Аграрний тиждень. Україна
» » Анна Нестерчук: Село не бідне – зарплати в АПК від 5 тис. до 1 млн на місяць
» » Анна Нестерчук: Село не бідне – зарплати в АПК від 5 тис. до 1 млн на місяць

    Анна Нестерчук: Село не бідне – зарплати в АПК від 5 тис. до 1 млн на місяць


    Анна Нестерчук не згодна з тим, що українське село бідне. А про АПК вона говорить, як про галузь, яка може надати конкурентні зарплати. А іноді набагато більше.

    "Іноземці контролюють 2,4 млн га української землі”

    – Влада, а також багато економістів прогнозують, що в майбутньому АПК може стати фактично драйвером української економіки. З точки зору пошуку кадрів, чи бачите ви кардинальні зміни в цій сфері?

    – АПК вже є драйвером української економіки, забезпечуючи більше 10% ВВП країни (14% у 2015 році), це провідна експортна галузь країни. У розрізі пошуку кадрів зміни почалися кілька років тому, супроводжуючи серйозний підйом цієї галузі.

    Рівень заробітних плат в АПК неухильно зростає, ця тенденція триватиме найближчим часом.

    – Про які суми йдеться?

    – Зарплата в АПК від 5 тис. грн до 1 млн грн на місяць.

    – Зараз відкриваються і відкриватимуться багато нових компаній?

    – Так. Але, скоріше, це будуть невеликі підприємства, орієнтовані не стільки на рослинництво з великими земельними банками, а на тваринництво (дрібна рогата худоба), можливо, овочівництво, а також на обслуговування цієї галузі з точки зору забезпечення її посівними матеріалами, засобами захисту рослин, кормами тощо.

    – Хто ваші клієнти?

    – Як великі виробничі холдинги, наприклад, Агропросперіс, Svarog, Glencore, так і компанії, які є дистриб’юторами засобів захисту рослин, насіння, мінеральних добрив на кшталт Bayer, Адама Україна, KWS, Самміт-Агро, Укравіт.

    – Скільки компаній працює в Україні та який відсоток обробки землі?

    – Зараз в користуванні знаходиться близько 20 млн гектарів (загальна площа сільгоспугідь – близько 40 млн га), з них близько 28% обробляються агрохолдингами.

    Складно сказати, яка саме кількість агрокомпаній працює в Україні, бо невеликі юридичні підприємства можуть входити в один агрохолдинг. Або одна компанія володіє кількома активами.

    – Фермерство – новий тренд?

    – Я б не назвала фермерство новим трендом в рамках загального розвитку АПК, це дуже незначна частина цієї сфери. Справді, з’являються деякі еко-ферми, але обсяги їхньої продукції та розміри цих компаній дуже невеликі в загальній системі АПК України.

    Невеликі підприємства АПК (так само, як і невеликі підприємства будь-якої іншої галузі) рідко залучають послуги рекрутингових компаній, намагаючись забезпечити себе потрібними співробітниками самостійно. Тому, як правило, нашими замовниками є великі і середні підприємства.

    – Чи багато на ринку компаній з іноземним капіталом? Назвіть їх.

    – На сайті Латифундист недавно читала про те, що в Україні загальна площа сільгоспземель, які перебувають під контролем іноземного капіталу, становить 2,4 млн га при загальній площі сільгоспугідь в 42,7 млн га. Про це свідчать результати аналітичного звіту Land Matrix Initiative.

    Згідно зі звітом, Україна посіла друге місце серед країн з найбільшою площею сільськогосподарських земель, які контролюють іноземні інвестори.

    "У сезон фахівці можуть заробляти до $2 тис. на місяць”

    – Чим відрізняються вимоги в роботі українських та іноземних компаній? Всі чули "бородаті” історії про трактористів, які вже до обіду "під шофе”.

