Система сертифікації насіння в Україні зазнала кардинального переформатування, що призвело до серйозних збоїв в її роботі, на що нарікали виробники насіння. Голова Українського насіннєвого товариства Юлія Прохода вважає, що новостворені державні структури таки запрацювали. За її словами, польові оцінювання проводяться, проби відбираються, сертифікати видаються. Однак виробники з регіонів скаржаться на зайву формалізацію і затягування строків процедури. Наприклад, на одержання номерів етикеток йде не день, як це мало б бути, а два-три. Центр сертифікації цю скаргу вже почув і шукає вихід, який може влаштувати і виробників, і ринок. «Сертифікація, це оплачувана послуга, ми виступаємо як замовники, а державне підприємство як виконавець, дуже хотілося б, щоб його працівники пам’ятали: якщо клієнт просить зробити сьогодні, а не завтра, значить йому треба йти назустріч, тобто якщо перейшли на ринкові відносини, треба діяти за цими правилами, адже держава надає нам добре оплачувану послугу», — говорить Прохода. «Зараз будь-яка ціна буде зависокою, тому що за три останні роки сертифікація була взагалі безкоштовною. Та все ж виробники очікують від держави, що за наслідками цього сезону, ціна буде переглянута у бік зниження. Наразі дуже багато нарікань з приводу вартості сертифікації, особливо від державних підприємств, мережі НААНУ, які вимагають, щоб для них ціни були нижчими, але це не ринковий підхід, ціна має бути однаковою для всіх, щоб всі були в однаковому конкурентному полі», — зауважила експерт. //agravery.com/