Аграрний тиждень. Україна
» » Виробницто яловичини програє світову конкуренцію
» » Виробницто яловичини програє світову конкуренцію

    Виробницто яловичини програє світову конкуренцію


    Виробництво
    Світове виробництво м’яса зростало вподовж останніх 20 років у середньому на 2,1% на рік, перевищивши, згідно даних OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025, обсяги в 310 млн. тонн у 2015 році. Найбільшими темпами зростало виробництво м’яса птиці – на 3,6% в рік. Якщо у 1995 р. частка птиці у виробництві була на рівні 27%, то в 2015 р. вона сягнула 36%. Найповільніше зростало виробництво яловичини (включаючи м’ясо буйволів) – у середньому на 1% в рік протягом 1995-2015. Однак частки яловичини, як і свинини, скорочувались і становили у 2015 р. 22% і 38% відповідно. Цікаво, що весь цей час найбільше в світі вироблялось саме свинини, але зараз м’ясо птиці майже наздогнало її і, очевидно, стане номером 1 вже найближчими роками.

    Найбільшими виробниками яловичини в світі є США (15% світового виробництва у 2015 р.), Бразилія (14%), ЄС (12%) і Китай (10%). Інші країни йдуть з великим відривом від цієї четвірки, яка забезпечує близько половини світового виробництва. Україна не є помітним виробником цього м‘яса у світових масштабах, її частка становить менше 1%.

    Лідером у виробництві свинини у світі є Китай з часткою 47%. Далі йдуть ЄС (20%) і США (9%). Україна далеко позаду – 0,7%.

    Найбільшими виробниками м’яса птиці є США (18%), Китай (16%), ЕС (12%) і Бразилія (12%). Разом вони забезпечують майже 60% відсотків світового виробництва. Частка України – всього 1,1%.

    Примітка: дані наведено у забійній вазі
    Джерело: OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025

    Споживання

    У обсягах споживання м’яса лідери ті ж самі, що і у виробництві. Загалом, це заможні країни або країни з великою кількістю населення. До перелічених країн варто додати В’єтнам як четверту за обсягами споживання свинини країну після Китаю, ЄС та США, і Російську Федерацію, яка входить в п’ятірку найбільших споживачів свинини і м’яса птиці.

    Україна не є великим споживачем м'яса, оскільки не може вважатися ані заможною країною, ані країною з великим населенням. Якщо ж виключити вплив населення з порівняння, тобто взяти розрахунок споживання на душу населення, то картина стає більш показовою.

    В такому зрізі з’являються вже інші лідери (див. діаграму нижче), і місце України відображає реальний інтерес українців до того чи іншого виду м’яса. Так, по споживанню яловичини Україна дійсно далеко позаду і навіть нижче середньосвітового значення, але по свинині і м’ясу птиці ситуація вже краща. По споживанню м’яса птиці на душу населення Україна навіть випереджає ЄС (23,3 кг проти 22,7 кг), хоча і не потрапляє до світової Топ-10.

    Споживання м’яса на душу населення, кг на рік
     
     

    аналітик ФАО, експерт сільськогосподарських ринків Андрій Панкратов





    Схожі новини
  • Україна: споживання свинини відновилося
  • Світове виробництво молока зросло
  • Експорт м’яса птиці в минулому році зріс на 80%
  • Україна експортувала м’яса та м’ясної продукції на 316 мільйонів доларів
  • Україна залишається без яловичини - експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Виробницто яловичини програє світову конкуренцію


Виробництво
Світове виробництво м’яса зростало вподовж останніх 20 років у середньому на 2,1% на рік, перевищивши, згідно даних OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025, обсяги в 310 млн. тонн у 2015 році. Найбільшими темпами зростало виробництво м’яса птиці – на 3,6% в рік. Якщо у 1995 р. частка птиці у виробництві була на рівні 27%, то в 2015 р. вона сягнула 36%. Найповільніше зростало виробництво яловичини (включаючи м’ясо буйволів) – у середньому на 1% в рік протягом 1995-2015. Однак частки яловичини, як і свинини, скорочувались і становили у 2015 р. 22% і 38% відповідно. Цікаво, що весь цей час найбільше в світі вироблялось саме свинини, але зараз м’ясо птиці майже наздогнало її і, очевидно, стане номером 1 вже найближчими роками.

Найбільшими виробниками яловичини в світі є США (15% світового виробництва у 2015 р.), Бразилія (14%), ЄС (12%) і Китай (10%). Інші країни йдуть з великим відривом від цієї четвірки, яка забезпечує близько половини світового виробництва. Україна не є помітним виробником цього м‘яса у світових масштабах, її частка становить менше 1%.

Лідером у виробництві свинини у світі є Китай з часткою 47%. Далі йдуть ЄС (20%) і США (9%). Україна далеко позаду – 0,7%.

Найбільшими виробниками м’яса птиці є США (18%), Китай (16%), ЕС (12%) і Бразилія (12%). Разом вони забезпечують майже 60% відсотків світового виробництва. Частка України – всього 1,1%.

Примітка: дані наведено у забійній вазі
Джерело: OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025

Споживання

У обсягах споживання м’яса лідери ті ж самі, що і у виробництві. Загалом, це заможні країни або країни з великою кількістю населення. До перелічених країн варто додати В’єтнам як четверту за обсягами споживання свинини країну після Китаю, ЄС та США, і Російську Федерацію, яка входить в п’ятірку найбільших споживачів свинини і м’яса птиці.

Україна не є великим споживачем м'яса, оскільки не може вважатися ані заможною країною, ані країною з великим населенням. Якщо ж виключити вплив населення з порівняння, тобто взяти розрахунок споживання на душу населення, то картина стає більш показовою.

В такому зрізі з’являються вже інші лідери (див. діаграму нижче), і місце України відображає реальний інтерес українців до того чи іншого виду м’яса. Так, по споживанню яловичини Україна дійсно далеко позаду і навіть нижче середньосвітового значення, але по свинині і м’ясу птиці ситуація вже краща. По споживанню м’яса птиці на душу населення Україна навіть випереджає ЄС (23,3 кг проти 22,7 кг), хоча і не потрапляє до світової Топ-10.

Споживання м’яса на душу населення, кг на рік
 
 

аналітик ФАО, експерт сільськогосподарських ринків Андрій Панкратов





Схожі новини
  • Україна: споживання свинини відновилося
  • Світове виробництво молока зросло
  • Експорт м’яса птиці в минулому році зріс на 80%
  • Україна експортувала м’яса та м’ясної продукції на 316 мільйонів доларів
  • Україна залишається без яловичини - експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.