    – Якщо маються на увазі робітники, трактористи і комбайнери – то не відрізняються. У сезон всі хочуть мати надійну команду, тим більше, що під час посівної та жнив роботи ведуться цілодобово, без вихідних.

    А ось потужна сучасна техніка зараз у багатьох господарств, для її обслуговування потрібні висококваліфіковані фахівці, відповідно, і рівень оплати дуже гідний, що дозволяє в сезон заробляти до $ 2 тис. на місяць.

    До слова, історія про "під шофе” – це не тільки про сільських жителів, на жаль.

    – Що ви маєте на увазі?

    – Серед любителів випити не тільки сільські жителі.

    – Як впливає на кількість вакансій те, що саме вирощується?

    – В рослинництві існує поняття сівозміна, коли відбувається зміна культур, які вирощуються на одній і тій же площі. Тому кількість необхідних фахівців не залежить від культури, але залежить від обсягів.

    Якщо підприємство велике, окремо виділяється посада, наприклад, агронома по засобах захисту рослин або агронома по насінню поряд з агрономами, які керують процесом на певній території.

    Плюс, звичайно, якщо підприємство вирощує певні культури, потрібен фахівець, який знає особливості роботи саме з цукровим буряком або з олійними, наприклад.

    – Ви можете назвати АПК сферою з високими зарплатами? Або високі зарплати тільки у топ-менеджерів, вузькопрофільних фахівців?

    – Так, АПК сьогодні – це сфера високих заробітних плат. Такий рівень зарплат в Україні для топ-менеджерів, як в АПК, можуть дозволити далеко не всі галузі. Що стосується вузькопрофільних фахівців, то якщо такі потрібні, їх купують не економлячи.

    В цілому, агрокомпанії дуже конкурентні і, найголовніше, гнучкі на ринку за рівнем пропонованих заробітних плат.

    – Скільки коштує робота комбайнера? Або інших вузькопрофільних фахівців?

    – Мені складно точно сказати, скільки саме вартує робота комбайнера, бо у них досить складна система формування заробітної плати. З іншого боку, ми, як рекрутингова компанія, не займаємося підбором робітників. А кожен вузькопрофільний фахівець має свою індивідуальну вартість на ринку.

    "В АПК потрібні програмісти 1с та керівники складних IТ-проектів”

    – Чому українське село таке бідне?

    – Навпаки – воно зовсім не бідне. Особливо ті регіони, де хороші роботодавці, які, крім рівня заробітної плати, займаються активно соціальними програмами.

    Це помилка, думати, що українське село бідне.

    – Соціальними програмами? Тобто, відкривають клуби за інтересами, проводять т.зв. лікнепи на різну тематику?

    – Ні, зовсім не йдеться про клуби і лікнепи, мова про дуже серйозні справи, такі, як будівництво дитячих садків, шкіл, лікарень, доріг; це також безкоштовні освітні програми для студентів тощо. Соціальна відповідальність є невід’ємною складовою всіх великих агро-підприємств, бюджети на які складають мільйони гривень на рік.

    – Я робив інтерв’ю з директором з розвитку Work.ua Сергієм Марченком, який говорив, що "тракторист зі знанням французької мови – не анекдот”...

    – Я ніколи не чула, щоб до трактористів і комбайнерів були такі вимоги, як знання іноземної мови. Знання іноземної мови потрібне фахівцям іншого рівня, які щільно взаємодіють або з іноземними партнерами, або з топ-менеджерами-експатами, або з функціональним офісом в іншій країні.

    Наприклад, до фінансистів.

    Багато компаній раніше намагалися шукати працівників зі знанням англійської мови – головного агронома, директора виробництва, головного зоотехніка. Але реалії такі, що такі люди або хороші фахівці, або "перекладачі”. Сьогодні ситуація змінюється, нове молоде покоління вже знає англійську і напрацьовує якісний досвід по спеціалізації.

    – Наскільки гостро ринок відчуває брак кадрів в цілому?

