Аграрний тиждень. Україна
» » Слідами гречаної крупи
» » Слідами гречаної крупи

    Слідами гречаної крупи


    Ціни на вівсянку підскочили, хоча для того не було жодних передумов. М'ясо дорожчати не повинне

    Після всіх перипетій із вартістю гречки та вівсянки українці почали масово скуповувати й інші крупи. А заодно готуватись до передсвяткового подорожчання м'яса та... солодощів. За чутками, найближчим часом саме ці продукти теж мають вирости в ціні. Міф це чи правда, дізнавався "Урядовий кур'єр".

    Рівноцінний замінник

    На тлі ажіотажу, що піднявся навколо зростання цін і дефіциту гречки, зміни вартості вівсянки лишились непоміченими. Так, наприкінці лютого вівсяні пластівці можна було придбати за ціною 5 грн за кіло, потім їх вартість зросла до 9 грн. На думку експертів, така ситуація пов'язана із зниженням урожаю вівса у минулому році.

    - Проведемо невеличке порівняння. У 2009 році урожай вівса в Україні становив 731 тис. тонн, а вже у 2010-му ця цифра зменшилась до 458 тис. тонн, - констатує генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа. - Якщо подивитися у відсотках, це лише 63% від рівня 2009 року. По вівсу у нас тенденція схожа з тією, яка склалась із гречкою, - поступове зниження виробництва. На жаль, сільгоспвиробники в основному увагу приділяють прибутковим культурам, тож не дуже рентабельні культури випадають з кола їхніх інтересів. І така тенденція триває не один рік.

    Погоджується з колегою й аналітик компанії "Украгроконсалтинг" Ольга Мозкова.

    - Спочатку з продажу зникла гречка і люди її заміняли іншою крупою, в тому числі й вівсянкою, - зазначає фахівець. -За останній час збоїв з поставками вівсяних круп не було. Але під загальний ажіотаж починає зникати і вівсянка. Природно, що ціна на "зникаючий" продукт трохи виросла. Хоча маю сказати, що дійсно вівсянки менше, але ж такого високого рівня споживання ніхто не очікував. Разом з тим крупи вистачає. Адже на ринку ще є імпортний продукт.

    На думку Володимира Лапи, ціни на вівсянку здебільшого залежать від її запасів.

    - За даними Держкомстату, про наявність зерна на підприємствах, які займаються переробкою і зберіганням, на 1 березня 2010 року запаси вівса були 33 тис. тонн, а на 1 березня 2011 року - 5,2 тис. тонн, - говорить Володимир Лапа. - Тобто, ми бачимо зниження майже у 6 разів. Такий порівняно низький показник запасів і впливає на ціни. Ми можемо говорити про те, що запаси вівса у нас не достатні. Очевидно, є ще запаси у сільгоспвиробників, але вони не поспішають їх реалізовувати, до того ж значна частина врожаю іде на кормові потреби.

    Виробництво вівсяної крупи, за даними "Украгроконсалтингу" в порівнянні з минулим роком скоротилось удвічі. Так, за два місяці 2011 року вироблено круп в гранулах 24 тис. тонн, а за ці ж два місяці 2010-го - 33 тис. тонн.

    Пшоняні перипетії

    Щодо чуток навколо зростання вартості пшона Ольга Мозкова заспокоює споживачів.

    - Упродовж двох місяців цього року вироблено 2,8 тис. тонн пшона, за цей же період у 2010 році - 3,3 тис. тонн, -переконує експерт. - За минулий рік пшоняних круп вироблено 17,1 тис. тонн, а в 2009-му - 16,5 тис. тонн. Пшоно є в запасах, тому ніяких цінових стрибків не повинно бути. А взагалі я вважаю, що всі ці запаси, які зараз багато хто з споживачів робить, скоро опиняться біля сміттєвих баків. Адже крупи - це товар нетривалого зберігання, в них заводяться різні жучки.

    Що вівсянки в Україні вдосталь, переконаний і міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Днями він заявив, що підвищення цін на вівсяну крупу у роздрібній мережі спровоковане ажіотажем, зазначивши при цьому, що частка споживання населенням вівсяної крупи майже втричі нижча, ніж гречаної. Вівса в Україні, за словами профільного міністра, виробляється набагато більше, ніж його потрібно. Якщо йдеться про продовольче спрямування, "українцям потрібно лише 80 тис. тонн, а ми виробили 600 тис тонн вівса".

    Наше невеличке дослідження п'яти столичних магазинів показало, що вівсянка і пшоно з прилавків нікуди не зникали. Так, вартість кілограма пшона шліфованого коливається в межах 11 грн, а вівсяних пластівців вагових - 11,74 грн за кіло. За вівсяні пластівці (780 грамів) в коробці доведеться заплатити 13,94 грн.

