиждень. Україна
» » Стан та перспективи селекції рису в Україні
» » Стан та перспективи селекції рису в Україні

    Стан та перспективи селекції рису в Україні


    Нині виробничі посіви рису розміщені у 112 країнах світу на площі близько 145 млн. га, а річне виробництво рису-сирцю складає понад 445 млн. тонн. Середня світова урожайність зерна рису коливається в межах 3,5-3,8 т/га, однак у деяких країнах (Єгипет, Греція, Іспанія, Південна Корея, Італія, США, Японія, Китай та ін.) цей показник є значно вищим - більше 6,0 т/га.

     

             Наближається до передових держав і Україна. За 2006-2011 рр. середній показник продуктивності посівів рису у нашій державі зріс з 4,5 до 5,8 т/га при валовому зборі понад 170 тис. тонн. Згаданий прогрес став можливим за рахунок підвищення загального рівня культури землеробства, в т.ч. і за рахунок упровадження у виробництво нових високопродуктивних сортів.

             Взагалі рис не є основною продовольчою культурою в нашій державі, але займає важливе місце у раціоні населення. Посівні площі під культурою, відповідно до схем, рекомендованих рисових сівозмін з насиченням рисом від 50 до 62%, можуть складати 33-35 тис. га, що дасть можливість вітчизняним виробникам забезпечити власні потреби України приблизно на 50% (при існуючому рівні врожайності).

    Сорт рису Адмірал

    Природно-кліматичні умови зони українського рисівництва - насамперед тривалість, теплозабезпеченість вегетаційного періоду, наявність рисових зрошувальних систем інженерного типу - дають можливість при дотриманні рекомендованої технології отримувати 9,0-10,0 т/га зерна або 5,5-6,0 т/га високоякісної крупи. 

    Вирощування рису в Україні розпочалося з 1961 року, коли було введено в експлуатацію інженерні системи у зонах Краснознам’янської, Північно-Кримської та Інгулецької зрошувальних систем.

    Приблизно цього ж часу (з 1963 р.) створено Дослідну станцію рису (нині – інститут) та розпочато селекційну роботу з культурою. За період існування наукової установи створено понад 30 сортів рису та інших культур, з яких 21 у різні роки був занесений до Держреєстру сортів рослин України. Нині в Україні районовано 14 сортів рису, з яких 10 створено вітчизняними селекціонерами (див. таблицю).

    Сучасні сорти рису характеризуються високим потенціалом продуктивності (9,0-10,0 т/га) та якості зерна, відносною пластичністю до неконтрольованих факторів зовнішнього середовища, а також стійкістю до хвороб і шкідників.

     

    Сорт

    Оригінатор

    Рік реєстрації

    Україна-96

    Інститут рису НААН

    2001

    Антей

    Інститут рису НААН

    2005

    Пам’яті Гічкіна

    Інститут рису НААН

    2005

    Янтарний

    Інститут рису НААН

    2005

    Агат

    Інститут рису НААН

    2007

    Престиж

    Інститут рису НААН

    2008

    Преміум

    Інститут рису НААН

    2009

    Серпневий

    Інститут рису НААН

    2009

    Флагман

    Всеросійський НДІ рису

    2009

    Віконт

    Інститут рису НААН

    2009

    Вікторія

    Всеросійський НДІ рису

    2009

    Ренар

    Всеросійський НДІ рису

    2009

    Гарант

    Всеросійський НДІ рису

    2009

    Онтаріо

    Інститут рису НААН

    2010

    Нині сорти рису вітчизняної селекції, за офіційними даними, займають понад 80% посівних площ цієї культури у нашій державі і є більш пристосованими до умов регіону рисівництва, порівняно з російськими, які взагалі мають більш тривалий вегетаційний період. Зокрема, це наглядно продемонстрував 2011 рік, коли дозрівання посівів відбувалося за прохолодної погоди, що суттєво відобразилося як на врожайності, так і на якості зерна рису.

    Сучасні сорти рису, створені у нашій державі, характеризуються, насамперед, різною тривалістю вегетаційного періоду. Зокрема, до групи ранньостиглих слід віднести сорти Престиж, Серпневий, Янтарний та Агат. Важливою характеристикою цих сортів рису є короткий вегетаційний період (до 115 діб), що гарантує отримання стабільної врожайності на рівні 6,0-7,0 т/га. І хоча ця група сортів поступається за продуктивністю більш пізньостиглим формам, доцільність їх вирощування полягає у необхідності забезпечити посів озимих культур у рисових чеках у оптимальні строки. Рекомендована відносна частка ранньостиглих сортів у загальній структурі посівів рису у межах окремого господарства повинна становити 25-30%.