    – Як завжди – ситуація парадоксальна. Величезна кількість кандидатів, які не можуть знайти роботу, і одночасно кадровий голод багатьох підприємств на посади від робітників/продавців до провідних менеджерів.

    – Чи є нестача в топ-менеджерах?

    – Слово "нестача” для топ-менеджерів не зовсім доречне, не вистачати може вантажників або продавців. Але вакансії час від часу відкриваються для топового рівня і знайти сильних кандидатів завжди непросто.

    – На Заході в сільське господарство активно інтегруються IT-технології. Що у нас?

    – У нас також впроваджуються передові технології, що дозволяють управляти процесами на іншому рівні.

    – Мова про заміщення машиною (комп’ютером/роботом) низькокваліфіковані робочі місця?

    – В цілому, так. Але радше не робочі місця, а людино-години.

    – Ви шукаєте ITшників для розробки софту для АПК?

    – Звичайно. ІТ-спеціальності дуже затребувані в агро, як і в будь-який інший галузі. І це дуже різнопланові вакансії.

    – Наприклад?

    – Починаючи від програмістів 1с і закінчуючи керівниками складних ІТ-проектів.

    – Про який рівень зарплат в галузі можна говорити в цілому?

    – Дуже обширне запитання, на різних рівнях – дуже різні заробітні плати. Все в першу чергу залежить від вимог для вакансії, від можливостей компанії та значущості необхідних функцій для даного підприємства.

    Звичайно, якщо місце роботи передбачається не в столиці, а в якомусь обласному центрі – це збільшує очікування по оплаті фахівця, який працює в Києві. А якщо в глибинку їхати – так тим більше. У разі релокації очікування можуть бути збільшені практично удвічі.

    – Які конкретно компетенції потрібні в першу чергу, щоб працювати в АПК?

    – Якщо узагальнювати, то поряд з вузькими специфічними знаннями я б виділила вміння вибудовувати ефективні комунікації, рівень емоційного інтелекту, загальний інтелектуальний рівень. Це те, чого ніде не вчать.

    – Тобто, мова про досвід?

    – Це не досвід, це вміння, умови виховання. Емоційний інтелект і інтелектуальний рівень не залежать від досвіду.

    – Чи є сенс говорити про перекваліфікацію жителів міст під вакансії, які зараз потрібні АПК? Або робота в АПК вимагає специфічних компетенцій, які може дати профільний навчальний заклад?

    – Якщо хтось хоче знайти роботу – він її знаходить, в АПК або в іншій галузі, в селі чи в місті. Тут необхідно розуміти, що високооплачувана робота вимагає наявності певних знань і навичок, які необхідно не тільки отримати десь в спеціалізованих навчальних закладах, а й підтвердити досвідом роботи.

    Хороший комбайнер не один рік пропрацював за своєю спеціальністю. І це стосується спеціальностей всіх рівнів.

    – Я журналіст, володію англійською, але не розумію в АПК. Які компетенції я повинен освоїти, аби ви запропонували мені роботу?

    – Запропонувати щось я можу, навряд чи ви цю пропозицію приймете (усміхається). Перше, що спадає на думку, це фахівець зі зв’язків з громадськістю, PR-менеджер або щось близьке до цього. У цьому випадку, вам необхідно буде вивчити специфіку роботи агро-компаній, краще пізнати цей ринок.

    З гіршого, за ваших стартових можливостей, напевно, це може бути позиція офіс-менеджера (за умови, що вмієте правильно вибудовувати комунікації і бути досить системними для того, аби щодня самостійно організовувати свою роботу).