    М'ясний вибір

    Приємною новиною є те, що найближчим часом українцям не загрожує нестача м'яса. Адже на базарах та в магазинах цього продукту вдосталь. І ціни на нього поки що цілком прийнятні. Так, за кілограм домашньої свинини торговці просять від 40-45 грн за м'якоть із задньої частини, ребро коштує трохи дешевше - 35-40 грн. Сало віддають за ціною 15-20 грн за кіло. А от із м'ясною "проростю" обійдеться дорожче - в 30-50 грн. Вартість кілограма м'якоті яловичини коштує 55-60 грн. Курка, вирощена в домашніх умовах, - це 35 грн за кіло, фабрична - 19 грн.

    Ціни на м'ясо залежать від кількох факторів - розташування базару й часу купівлі м'яса. Вища вартість на базарах, які розташовані в центрі столиці. Нижча - на тих, що знаходяться в спальних районах і недалеко від залізниці, оскільки селяни можуть привезти і продати свій крам без посередників. А якщо купувати м'ясо в неділю ввечері, коштуватиме воно дешевше, адже в понеділок більшість базарів не працює.

    Проте деякі споживачі вже почали хвилюватись і чекати суттєвого дорожчання м'яса перед Пасхою. Мовляв, перед святом ціни завжди підвищуються.

    - Хоч загалом ринок насичений, я б не виключав якихось локальних підвищень цін, - роз'яснює ситуацію Володимир Лапа. - Якщо говорити про свинину, проблема не в тому, щоб підвищувати її вартість, а в тому, щоб збувати за тими цінами, які є. Тому все одно ціни на живу вагу серед виробників залишаться незмінні, якщо і буде підвищення, то несуттєве. Можливо, роздрібний ринок перед Пасхою якось і відреагує, але це буде лише короткотерміново. Зазначу одне: тенденції до підвищення цін найближчим часом не буде.

    Насамкінець хочеться заспокоїти тих, хто може обійтись і без м'яса, і без вівсянки, але не уявляє свого життя без шоколаду. Цей продукт не повинен зникнути з продажу. І всі ці чутки - це лише страшилки для любителів солодощів, на яких деякі виробники хочуть заробити грошенят.

    Урядовий Кур'єр





    Схожі новини
  • Крупи подешевшали на 13%.
  • М.Безуглий: цього року ціна на гречку зростати не буде
  • Аграрний фонд готовий здійснювати регулювання на ринку круп
  • Гречка, борошно, бензин... - тепер вівсянка. На черзі - сіль, мило і сірники?
  • Гречка, борошно, бензин... - тепер вівсянка. На черзі - сіль, мило і сірники?

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фотозвіти
Новини техніки
Рослинництво
Тваринництво
Відео

Слідами гречаної крупи


Ціни на вівсянку підскочили, хоча для того не було жодних передумов. М'ясо дорожчати не повинне

Після всіх перипетій із вартістю гречки та вівсянки українці почали масово скуповувати й інші крупи. А заодно готуватись до передсвяткового подорожчання м'яса та... солодощів. За чутками, найближчим часом саме ці продукти теж мають вирости в ціні. Міф це чи правда, дізнавався "Урядовий кур'єр".

Рівноцінний замінник

На тлі ажіотажу, що піднявся навколо зростання цін і дефіциту гречки, зміни вартості вівсянки лишились непоміченими. Так, наприкінці лютого вівсяні пластівці можна було придбати за ціною 5 грн за кіло, потім їх вартість зросла до 9 грн. На думку експертів, така ситуація пов'язана із зниженням урожаю вівса у минулому році.

- Проведемо невеличке порівняння. У 2009 році урожай вівса в Україні становив 731 тис. тонн, а вже у 2010-му ця цифра зменшилась до 458 тис. тонн, - констатує генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа. - Якщо подивитися у відсотках, це лише 63% від рівня 2009 року. По вівсу у нас тенденція схожа з тією, яка склалась із гречкою, - поступове зниження виробництва. На жаль, сільгоспвиробники в основному увагу приділяють прибутковим культурам, тож не дуже рентабельні культури випадають з кола їхніх інтересів. І така тенденція триває не один рік.

Погоджується з колегою й аналітик компанії "Украгроконсалтинг" Ольга Мозкова.

- Спочатку з продажу зникла гречка і люди її заміняли іншою крупою, в тому числі й вівсянкою, - зазначає фахівець. -За останній час збоїв з поставками вівсяних круп не було. Але під загальний ажіотаж починає зникати і вівсянка. Природно, що ціна на "зникаючий" продукт трохи виросла. Хоча маю сказати, що дійсно вівсянки менше, але ж такого високого рівня споживання ніхто не очікував. Разом з тим крупи вистачає. Адже на ринку ще є імпортний продукт.

На думку Володимира Лапи, ціни на вівсянку здебільшого залежать від її запасів.

