А ви б купували продукти,
отримані в результаті CRISPR-редагування?
Технологія
CRISPR, яка працює шляхом пошуку, а потім заміни, редагування або видалення
генетичної послідовності всередині організму, в даний час тестується для
виробництва сільськогосподарських продуктів в декількох країнах, включаючи США,
Великобританію та Іспанію.
DuPont
Pioneer розробляє штам модифікованої CRISPR кукурудзи, яка може з'явитися на
ринку вже через п'ять років.
Британська
тваринницька компанія Genus Breeding використовує CRISPR для вирощування свиней
і корів, які не матимуть потреби в антибіотиках.
Нещодавно
вчені з Іспанії використовували CRISPR для редагування пшениці, щоб можна було
отримувати продукти, безпечні для людей з непереносимістю глютену (клейковини).
Але не всі в
захваті від цієї перспективи. Противники
ГМО роздумують як боротися з CRISPR-продуктами, які вони не хочуть бачити в
розділі здорового харчування.
Однак
прогрес не чекає рішення протестуючих. Досліди
по генному редагуванню в рослинництві і тваринництві за допомогою CRISPR пришвидшуються,
оскільки технологія останнім часом стала менш складною і більш ефективною.