Аграрний експерт Юрій Безухий повідомляє, що вирощування на продаж цибулі і кропу є доволі вигідною нішею аграрного бізнесу. 1 м² цибулі може принести 1 тис. грн доходу, пише Gazeta.ua.
«Вирощування овочів та зелені в теплицях — один із найперспективніших бізнесів. Але потребує великих капіталовкладень. Квадратний метр сучасної теплиці коштує $10 тис. Більшості українців ніде взяти гроші. Банки не дають кредити на такий бізнес. А от цибулю і кріп можна вирощувати на відкритому грунті. 1 м² цибулі приносить 1 тис. грн доходу. Таких виробників в Україні чимало», — каже Юрій Безухий.
А от вирощування салату обійдеться значно дорожче. Через це минулого року в Одеській області закрилося 30 фермерських господарств, які займалися його вирощування. Як виявилося, привезти салат з Іспанії дешевше, ніж виростити його в Україні.
«Цьогоріч у держбюджеті передбачені дотації на вирощування капусти, шпинату й інших культур. Але фермери не поспішають засівати поля. Навчені гірким досвідом отримання дотацій. Той самий шпинат — ризикова культура. На полі його не посієш, як пшеницю чи жито. Бо за тиждень стане старий. Такий ніхто не їстиме. Розпродати весь урожай одразу неможливо», — розповів експерт.
До слова, зелень краще вирощувати біля великих міст, адже там є можливість швидше реалізувати продукцію у ресторани та магазини.