Аграрний тиждень. Україна
» » Що впливає на урожайність і олійність рижію
» » Що впливає на урожайність і олійність рижію

    Що впливає на урожайність і олійність рижію


    Посів рижію перед збиранням урожаюНове дослідження вчених з університету Канзасу повинне було визначити, як ростимуть три види рижію у напівзасушливих районах Великих Рівнин. Кінцева мета — знайти такі види рижію, які будуть найбільш продуктивними у посушливих умовах.
    Про результати досліджень повідомляє журнал Crop Science Society of America.

    Рижій – олійна культура, яка використовується і в харчових, і в промислових цілях, її олію застосовують у тому числі й для виробництва біоетанолу. Для посушливих умов Канзасу рижій є хорошою альтернативою традиційним олійним.

    «Це велика проблема, знайти альтернативні культури, які будуть добре адаптованими до умов Великих Рівнин, при цьому матимуть високий товарний попит та будуть вписуватися в існуючі сівозміни», — говорить один з авторів дослідження Огастін Обор.
    Рижій відповідає практично всім вимогам: він має короткий період вегетації, добре росте на малопродуктивних землях, є холодостійким. Також він сумісний з більшістю існуючої техніки, яка використовується на зернових культурах.

    Дослідження проводили у північних районах Великих Рівнин, Вайомінгу та Монтані. Вчені встановили, що кліматичні умови (кількість опадів, температура повітря) суттєво впливають не лише на урожайність культури, але й на вміст та склад олії. Так, тепловий стрес та відсутність вологи у період цвітіння підвищують вміст насичених та моно ненасичених жирних кислот в рижиковій олії, проте зменшують вміст  полі ненасичених жирних кислот та білка в насінні.

    Наступним етапом досліджень стане підбір сортів, стійких до теплового стресу. Це, на думку дослідників, дозволить підвищити урожайність рижію, вміст олії в насінні, та скорегувати склад жирних кислот у олії.
     





    Схожі новини
  • Жирні кислоти в раціонах птиці
  • УКАБ підтримує скасування мит на льон олійний
  • Вчені: глобальне потепління знищить пшеницю, ячмінь та кукурудзу
  • Росія вилучила нові партії українського сиру і погрожує продовженням
  • СОЯ І СУЧАСНІ БІОТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ВРОЖАЙНОСТІ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фотозвіти
Новини техніки
Рослинництво
Тваринництво
Відео

Що впливає на урожайність і олійність рижію


Посів рижію перед збиранням урожаюНове дослідження вчених з університету Канзасу повинне було визначити, як ростимуть три види рижію у напівзасушливих районах Великих Рівнин. Кінцева мета — знайти такі види рижію, які будуть найбільш продуктивними у посушливих умовах.
Про результати досліджень повідомляє журнал Crop Science Society of America.

Рижій – олійна культура, яка використовується і в харчових, і в промислових цілях, її олію застосовують у тому числі й для виробництва біоетанолу. Для посушливих умов Канзасу рижій є хорошою альтернативою традиційним олійним.

«Це велика проблема, знайти альтернативні культури, які будуть добре адаптованими до умов Великих Рівнин, при цьому матимуть високий товарний попит та будуть вписуватися в існуючі сівозміни», — говорить один з авторів дослідження Огастін Обор.
Рижій відповідає практично всім вимогам: він має короткий період вегетації, добре росте на малопродуктивних землях, є холодостійким. Також він сумісний з більшістю існуючої техніки, яка використовується на зернових культурах.

Дослідження проводили у північних районах Великих Рівнин, Вайомінгу та Монтані. Вчені встановили, що кліматичні умови (кількість опадів, температура повітря) суттєво впливають не лише на урожайність культури, але й на вміст та склад олії. Так, тепловий стрес та відсутність вологи у період цвітіння підвищують вміст насичених та моно ненасичених жирних кислот в рижиковій олії, проте зменшують вміст  полі ненасичених жирних кислот та білка в насінні.

Наступним етапом досліджень стане підбір сортів, стійких до теплового стресу. Це, на думку дослідників, дозволить підвищити урожайність рижію, вміст олії в насінні, та скорегувати склад жирних кислот у олії.
 
SuperAgronom.com





Схожі новини
  • Жирні кислоти в раціонах птиці
  • УКАБ підтримує скасування мит на льон олійний
  • Вчені: глобальне потепління знищить пшеницю, ячмінь та кукурудзу
  • Росія вилучила нові партії українського сиру і погрожує продовженням
  • СОЯ І СУЧАСНІ БІОТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ВРОЖАЙНОСТІ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.