    Спілкувався Ростислав Буняк.
    //fakty.ictv.ua/ua/ukraine/20161025-rekruter-anna-nesterchuk-selo-ne-bidne-zarplaty-v-apk-vid-5-tys-do-1-mln-na-misyats/





    Схожі новини
  • Які реформи необхідні агроосвіті
  • В Україні зріс попит на сезонних працівників
  • Про "покращення" зарплат і пенсій вірять, ті, хто не ходить у магазин
  • Україні бракує агрономів – дослідження
  • Близько 40% українських агрокомпаній відчувають потребу у фахівцях − експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Анна Нестерчук: Село не бідне – зарплати в АПК від 5 тис. до 1 млн на місяць


Анна Нестерчук не згодна з тим, що українське село бідне. А про АПК вона говорить, як про галузь, яка може надати конкурентні зарплати. А іноді набагато більше.

"Іноземці контролюють 2,4 млн га української землі”

– Влада, а також багато економістів прогнозують, що в майбутньому АПК може стати фактично драйвером української економіки. З точки зору пошуку кадрів, чи бачите ви кардинальні зміни в цій сфері?

– АПК вже є драйвером української економіки, забезпечуючи більше 10% ВВП країни (14% у 2015 році), це провідна експортна галузь країни. У розрізі пошуку кадрів зміни почалися кілька років тому, супроводжуючи серйозний підйом цієї галузі.

Рівень заробітних плат в АПК неухильно зростає, ця тенденція триватиме найближчим часом.

– Про які суми йдеться?

– Зарплата в АПК від 5 тис. грн до 1 млн грн на місяць.

– Зараз відкриваються і відкриватимуться багато нових компаній?

– Так. Але, скоріше, це будуть невеликі підприємства, орієнтовані не стільки на рослинництво з великими земельними банками, а на тваринництво (дрібна рогата худоба), можливо, овочівництво, а також на обслуговування цієї галузі з точки зору забезпечення її посівними матеріалами, засобами захисту рослин, кормами тощо.

– Хто ваші клієнти?

– Як великі виробничі холдинги, наприклад, Агропросперіс, Svarog, Glencore, так і компанії, які є дистриб’юторами засобів захисту рослин, насіння, мінеральних добрив на кшталт Bayer, Адама Україна, KWS, Самміт-Агро, Укравіт.

– Скільки компаній працює в Україні та який відсоток обробки землі?

– Зараз в користуванні знаходиться близько 20 млн гектарів (загальна площа сільгоспугідь – близько 40 млн га), з них близько 28% обробляються агрохолдингами.

Складно сказати, яка саме кількість агрокомпаній працює в Україні, бо невеликі юридичні підприємства можуть входити в один агрохолдинг. Або одна компанія володіє кількома активами.

– Фермерство – новий тренд?

– Я б не назвала фермерство новим трендом в рамках загального розвитку АПК, це дуже незначна частина цієї сфери. Справді, з’являються деякі еко-ферми, але обсяги їхньої продукції та розміри цих компаній дуже невеликі в загальній системі АПК України.

Невеликі підприємства АПК (так само, як і невеликі підприємства будь-якої іншої галузі) рідко залучають послуги рекрутингових компаній, намагаючись забезпечити себе потрібними співробітниками самостійно. Тому, як правило, нашими замовниками є великі і середні підприємства.

– Чи багато на ринку компаній з іноземним капіталом? Назвіть їх.

– На сайті Латифундист недавно читала про те, що в Україні загальна площа сільгоспземель, які перебувають під контролем іноземного капіталу, становить 2,4 млн га при загальній площі сільгоспугідь в 42,7 млн га. Про це свідчать результати аналітичного звіту Land Matrix Initiative.

Згідно зі звітом, Україна посіла друге місце серед країн з найбільшою площею сільськогосподарських земель, які контролюють іноземні інвестори.

"У сезон фахівці можуть заробляти до $2 тис. на місяць”

– Чим відрізняються вимоги в роботі українських та іноземних компаній? Всі чули "бородаті” історії про трактористів, які вже до обіду "під шофе”.

– Якщо маються на увазі робітники, трактористи і комбайнери – то не відрізняються. У сезон всі хочуть мати надійну команду, тим більше, що під час посівної та жнив роботи ведуться цілодобово, без вихідних.

