Упродовж 11 місяців 2016-го українці спожили на 3,7% більше свинини ніж торік. Про це повідомляє Аналітичний відділ Асоціації "Свинарі України" з посиланням на оновлені баланси попиту і пропозиції м’яса та м’ясопродуктів Економічного дискусійного клубу.
Так, за оцінками аналітиків, в Україні станом на 1-ше грудня споживання свинини та продуктів з неї склало 738 тис. т (тобто, на 26 тис. т більше ніж рік тому). Проте, якщо у листопаді попереднього року споживання такої продукції склало 88 тис. т, то цьогоріч за останній місяць осені з’їли дещо менше — 73 тис. т. З іншого боку, такий рівень споживання вищий за середньомісячний у 2015-му і в 2016-му.
За словами аналітика Асоціації свинарів України Олександри Бондарської, послаблення купівельної активності споживачів пояснюється кількома факторами: "Власне, чому споживча активність знизилася? По-перше, початок опалювального сезону суттєво «реструктуризував» витрати населення, по-друге, — посилилися девальваційні та інфляційні очікування. Крім того, оцінки особистого матеріального становища та очікування його зміни погіршилися. У цьому ми згодні з агенцією GfK, яка щомісячно моніторить індекс споживчих настроїв населення".
Загалом експерти очікують, що ємність внутрішнього ринку свинини та м’ясопродуктів з неї має збільшитися на 3,5% і сягнути 802 тис. т. Відповідно, кількість спожитого м'яса свиней та похідної продукції у розрахунку на одну людину буде на 0,7 кг більшою ніж торік та очікується на рівні 18,8 кг. При цьому, за оцінками аналітики ЕДК свинина — єдиний вид м’яса, збільшення споживання якого прогнозують у 2016-му. Хоча експерти FAO не так категоричні у своїх оцінках, які передбачають зростання фонду споживання усіх видів м’яса. Проте, саме свинини — найбільше: +2,5% до торішнього показника.