Як повідомив у пості на своїй сторінці у Facebook економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак, в України за останній сезон з’явився новий привід святкувати перемогу – а саме, успіхи цукрової галузі.
«В якому ще сегменті є прорив України практично з нічого до трійки лідерів експорту в світі всього за один сезон?!
Де ще, за один сезон, експорт збільшується майже в сім разів всього за один сезон і встановлюється історичний рекорд?!
Буквально за один сезон ця галузь стає важливішою для економіки країни, ніж, наприклад, молочна, з точки зору експортної виручки. До речі, за неповний сезон, цукрова галузь принесла до бюджету України 350 млн. доларів валютних надходжень!
Отже, трошки про справжню "перемогу" в одному з сегментів агробізнесу, який протягом багатьох років був в стані постійної стагнації. Йдеться про цукрову галузь України.
Так, сезон ще не завершено. Так, нас, можливо, в рейтингу обійде кілька країн, тому що експортні можливості майже вичерпані, але якщо брати цифри по березень включно, то Україна дійсно збільшила експорт в 6,6 разів! Так, ми ввійшли в трійку експортерів переважно бурякового цукру, а в загальному рейтингу попереду нас ще близько семи країн, що виробляють та експортують, переважно, тростинний цукор. Тим не менше, це дуже крутий прорив.
І як же приємно бачити географію експорту, де є практично всі регіони світу!
Це прямий наслідок кропіткої багаторічної роботи, яка почала, врешті, давати результат. І, не в останню чергу, завдяки активній роботі багатьох організацій з просування експорту. Отже, більше експорту – більше можливостей по переробці та вирощуванню.
Років п'ять тому я, спільно з колегами з всесвітньо відомої консалтингової компанії LMC, робити дослідження ринку цукру України. Воно чітко показало наші слабкі сторони, що лишаються і зараз. Якщо ці моменти поліпшити, то Україна дійсно буде мати непогані перспективи на світовому ринку цукру.
Тепер трошки менш солодкого. Про проблеми з експортом цукру. Так! Не зважаючи на те, що ми все успішно розпродали, треба розуміти, що в цьому є ще одна велика проблема! Називається вона – «вміння продавати».
Якщо аналізувати експортні ціни наших цукрових контрактів, то вони чи не найнижчі в світі! Це і плюс, і мінус одночасно. Плюс в тому, що ми конкурентні, а мінус в тому, що ми, поки що, не готові отримувати вищу ціну, додавати цінності товару і т.п. Звичайно, не все відразу, але наведу маленький приклад.
Мене практично розривають вже покупці з Сінгапуру. Вони хочуть український цукор! А ми не можемо нічого запропонувати, бо:
а) все вже типу продали – вільних обсягів немає;
б) продаємо тільки навалом, не фасуючи (хоча вони готові брати і по 50 кг мішки);
в) ніхто навіть не хочу запропонувати контракт з нового сезону, типу «обійдемося і без зайвих покупців».
Звичайно, це досить ризикований підхід, бо ринок – це мінлива штука. І якщо ти лише в сегменті commodity, де єдиним аргументом є ціна, можна непогано так погоріти.
Є над чим працювати, але з перемогою-таки!»
Оригінальний пост