Виробництво
Світове виробництво м’яса зростало вподовж останніх 20 років у середньому на 2,1% на рік, перевищивши, згідно даних OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025, обсяги в 310 млн. тонн у 2015 році. Найбільшими темпами зростало виробництво м’яса птиці – на 3,6% в рік. Якщо у 1995 р. частка птиці у виробництві була на рівні 27%, то в 2015 р. вона сягнула 36%. Найповільніше зростало виробництво яловичини (включаючи м’ясо буйволів) – у середньому на 1% в рік протягом 1995-2015. Однак частки яловичини, як і свинини, скорочувались і становили у 2015 р. 22% і 38% відповідно. Цікаво, що весь цей час найбільше в світі вироблялось саме свинини, але зараз м’ясо птиці майже наздогнало її і, очевидно, стане номером 1 вже найближчими роками.
Найбільшими виробниками яловичини в світі є США (15% світового виробництва у 2015 р.), Бразилія (14%), ЄС (12%) і Китай (10%). Інші країни йдуть з великим відривом від цієї четвірки, яка забезпечує близько половини світового виробництва. Україна не є помітним виробником цього м‘яса у світових масштабах, її частка становить менше 1%.
Лідером у виробництві свинини у світі є Китай з часткою 47%. Далі йдуть ЄС (20%) і США (9%). Україна далеко позаду – 0,7%.
Найбільшими виробниками м’яса птиці є США (18%), Китай (16%), ЕС (12%) і Бразилія (12%). Разом вони забезпечують майже 60% відсотків світового виробництва. Частка України – всього 1,1%.
Примітка: дані наведено у забійній вазі
Джерело: OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025
Споживання
У обсягах споживання м’яса лідери ті ж самі, що і у виробництві. Загалом, це заможні країни або країни з великою кількістю населення. До перелічених країн варто додати В’єтнам як четверту за обсягами споживання свинини країну після Китаю, ЄС та США, і Російську Федерацію, яка входить в п’ятірку найбільших споживачів свинини і м’яса птиці.
Україна не є великим споживачем м'яса, оскільки не може вважатися ані заможною країною, ані країною з великим населенням. Якщо ж виключити вплив населення з порівняння, тобто взяти розрахунок споживання на душу населення, то картина стає більш показовою.
В такому зрізі з’являються вже інші лідери (див. діаграму нижче), і місце України відображає реальний інтерес українців до того чи іншого виду м’яса. Так, по споживанню яловичини Україна дійсно далеко позаду і навіть нижче середньосвітового значення, але по свинині і м’ясу птиці ситуація вже краща. По споживанню м’яса птиці на душу населення Україна навіть випереджає ЄС (23,3 кг проти 22,7 кг), хоча і не потрапляє до світової Топ-10.
Использование специальной техники для сельскохозяйственных задач позволяет повысить качество и сохранность сухих
Докладніше