    Найбільш відомими серед середньостиглих сортів рису є Україна-96, Преміум, Віконт та Онтаріо. Тривалість їх вегетаційного періоду коливається в межах 120-128 діб. Ці сорти рису характеризуються досить високим потенціалом продуктивності (на рівні 9,0-10,0 т/га і більше) та якості зерна (вихід крупи – до 72%) порівняно з ранньостиглими, хоча у більшості випадків чутливі до умов вирощування, особливо температурного режиму в кінці вегетації.

    Нині у Державному сортовипробуванні вивчаються два нових сорти рису вітчизняної селекції: ультраскоростиглий сорт Дебют (вегетаційний період близько 100 діб) та високопродуктивний (врожайність понад 10,5 т/га) середньостиглий сорт з подовженим типом зернівки Адмірал.

    З 2011 року у традиційний селекційний процес почалося впровадження новітніх методів створення селекційного матеріалу. Зокрема, розпочато роботу з використання явища гетерозису у селекції рису, тобто створення вітчизняних гібридів рису, які за показниками продуктивності будуть перевищувати кращі інбредні сорти на 15-20%.

    Крім того, у співпраці з Південним біотехнологічним центром в рослинництві (м. Одеса) вивчається можливість використання для створення вихідного матеріалу рису культури in vitro та ДНК-типування рослинних зразків за окремими генами (у нашому випадку – генами стійкості до пірикуляріозу). Це дасть можливість значно скоротити строки створення нових сортів і підвищити ефективність традиційної селекції.

    Фахівці Інституту рису НААН докладають максимум зусиль для прискореного розмноження й впровадження у виробництво нових сортів рису. Тож аграріям радимо пам’ятати, що лише правильне використання всіх наявних сортових ресурсів – запорука отримання високого та стабільного урожаю.

     

     

    Дмитро ШПАК,

    канд. с.-г. наук,

    зав. відділу селекції Інституту рису НААН





    Схожі новини
  • Сорти рису вітчизняної селекції займають в Україні понад 80% площ
  • Таїланд поступився 30-річним лідерством на світовому ринку рису
  • Азіатські країни створять запаси рису
  • Вітчизняне рисівництво: стан галузі
  • Рисівництво: працюватимемо разом з Єгиптом

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Стан та перспективи селекції рису в Україні


Нині виробничі посіви рису розміщені у 112 країнах світу на площі близько 145 млн. га, а річне виробництво рису-сирцю складає понад 445 млн. тонн. Середня світова урожайність зерна рису коливається в межах 3,5-3,8 т/га, однак у деяких країнах (Єгипет, Греція, Іспанія, Південна Корея, Італія, США, Японія, Китай та ін.) цей показник є значно вищим - більше 6,0 т/га.

 

         Наближається до передових держав і Україна. За 2006-2011 рр. середній показник продуктивності посівів рису у нашій державі зріс з 4,5 до 5,8 т/га при валовому зборі понад 170 тис. тонн. Згаданий прогрес став можливим за рахунок підвищення загального рівня культури землеробства, в т.ч. і за рахунок упровадження у виробництво нових високопродуктивних сортів.

         Взагалі рис не є основною продовольчою культурою в нашій державі, але займає важливе місце у раціоні населення. Посівні площі під культурою, відповідно до схем, рекомендованих рисових сівозмін з насиченням рисом від 50 до 62%, можуть складати 33-35 тис. га, що дасть можливість вітчизняним виробникам забезпечити власні потреби України приблизно на 50% (при існуючому рівні врожайності).

Сорт рису Адмірал

Природно-кліматичні умови зони українського рисівництва - насамперед тривалість, теплозабезпеченість вегетаційного періоду, наявність рисових зрошувальних систем інженерного типу - дають можливість при дотриманні рекомендованої технології отримувати 9,0-10,0 т/га зерна або 5,5-6,0 т/га високоякісної крупи. 

Вирощування рису в Україні розпочалося з 1961 року, коли було введено в експлуатацію інженерні системи у зонах Краснознам’янської, Північно-Кримської та Інгулецької зрошувальних систем.

Приблизно цього ж часу (з 1963 р.) створено Дослідну станцію рису (нині – інститут) та розпочато селекційну роботу з культурою. За період існування наукової установи створено понад 30 сортів рису та інших культур, з яких 21 у різні роки був занесений до Держреєстру сортів рослин України. Нині в Україні районовано 14 сортів рису, з яких 10 створено вітчизняними селекціонерами (див. таблицю).