А ось потужна сучасна техніка зараз у багатьох господарств, для її обслуговування потрібні висококваліфіковані фахівці, відповідно, і рівень оплати дуже гідний, що дозволяє в сезон заробляти до $ 2 тис. на місяць.

До слова, історія про "під шофе” – це не тільки про сільських жителів, на жаль.

– Що ви маєте на увазі?

– Серед любителів випити не тільки сільські жителі.

– Як впливає на кількість вакансій те, що саме вирощується?

– В рослинництві існує поняття сівозміна, коли відбувається зміна культур, які вирощуються на одній і тій же площі. Тому кількість необхідних фахівців не залежить від культури, але залежить від обсягів.

Якщо підприємство велике, окремо виділяється посада, наприклад, агронома по засобах захисту рослин або агронома по насінню поряд з агрономами, які керують процесом на певній території.

Плюс, звичайно, якщо підприємство вирощує певні культури, потрібен фахівець, який знає особливості роботи саме з цукровим буряком або з олійними, наприклад.

– Ви можете назвати АПК сферою з високими зарплатами? Або високі зарплати тільки у топ-менеджерів, вузькопрофільних фахівців?

– Так, АПК сьогодні – це сфера високих заробітних плат. Такий рівень зарплат в Україні для топ-менеджерів, як в АПК, можуть дозволити далеко не всі галузі. Що стосується вузькопрофільних фахівців, то якщо такі потрібні, їх купують не економлячи.

В цілому, агрокомпанії дуже конкурентні і, найголовніше, гнучкі на ринку за рівнем пропонованих заробітних плат.

– Скільки коштує робота комбайнера? Або інших вузькопрофільних фахівців?

– Мені складно точно сказати, скільки саме вартує робота комбайнера, бо у них досить складна система формування заробітної плати. З іншого боку, ми, як рекрутингова компанія, не займаємося підбором робітників. А кожен вузькопрофільний фахівець має свою індивідуальну вартість на ринку.

"В АПК потрібні програмісти 1с та керівники складних IТ-проектів”

– Чому українське село таке бідне?

– Навпаки – воно зовсім не бідне. Особливо ті регіони, де хороші роботодавці, які, крім рівня заробітної плати, займаються активно соціальними програмами.

Це помилка, думати, що українське село бідне.

– Соціальними програмами? Тобто, відкривають клуби за інтересами, проводять т.зв. лікнепи на різну тематику?

– Ні, зовсім не йдеться про клуби і лікнепи, мова про дуже серйозні справи, такі, як будівництво дитячих садків, шкіл, лікарень, доріг; це також безкоштовні освітні програми для студентів тощо. Соціальна відповідальність є невід’ємною складовою всіх великих агро-підприємств, бюджети на які складають мільйони гривень на рік.

– Я робив інтерв’ю з директором з розвитку Work.ua Сергієм Марченком, який говорив, що "тракторист зі знанням французької мови – не анекдот”...

– Я ніколи не чула, щоб до трактористів і комбайнерів були такі вимоги, як знання іноземної мови. Знання іноземної мови потрібне фахівцям іншого рівня, які щільно взаємодіють або з іноземними партнерами, або з топ-менеджерами-експатами, або з функціональним офісом в іншій країні.

Наприклад, до фінансистів.

Багато компаній раніше намагалися шукати працівників зі знанням англійської мови – головного агронома, директора виробництва, головного зоотехніка. Але реалії такі, що такі люди або хороші фахівці, або "перекладачі”. Сьогодні ситуація змінюється, нове молоде покоління вже знає англійську і напрацьовує якісний досвід по спеціалізації.

– Наскільки гостро ринок відчуває брак кадрів в цілому?

– Як завжди – ситуація парадоксальна. Величезна кількість кандидатів, які не можуть знайти роботу, і одночасно кадровий голод багатьох підприємств на посади від робітників/продавців до провідних менеджерів.

