За останні 10 років країни Європейського Союзу збільшили імпорт гречки в 2,3 рази ― з 39 тис. тонн до 91 тис. тонн, натомість виробництво зросло лише на 8% ― з 226 тис. тонн до 250 тис. тонн.
Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).
Найбільшими виробниками гречки в Європі є Франція та Польща, які сумарно забезпечують 80% виробництва. В той же час, найбільшими імпортерами цієї культури серед європейських країн є Литва, Іспанія, Італія, Франція та Польща.
«Дана ситуація свідчить про суттєве зростання попиту на гречку і неможливість задовольнити його за рахунок власного виробництва, що робить європейський ринок досить привабливим для українських виробників, які наразі орієнтовані виключно на нестабільний внутрішній ринок», ― зазначають в УКАБ.
Крім того, у ЄС гречка використовується для виробництва широкого кола продуктів, таких як пластівці, макаронні вироби, продукти здорового харчування та ін., у той час, як в Україні вона практично повністю споживається у вигляді круп.