Враховуючи вимоги Угоди про асоціацію з ЄС, в Україні має залишитися лише три сорти молока-сировини - екстра, вищий і перший. Від другого ґатунку потрібно поступово відмовитися. Чому ж Україні варто відійти від цього пояснив ветеринарний лікар Асоціації виробників молока (АВМ) Ігор Присяжнюк.
«Змінилися вимоги до молока яке буде прийматися на переробку. І під них підпадає 2 ґатунок. За рік такої сировини здається близько 1,5 млн тонн, але виробляється його втричі більше. Тобто 1,5 млн тонн – це переважно молоко, яке вироблено в господарствах. Другу частину цього молока, близько 44%, виготовляють в селянських присадибних фермерських господарствах», - зазначив він.
Він підкреслив, що є ще частина цього молока, яка не обліковується, споживається селянами, продається на стихійних і не стихійних ринках у вигляді сирого чи переробленого молока.
«Таке молоко є більш небезпечнішим, аніж молоко першого, вищого та екстра ґатунків. Однак, є механізми для покращення якості молока. Якщо брати фермерські господарства, там є ньюанси, що можна виправити. І в цьому допомогають спеціалісти АВМ, налагоджуючи роботу менеджменту в годівлі, доїнні, управлінні господарством» - сказав Ігор Присяжнюк.
Головний ветеринарний лікар виділив два механізми для покращення якості молока:
- вибудовування холодного ланцюжка
(чим раніше охолоджене молоко, тим воно якісніше. Якість втрачається з часом зберігання в теплих умовах. Найкраща температура для зберігання молока +4 градуси)
- використання доїльного апарату
(це мінімізує контакт молока з руками, повітрям і запобігає антисанітарії під час процесу доїння).
Експерт додав: «Спочатку ці два моменти можуть здатися нездійсненними, але за рахунок запровадження Закону, проведення децентралізації, утворення ОТГ - це все реально зробити та не потрібно витрачати власні кошти. Слід при ОТГ започаткувати молочні кооперативи. Тим паче, що 2018 року є ймовірність отримати фінансування від держави».
За словами Ігоря Присяжнюка, кооператив при сільській громаді закуповує або домовляється з молокопереробним підприємством, встановлює та облаштовує пункт прийому молока. І всі люди, які входять до громади, протягом 2 годин після доїння зносять молоко на такий прийомний пункт. У свою чергу, сировина швидко охолоджується та не втрачає своєї якості.