- За даними Держкомстату, про наявність зерна на підприємствах, які займаються переробкою і зберіганням, на 1 березня 2010 року запаси вівса були 33 тис. тонн, а на 1 березня 2011 року - 5,2 тис. тонн, - говорить Володимир Лапа. - Тобто, ми бачимо зниження майже у 6 разів. Такий порівняно низький показник запасів і впливає на ціни. Ми можемо говорити про те, що запаси вівса у нас не достатні. Очевидно, є ще запаси у сільгоспвиробників, але вони не поспішають їх реалізовувати, до того ж значна частина врожаю іде на кормові потреби.

Виробництво вівсяної крупи, за даними "Украгроконсалтингу" в порівнянні з минулим роком скоротилось удвічі. Так, за два місяці 2011 року вироблено круп в гранулах 24 тис. тонн, а за ці ж два місяці 2010-го - 33 тис. тонн.

Пшоняні перипетії

Щодо чуток навколо зростання вартості пшона Ольга Мозкова заспокоює споживачів.

- Упродовж двох місяців цього року вироблено 2,8 тис. тонн пшона, за цей же період у 2010 році - 3,3 тис. тонн, -переконує експерт. - За минулий рік пшоняних круп вироблено 17,1 тис. тонн, а в 2009-му - 16,5 тис. тонн. Пшоно є в запасах, тому ніяких цінових стрибків не повинно бути. А взагалі я вважаю, що всі ці запаси, які зараз багато хто з споживачів робить, скоро опиняться біля сміттєвих баків. Адже крупи - це товар нетривалого зберігання, в них заводяться різні жучки.

Що вівсянки в Україні вдосталь, переконаний і міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Днями він заявив, що підвищення цін на вівсяну крупу у роздрібній мережі спровоковане ажіотажем, зазначивши при цьому, що частка споживання населенням вівсяної крупи майже втричі нижча, ніж гречаної. Вівса в Україні, за словами профільного міністра, виробляється набагато більше, ніж його потрібно. Якщо йдеться про продовольче спрямування, "українцям потрібно лише 80 тис. тонн, а ми виробили 600 тис тонн вівса".

Наше невеличке дослідження п'яти столичних магазинів показало, що вівсянка і пшоно з прилавків нікуди не зникали. Так, вартість кілограма пшона шліфованого коливається в межах 11 грн, а вівсяних пластівців вагових - 11,74 грн за кіло. За вівсяні пластівці (780 грамів) в коробці доведеться заплатити 13,94 грн.

М'ясний вибір

Приємною новиною є те, що найближчим часом українцям не загрожує нестача м'яса. Адже на базарах та в магазинах цього продукту вдосталь. І ціни на нього поки що цілком прийнятні. Так, за кілограм домашньої свинини торговці просять від 40-45 грн за м'якоть із задньої частини, ребро коштує трохи дешевше - 35-40 грн. Сало віддають за ціною 15-20 грн за кіло. А от із м'ясною "проростю" обійдеться дорожче - в 30-50 грн. Вартість кілограма м'якоті яловичини коштує 55-60 грн. Курка, вирощена в домашніх умовах, - це 35 грн за кіло, фабрична - 19 грн.

Ціни на м'ясо залежать від кількох факторів - розташування базару й часу купівлі м'яса. Вища вартість на базарах, які розташовані в центрі столиці. Нижча - на тих, що знаходяться в спальних районах і недалеко від залізниці, оскільки селяни можуть привезти і продати свій крам без посередників. А якщо купувати м'ясо в неділю ввечері, коштуватиме воно дешевше, адже в понеділок більшість базарів не працює.

Проте деякі споживачі вже почали хвилюватись і чекати суттєвого дорожчання м'яса перед Пасхою. Мовляв, перед святом ціни завжди підвищуються.

- Хоч загалом ринок насичений, я б не виключав якихось локальних підвищень цін, - роз'яснює ситуацію Володимир Лапа. - Якщо говорити про свинину, проблема не в тому, щоб підвищувати її вартість, а в тому, щоб збувати за тими цінами, які є. Тому все одно ціни на живу вагу серед виробників залишаться незмінні, якщо і буде підвищення, то несуттєве. Можливо, роздрібний ринок перед Пасхою якось і відреагує, але це буде лише короткотерміново. Зазначу одне: тенденції до підвищення цін найближчим часом не буде.

Насамкінець хочеться заспокоїти тих, хто може обійтись і без м'яса, і без вівсянки, але не уявляє свого життя без шоколаду. Цей продукт не повинен зникнути з продажу. І всі ці чутки - це лише страшилки для любителів солодощів, на яких деякі виробники хочуть заробити грошенят.

Урядовий Кур'єр





Схожі новини
  • Крупи подешевшали на 13%.
  • М.Безуглий: цього року ціна на гречку зростати не буде
  • Аграрний фонд готовий здійснювати регулювання на ринку круп
  • Гречка, борошно, бензин... - тепер вівсянка. На черзі - сіль, мило і сірники?
  • Гречка, борошно, бензин... - тепер вівсянка. На черзі - сіль, мило і сірники?

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.