– Чи є нестача в топ-менеджерах?

– Слово "нестача” для топ-менеджерів не зовсім доречне, не вистачати може вантажників або продавців. Але вакансії час від часу відкриваються для топового рівня і знайти сильних кандидатів завжди непросто.

– На Заході в сільське господарство активно інтегруються IT-технології. Що у нас?

– У нас також впроваджуються передові технології, що дозволяють управляти процесами на іншому рівні.

– Мова про заміщення машиною (комп’ютером/роботом) низькокваліфіковані робочі місця?

– В цілому, так. Але радше не робочі місця, а людино-години.

– Ви шукаєте ITшників для розробки софту для АПК?

– Звичайно. ІТ-спеціальності дуже затребувані в агро, як і в будь-який інший галузі. І це дуже різнопланові вакансії.

– Наприклад?

– Починаючи від програмістів 1с і закінчуючи керівниками складних ІТ-проектів.

– Про який рівень зарплат в галузі можна говорити в цілому?

– Дуже обширне запитання, на різних рівнях – дуже різні заробітні плати. Все в першу чергу залежить від вимог для вакансії, від можливостей компанії та значущості необхідних функцій для даного підприємства.

Звичайно, якщо місце роботи передбачається не в столиці, а в якомусь обласному центрі – це збільшує очікування по оплаті фахівця, який працює в Києві. А якщо в глибинку їхати – так тим більше. У разі релокації очікування можуть бути збільшені практично удвічі.

– Які конкретно компетенції потрібні в першу чергу, щоб працювати в АПК?

– Якщо узагальнювати, то поряд з вузькими специфічними знаннями я б виділила вміння вибудовувати ефективні комунікації, рівень емоційного інтелекту, загальний інтелектуальний рівень. Це те, чого ніде не вчать.

– Тобто, мова про досвід?

– Це не досвід, це вміння, умови виховання. Емоційний інтелект і інтелектуальний рівень не залежать від досвіду.

– Чи є сенс говорити про перекваліфікацію жителів міст під вакансії, які зараз потрібні АПК? Або робота в АПК вимагає специфічних компетенцій, які може дати профільний навчальний заклад?

– Якщо хтось хоче знайти роботу – він її знаходить, в АПК або в іншій галузі, в селі чи в місті. Тут необхідно розуміти, що високооплачувана робота вимагає наявності певних знань і навичок, які необхідно не тільки отримати десь в спеціалізованих навчальних закладах, а й підтвердити досвідом роботи.

Хороший комбайнер не один рік пропрацював за своєю спеціальністю. І це стосується спеціальностей всіх рівнів.

– Я журналіст, володію англійською, але не розумію в АПК. Які компетенції я повинен освоїти, аби ви запропонували мені роботу?

– Запропонувати щось я можу, навряд чи ви цю пропозицію приймете (усміхається). Перше, що спадає на думку, це фахівець зі зв’язків з громадськістю, PR-менеджер або щось близьке до цього. У цьому випадку, вам необхідно буде вивчити специфіку роботи агро-компаній, краще пізнати цей ринок.

З гіршого, за ваших стартових можливостей, напевно, це може бути позиція офіс-менеджера (за умови, що вмієте правильно вибудовувати комунікації і бути досить системними для того, аби щодня самостійно організовувати свою роботу).

Спілкувався Ростислав Буняк.
//fakty.ictv.ua/ua/ukraine/20161025-rekruter-anna-nesterchuk-selo-ne-bidne-zarplaty-v-apk-vid-5-tys-do-1-mln-na-misyats/





Схожі новини
  • Які реформи необхідні агроосвіті
  • В Україні зріс попит на сезонних працівників
  • Про "покращення" зарплат і пенсій вірять, ті, хто не ходить у магазин
  • Україні бракує агрономів – дослідження
  • Близько 40% українських агрокомпаній відчувають потребу у фахівцях − експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.