Дорощування бичків молочних порід для виробництва яловичини на експорт – нова перспектива м’ясного бізнесу України
Шукаючи ідеї розвитку м’ясного бізнесу України та аналізуючи можливості для експортної торгівлі, експерти ФАО дійшли висновку, що кооперативне дорощування бичків молочних порід до м’ясних кондицій може бути дуже влучною інвестицією, за умови створення сучасної експортно-орієнтованої глибокої переробки яловичини.
За словами керівника М’ясного проекту ФАО/ЄБРР Андрія Ярмак, наразі українські підприємства або ліквідують, або надзвичайно дешево продають закордон бичків молочних порід – по суті, це дохід, який вони втрачають. Налагодивши відгодівлю бичків за рахунок не надто дорогих сучасних технологій (фідлоти), виробники молока могли б збільшити виручку та створити додаткові робочі місця. При цьому, не потрібно навіть нарощувати поголів’я – інвестувати необхідно лише в корми та технологію. До того ж, у разі налагодження кооперативної переробки, у виробників з’являється ще одна додаткова стаття доходів. Однак, оскільки інвестиції в забій та переробку мають бути досить значними, більш за все, що для цього доцільніше буде залучити окремного інвестора.
Сьогодні в країні є умови для створення такого бізнесу: українські корми є найдешевшими у світі, а фермери, що входять до Асоціації Виробників Молока, готові створювати фідлоти для відгодівлі молочних бичків вже зараз. При цьому, відгодівля бичків на господарствах АВМ автоматично вирішує проблему з ідентифікацією тварин – адже вони на 100% ідентифіковані. Це означає, що така продукція буде придатною для експорту закордон. Очікується, що зацікавлені в розвитку цього напрямку фермери, лише від АВМ, можуть забезпечити до 50 тис. бичків на рік, і це – лише початок.
Перспективи збуту також сприяють: великі покупці яловичини (арабський світ) знаходяться до України значно ближче, аніж до США, Бразилії та Аргентини, що є зараз основними постачальниками. ФАО та ЄБРР також шукають додаткові можливості для експортної торгівлі – вже кілька місяців в Україні працює команда кваліфікованих фахівців, що готують детальну інформацію про можливості збуту української яловичини в Південно-Східній Азії, в Китаї, в Субсахарській Африці та в Країнах Арабського світу. Протягом найближчих двох місяців в Україну приїдуть досвідчені міжнародні експерти, що будуть розробляти детальні бізнес-плани з технологічними викладками для відгодівлі молочних та м'ясних бичків та глибокої переробки яловичини.
Детальніше прочитати про технологію відгодівлі бичків молочних порід, а також про бізнес-складову такого виробництва можна, наприклад, у публікації Pennsylvania State University (англійською мовою) за посиланням //extension.psu.edu/business/ag-alternatives/livestock/beef-and-dairy-cattle/dairy-beef-production/extension_publication_file.