За даними митної статистики, за січень 2016 року до України було імпортовано 9 тис. т м’яса, що на 64 % перевищує аналогічні показники попереднього року, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
Найбільшу частку в структурі імпорту м’яса займає м’ясо птиці та її субпродукти. У січні 2016 року імпорт даної продукції зріс на 76% порівняно з січнем попереднього року і склав 8,7 тис. т. Для порівняння, у 2015 році середньомісячний обсяг імпорту м’яса птиці та її субпродуктів був на рівні 5,1 тис. т. Основним постачальником курятини на український ринок була Польща, на яку припадає близько половини обсягу поставок. На другому місці знаходиться Німеччина з часткою 28% в структурі імпорту.
Імпорт свинини в січні цього року склав 0,3 тис. т. Найбільшими постачальниками була Польща, Німеччина та Нідерланди. Прогнозується подальше зростання обсягів поставок свинини та яловичини.
«Після підписання Угоди про асоціацію інтерес до українського ринку з боку Європейського Союзу зріс. Крім цього, багато країн заздалегідь підготувалися і вирішили питання з сертифікацією продукції, в той час як Україна наразі має право експортувати до ЄС тільки м’ясо птиці. Отже, в той час як ЄС буде сповна користуватися перевагами Угоди (зниженими митами та наданими квотами) і експортувати продукти доданої вартості, для України більшість квот по м’ясу (яловичина, свинина, баранина) залишаються недоступними, а найбільшими статтями нашого експорту і надалі будуть сировина та ресурси», - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.