11-14 серпня 2016 року у місті Сурабая, Індонезія, відбулася одна з наймасшабніших виставок Південно-Східної Азії у галузі продуктів харчування – EAST FOOD INDONESIA.
Український бізнес був представлений стендом асоціації ГС «Борошномели України», до складу якої входять 28 українських виробників борошна, круп, та інших продуктів переробки зернових. Від уряду делегацію супроводжувала радник Міністра аграрної політики та продовльства України, екс-заступник Владислава Рутицька, що опікується питаннями просування експорту. Поїздка відбулася за підтримки ФАО та ЄБРР.
На думку учасників делегації, Індонезія – перспективний ринок для експорту, адже країна зацікавлена в збільшенні імпорту продукції з доданою вартістю – а саме, борошна та круп з України. До того ж, нещодавно були зроблено й офіційні кроки в напрямку збільшення товарообігу між країнами: 3-7 серпня Президент України Петро Порошенко та члени уряду відвідали Малайзію та Індонезію, взявши участь у потужному бізнес-форумі.
Як повідомляє у своєму дописі на Facebook Владислава Рутицька, Індонезія суттєво зменшила імпорт борошна через розвиток власної промисловості за останні 5 років. Попри це, Україні вдалося збільшити свою частку в структурі імпорту Індонезії з 5% в 2011 році до 32% у 2015 – в абсолютному вимірі це приблизно 23 тис тон борошна. Експорт борошна в Індонезію за 6 місяців 2016 році року становив 9,9 тис тон на суму 1,8 млн доларів США. «Ми залишилися за ці роки одним з найбільших постачальників пшеничного борошна в цю країну. Паралельно, ми також суттєво збільшили експорт пшениці» – зазначає Рутицька.
Наразі найбільшим імпортером українського борошна є Китай – на Піднебесну припадає 24% експорту цього продукту. На другому місці – Ізраїль на Північна Корея із 11%, на третьому – Молдова (10%). Індонезія разом із Південною Кореєю ділять четверте місце: на них припадає по 8% усього експорту борошна з України.
На малюнку: індекси якості українського борошна (зліва) та основні країни-імпортери (справа).