28 липня за ініціативи Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» пройшов круглий стіл на тему «Розвиток м’ясного скотарства та можливості експорту яловичини», в якому взяли участь члени УКАБ, представники Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, переробники та трейдери м’яса ВРХ.
Під час заходу головними питаннями для обговорення стали стан галузі м’ясного скотарства, забезпечення якості та безпечності продукції як для внутрішнього ринку, так і при експорті, шляхи подолання стагнації галузі та відкриття для України нових ринків збуту.
Попит на живу ВРХ, м’ясо та продукти переробки присутній як з боку країн Європейського Союзу, так і з боку інших країн. Однак, невиконання Україною вимог щодо відкриття ринку ЄС для української яловичини, зокрема, відсутність моніторингу губчастоподібної енцефалопатії (ГЕ) в Україні, впливає на експорт всієї лінійки продукції від живої худоби до вже готових продуктів харчування.
«Сварог Вест Груп» є виробником м’яса ВРХ, тому зацікавлений у виході на європейський ринок м’яса і підтримує подібні ініціативи. Самозабезпеченність ЄС по м’ясу яловичини складає близько 50% від потреби. В рамках угоди ЗВТ Україна має квоту за напрямом експорту м’яса ВРХ, тому українські виробники мають потенціал росту виробництва, можуть зайняти вигідну нішу на цьому ринку та отримати додаткові переваги. Окрім того, це стимулюватиме ріст зайнятості населення на селі, зокрема, завдяки організації тваринницьких кооперативів. Фінансові ж установи теж можуть підтримати експортоорієнтовані тваринницькі проекти», - розповіла Інна Мєтєлєва, заступник голови правління «Сварог Вест Груп».
Віталій Башинський, консультант ФАО, наголосив на необхідності об’єднання учасників ринку для вирішення спільних проблем, оскільки через низький рівень фінансування можливості державної підтримки сектору на сьогодні обмежені. «Коштів в держави для проведення моніторингу губчастоподібної енцефалопатії (ГЕ) ВРХ немає, тому нам потрібно діяти спільно. Перш за все слід об’єднуватися та вирішувати цю проблему разом, адже отримання «євро номера» - це довгий процес, який може тривати роками. Якщо з 30 компаній у середньостроковій перспективі отримає дозвіл навіть одна компанія - це вже буде успіх», - прокоментував Віталій Башинський.
Підсумком круглого столу стало формування групи зацікавлених компаній, які братимуть участь у просуванні вітчизняної яловичини на ринок ЄС та затвердження плану дій з ініціації Україною процедури отримання статусу щодо ГЕ ВРХ.