Сучасні сорти рису характеризуються високим потенціалом продуктивності (9,0-10,0 т/га) та якості зерна, відносною пластичністю до неконтрольованих факторів зовнішнього середовища, а також стійкістю до хвороб і шкідників.

 

Сорт

Оригінатор

Рік реєстрації

Україна-96

Інститут рису НААН

2001

Антей

Інститут рису НААН

2005

Пам’яті Гічкіна

Інститут рису НААН

2005

Янтарний

Інститут рису НААН

2005

Агат

Інститут рису НААН

2007

Престиж

Інститут рису НААН

2008

Преміум

Інститут рису НААН

2009

Серпневий

Інститут рису НААН

2009

Флагман

Всеросійський НДІ рису

2009

Віконт

Інститут рису НААН

2009

Вікторія

Всеросійський НДІ рису

2009

Ренар

Всеросійський НДІ рису

2009

Гарант

Всеросійський НДІ рису

2009

Онтаріо

Інститут рису НААН

2010

Нині сорти рису вітчизняної селекції, за офіційними даними, займають понад 80% посівних площ цієї культури у нашій державі і є більш пристосованими до умов регіону рисівництва, порівняно з російськими, які взагалі мають більш тривалий вегетаційний період. Зокрема, це наглядно продемонстрував 2011 рік, коли дозрівання посівів відбувалося за прохолодної погоди, що суттєво відобразилося як на врожайності, так і на якості зерна рису.

Сучасні сорти рису, створені у нашій державі, характеризуються, насамперед, різною тривалістю вегетаційного періоду. Зокрема, до групи ранньостиглих слід віднести сорти Престиж, Серпневий, Янтарний та Агат. Важливою характеристикою цих сортів рису є короткий вегетаційний період (до 115 діб), що гарантує отримання стабільної врожайності на рівні 6,0-7,0 т/га. І хоча ця група сортів поступається за продуктивністю більш пізньостиглим формам, доцільність їх вирощування полягає у необхідності забезпечити посів озимих культур у рисових чеках у оптимальні строки. Рекомендована відносна частка ранньостиглих сортів у загальній структурі посівів рису у межах окремого господарства повинна становити 25-30%.

Найбільш відомими серед середньостиглих сортів рису є Україна-96, Преміум, Віконт та Онтаріо. Тривалість їх вегетаційного періоду коливається в межах 120-128 діб. Ці сорти рису характеризуються досить високим потенціалом продуктивності (на рівні 9,0-10,0 т/га і більше) та якості зерна (вихід крупи – до 72%) порівняно з ранньостиглими, хоча у більшості випадків чутливі до умов вирощування, особливо температурного режиму в кінці вегетації.

Нині у Державному сортовипробуванні вивчаються два нових сорти рису вітчизняної селекції: ультраскоростиглий сорт Дебют (вегетаційний період близько 100 діб) та високопродуктивний (врожайність понад 10,5 т/га) середньостиглий сорт з подовженим типом зернівки Адмірал.

З 2011 року у традиційний селекційний процес почалося впровадження новітніх методів створення селекційного матеріалу. Зокрема, розпочато роботу з використання явища гетерозису у селекції рису, тобто створення вітчизняних гібридів рису, які за показниками продуктивності будуть перевищувати кращі інбредні сорти на 15-20%.

Крім того, у співпраці з Південним біотехнологічним центром в рослинництві (м. Одеса) вивчається можливість використання для створення вихідного матеріалу рису культури in vitro та ДНК-типування рослинних зразків за окремими генами (у нашому випадку – генами стійкості до пірикуляріозу). Це дасть можливість значно скоротити строки створення нових сортів і підвищити ефективність традиційної селекції.

Фахівці Інституту рису НААН докладають максимум зусиль для прискореного розмноження й впровадження у виробництво нових сортів рису. Тож аграріям радимо пам’ятати, що лише правильне використання всіх наявних сортових ресурсів – запорука отримання високого та стабільного урожаю.

 

 

Дмитро ШПАК,

канд. с.-г. наук,

зав. відділу селекції Інституту рису НААН





Схожі новини
  • Сорти рису вітчизняної селекції займають в Україні понад 80% площ
  • Таїланд поступився 30-річним лідерством на світовому ринку рису
  • Азіатські країни створять запаси рису
  • Вітчизняне рисівництво: стан галузі
  • Рисівництво: працюватимемо разом з Єгиптом

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.