У 2016 році прогнозується стагнація світового виробництво м'яса – воно зросте лише на мізерні 0,2% до 319,8 мільйона тон. Не дивлячись на те, що у Сполучених Штатах, ЄС, Бразилії, Індії, Мексиці, Канаді та Росії очікується зростання виробництва, його скорочення в Китаї та в Австралії визначить загальну тенденцію до зниження. За винятком двох останніх країн, сукупне виробництво м'яса решти світу виросте на 1,4 %.
Обсяг світової торгівлі м'ясом, за прогнозами, відновиться в 2016 році, збільшившись на 4,4% до 31,1 мільйона тон. Це дозволило б відновити лінію тренду, після його падіння в 2015 році. Згідно поточних очікувань, торгівля свининою збільшиться на 10,8%, м'ясом птиці – на 4,4%, а м'ясом великої рогатої худоби – на 0,3%, в той час як обсяги торгівлі бараниною можуть скоротитися на 2,8%.
Збільшення імпорту м'яса очікується, зокрема, в Китаї, а також в Японії, Південній Африці, Чилі, Республіці Корея, Мексиці, ЄС, Іраку, Філіппінах, В'єтнамі, Об’єднаних Арабських Еміратах і Росії. На відміну від цього, зростання внутрішнього виробництва може призвести до скорочення імпорту м’яса Сполученими Штатами і Канадою; очікується, що Ангола також купуватиме менше. Зростання світового експорту м’яса, за прогнозами, очолять Бразилія і ЄС, за якими слідуватимуть Сполучені Штати і Канада, а також – Білорусь, Таїланд, Російська Федерація, Парагвай, Мексика і Україна. Тим часом, експорт з Австралії, Китаю, Туреччини, Південної Африки, Нової Зеландії, Аргентини та Індії, ймовірно, скоротиться.
Джерело: FAO Food Outlook: Biannual Report on Global Food Markets, October 2016 – p.7.
Після перебування на низькому рівні протягом перших трьох місяців 2016 року, коли він становив в середньому 146 пунктів, Індекс цін ФАО на м'ясо показав стійке зростання в період з квітня по вересень, піднявшись на 17,7 пункту, або на 12,1% – до 163,5 пункту. За період з січня по вересень, Індекс додав ще 12,6%, за підтримки сплеску цін на баранину, свинину і м'ясо птиці, які разом зросли на 18,7%. Більш помірне збільшення – на 4,3% – спостерігалось на яловичину. Обмежена пропозиція свинини в ЄС та баранини в Океанії підтримали ціни на них, а стійкий міжнародний попит, зокрема, в Азії, укріпив ціни на м'ясо птиці. У той же час, із відновленням обсягів виробництва м'яса великої рогатої худоби в США знижується потреба країни у зовнішніх поставках, що сприяє меншому зростанню міжнародних цін на яловичину порівняно із іншими категоріями м'яса.
Джерело: FAO Food Outlook: Biannual Report on Global Food Markets, October 2016 – p.7.
Использование специальной техники для сельскохозяйственных задач позволяет повысить качество и сохранность сухих
Докладніше